Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když shodíte 10 kilogramů? Nejen zdravější srdce a menší riziko mrtvice

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když člověk váží devadesát kilo, může mít pocit, že zhubnutím na osmdesát se toho zase tak moc nezmění. Ale to je velký omyl. Každé kilo dolů se počítá. Co se všechno zlepší, když shodíte deset procent své váhy?

Článek

„Už zhubnutí o pět až deset procent oproti výchozí hmotnosti znamená snížení zdravotních rizik spojených s obezitou. Při hmotnosti 85 kilogramů to je zhruba o pět až deset kilo méně, což je pro většinu lidí reálné,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Její doporučení vychází z mnoha odborných studií, jejichž závěry shrnuje například práce provedená pod hlavičkou respektované zámořské Mayo Clinic. Lidé, kterým se podařilo zhubnout pět až deset procent hmotnosti, měli o 22 procent nižší pravděpodobnost rozvoje metabolického syndromu. Co konkrétně to znamená?

Zdravější srdce a menší riziko mrtvice

Metabolický syndrom není sám o sobě onemocněním, je to stav, který ukazuje na vysoké riziko rozvoje nemocí srdce a cév, cukrovky 2. typuobezity. Pět až deset procent nadbytečných kil dole riziko těchto civilizačních onemocnění téměř o čtvrtinu sníží. Zlepší hodnoty krevního tlaku, sníží hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Odborníci dokonce poukazují na to, že při tomto úbytku váhy jsou efekty na nemoci krevního oběhu největší.

Menší riziko dalších nemocí

Studie ukazují, že ztráta pouhých pěti až sedmi procent tělesné hmotnosti, zdravější strava a pravidelné cvičení mohou oddálit nástup cukrovky 2. typu, nebo mu dokonce zabránit. Obezita souvisí také se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny. V tomto směru si tedy také polepšíte.

Úleva pro klouby

Že těch třeba osm kilo tělo ani nepozná? Tak si představte, že najednou odložíte tašku s osmi kily mouky. Úleva, že? A také si uvědomte, jak by vás večer bolela záda nebo klouby, kdybyste ji museli nosit celý den.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vaše klouby vám za pár kilo dole poděkujíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Lepší šance na udržení váhy

Pokud trpíte nadváhou, srdce navíc nadměrně zatěžujete. Když budete o deset procent lehčí, bude pro vás navíc snazší se hýbat a cvičit, což je nezbytná podmínka k tomu, abyste třeba i dále shodili, ale především k tomu, abyste si nižší váhu udrželi.

Kdo hubne moc rychle, ubližuje si

A na to odborníci ve výše zmíněné studii také upozorňují: aby snížení váhy opravdu přineslo zdravotní benefity, musí být trvalé.

Karolína Hlavatá dodává, že nemá smysl usilovat o váhu, kterou jste měli dejme tomu ve dvaceti, zejména ve věku po čtyřicítce. „Cílem hubnutí by nemělo být dosažení ideální tělesné hmotnosti, ale právě snížení zmíněných zdravotních rizik,“ říká. Při snaze zhubnout desítky kil bez odborné pomoci nebo za krátkou dobu byste paradoxně mohli svoje zdraví ohrozit.

Podle Hlavaté může taková snaha skončit poruchou příjmu potravy, příliš striktní jídelníček může vést k nedostatku živin, kvůli kterým se člověku zhorší imunita či stav kůže, může mu chybět vápník a tím si oslabí kosti, může mu chybět železo.

Jak shodit více

Pokud chcete zhubnout několik desítek kil, je to možné, a když na to půjdete správně, bude to znamenat další zlepšení vašeho zdraví a kondice. Odborníci ovšem doporučují, abyste si to rozložili na více etap –⁠ tou první by mělo být shození oněch pěti až deseti procent tělesné váhy. U takových dílčích cílů je navíc větší naděje, že se vám je podaří splnit.

Pokud se vám podaří doporučeným tempem a zdravým způsobem shodit například dvacet nebo třicet kilo, můžete počítat s dalšími zdravotními benefity: při shození dvaceti procent váhy se riziko metabolického syndromu snižuje o celou polovinu.

Reklama

Načítám