Hlavní obsah

Léto ničí vlasy! Víme, jak je účinně ochráníte

Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na léto se ženy připravují s velkým nasazením. Slunce je nutí odhalovat stále víc kůže a usilovná snaha o štíhlé tvary a hladkou kůži začíná někomu už začátkem jara. Ale nezapomínejte na „korunu krásy“ aneb Naučte se o vlasy pečovat tak, aby jim léto neuškodilo.

Článek

Vlasy, ozdoba každé ženy, snášejí letní horka velmi špatně. Určitě jste si sama všimla, že na začátku podzimu vypadá vaše kštice úplně jinak než na jaře. Myslíme tím mnohem hůř, samozřejmě! Máme pro vás ale dobrou zprávu – poškození se dá předcházet a díky speciálním produktům nebudete muset na konci léta své lokny nešťastně křísit.

Co vše vlasy ohrožuje?

Na úvod je třeba připomenout, že většina specialistů radí vyhnout se v letních měsících drastickým zásahům, jako je například trvalá nebo výrazná změna barvy. Nedoporučuje se ani zaplétání velmi populárních drobných copánků, které si ženy často přivážejí z dovolené jako „suvenýr“. Je sice pravda, že spletené vlasy jsou chráněné před slunečními paprsky, ale takový účes je opravdu tvrdou zkouškou pro pokožku hlavy.

Nepřítelem číslo jedna pro vaše vlasy je hlavně sluníčko. „UV záření je pro vaše vlasy stejně nebezpečné jako pro kůži. Aby byl totiž vlas pružný a lesklý, musí být hydratovaný. Sluneční paprsky prameny oslabují a vysušují, proto jsou pak bez života a mají tendenci se lámat. Když se k tomu přidá slaná voda, chlor nebo vítr, je to smrtelná kombinace,“ popisuje vizážistka a vlasová stylistka Petra Soukupová.

A je tu ještě jeden problém, se kterým se můžete v létě setkat: lupy. Vznikat můžou, když je pokožka hlavy vysušená nebo si ji třeba spálíte, což není tak neobvyklé, jak to zní.

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Dopřejte i vy svým vlasům letní péči. Nebudete je muset na podzim křísit :-)Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Jaká ochrana pomůže?

I když všechny výše popsané hrozby znějí dost nepříjemně, není vůbec potřeba zamykat se doma a zatahovat žaluzie při východu prvních slunečních paprsků nebo trávit celé léto pouze a jedině v klobouku. Kosmetický průmysl jde mílovými kroky dopředu a na všechna rizika myslí za vás. K letní ochraně vlasů tak stačí pouze dobře zvolené pečující přípravky.

Jak je známo, vlas se skládá z 10 až 15 procent z vody. Ta se pod náporem slunce rychle vypařuje, proto je hlavním letním úkolem vlasy a pokožku hlavy řádně hydratovat. Rozhodně se k tomu ale nehodí těžké masky ani kondicionéry – ty můžou kštici zbytečně zatížit.

„Vlasy se často rychleji mastí, působí zplihle a nedrží tvar. Lepší volbou jsou vlasové spreje, které nejenže vlasy regenerují, ale nahradí i kondicionér. Aplikují se ideálně denně, buď na ručníkem vysušené vlasy, případně i do zcela suchých vlasů. Výhodou je, že zajišťují dlouhodobou regeneraci, ale lesk vlasů je vidět okamžitě,“ objasňuje Jana Štěpánková, obchodní ředitelka značky Ryor. Pro každodenní péči tedy vyzkoušejte speciální spreje a regenerační i hydratační masky používejte jen jednou za pár dní.

Při nákupu vlasové kosmetiky na léto hledejte na lahvičkách speciální označení „sun“, které by mělo automaticky zaručovat ochranu proti sluníčku. Vhodné a velmi účinné jsou také produkty obsahující panthenol, aloe vera, mátu a především keratin. „Keratin je základní stavební složkou vlasů. Ovšem nešetrnou péčí dochází k jeho narušení a je potřeba keratinovou strukturu obnovit. Přípravky s keratinem dodají vlasům objem, lesk, pevnost,“ vysvětluje Jana Štěpánková, proč je zrovna tato složka pro vaše vlasy tak důležitá.

Učiněné zázraky umějí také oleje – ovšem je třeba aplikovat je opatrně a nepřehánět to. Kštici prospějí jak v podobě několikahodinového zábalu, tak i jako prevence a ochrana v rámci každodenní péče.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Výjimečný Vlasový keratin sprej pro hloubkovou regeneraci Ryor, 189 Kč. Kolagenové víceúčelové tonikum, které regeneruje a vyživuje, Xhekpon Flash, 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ochranný sprej Soleil Micro-Voile Protecteur s fotofiltrem pro ochranu vlasů před UV zářením a krepatěním, Kérastase, 550 Kč. Regenerační sprej Gliss Kur Summer Repair, Schwarzkopf, 200 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ochranný sprej s dvojitým účinkem Satinique s granátovým jablkem s ochranou před UV zářením, Amway, 575 Kč. Hydratační sprej pro suché, poškozené a teplem namáhané vlasy S-Factor Styling, TIGI (prodává Notino), 218 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Krémový šampon After-Sun Rebalancing Cream-Shampoo, Collistar (prodává Douglas), 499 Kč. Obnovující šampon na vlasy po slunění Color Extend Sun, Redken, 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Regenerační šampon Gliss Kur Summer Repair, Schwarzkopf, 80 Kč. Regenerační a ochranný šampon pro vlasy vystavené slunci Solar Sublime, L’Oréal Professionnel, 179 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Obnovující a ochranná maska na vlasy Color Care Deep Hydration Masque, Alterna (prodává Douglas), 499 Kč. Ochranná maska pro sluncem poškozené vlasy Sun Protect, L’Oréal Professionnel, 189 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Krémová a vysoce hydratační keratinová maska na vlasy s makadamiovým olejem a kofeinem, Bione Cosmetics, 79 Kč. Arganová regenerační maska na poškozené vlasy Black Argan Treatment Maschera, Black Professional (prodává Hair-cosmetics), 92 KčFoto: archiv firem

A jak se staráte o své lokny v létě vy? Máte nějaký produkt, bez kterého si letní péči nedokážete představit?

Načítám