Hlavní obsah

Levné a chutné jídlo? Vyzkoušejte kapustové listy plněné mletým masem

Foto: Marcel Rozhoň

Kombinace kapusty a mletého masa je dokonaláFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapusta, rajčata a mleté maso, to je sázka na jistotu. Plněné kapustové listy, k tomu jako příloha bramborová kaše a na stole máte dokonalý oběd!

Článek

Jedna ze základních věcí, která mi nikdy nesmí chybět ve spíži, je konzerva loupaných rajčat. Ať už těch sekaných nebo naložených v celku. Samozřejmě, že nejlepší volbou jsou ta čerstvá, ale taková, co opravdu chutnají jako rajčata, seženete opravdu jen v létě a nejdokonalejší jsou ty z vlastní zahrádky, co chutnají a voní tak, jak mají. Ale do léta je daleko a konzerva přijde vhod, když potřebujete připravit špagety, rychlou omáčku či polévku. Anebo naplnit kapustu!

Kapusta s mletým masem

Na 4 porce budete potřebovat: 8 listů kapusty, 500 g mletého míchaného masa, 1 konzervu loupaných rajčat, 1 lžičku lístků tymiánu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky rajského protlaku, sůl, pepř,1 lžičku sladké mleté papriky, vývar podle potřeby, olej

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mletou papriku, promíchejte a přidejte do pánve maso. Důkladně je opečte, přidejte rajský protlak, prolisované stroužky česneku a konzervu loupaných rajčat. Směs osolte, opepřete, vmíchejte lístky tymiánu a chvíli povařte. Podle potřeby zredukujte tekutinu tak, abyste mohli snadno masovou směsí naplnit kapustové listy.

Mezitím, co se vaří masová náplň, opláchněte listy kapusty a dejte je na chvíli vařit do vroucí a osolené vody. Vařte je 5 až 7 minut, aby prostřední část změkla. Pak uvařené listy propláchněte studenou vodou. Postupně je naplňte hotovou masovou směsí a skládejte je do olejem vymazaného pekáčku tak, aby byly spoje vespod. Zalejte trochou vývaru a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podle potřeby ještě přelejte v průběhu pečení vzniklou šťávou.

Tip: Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem s křupavou kůrkou.

Z mletého masa připravíte spoustu chutných a také rychlých pokrmů. Zkuste plněná rajčata nebo křupavé bruschetty, případně si pochutnejte na mletém masu zapečeném s cuketami a sýrem!

Reklama

Související témata:

Načítám