Hlavní obsah

Lze zhubnout bez zmenšení poprsí?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Ať se drží na bocích, břichu nebo poprsí, pořád je to ten samý tuk. Proto nikoli vedlejším, ale přirozeným efektem hubnutí je i zmenšení poprsí. Ale ne nutně. Co se s tím dá dělat?

Článek

Říká se, že na všem špatném je něco dobrého, ale platí to často i naopak. Když se vám podaří zredukovat přebytečné tukové zásoby, je to super, ale přesto to může přinést i negativa. Krom povolené kůže v případě radikální změny váhy to může být také zmenšení i ztráta pevnosti prsou. Je to ale opravdu nevyhnutelné?

Tři důležité vrstvy

Když hubnete, tukové zásoby se zmenšují všude. Byť třeba některé partie viditelně zeštíhlí více, jiné méně, přesto se v určité míře redukuje tuk z celého těla. Bylo by prima, kdybyste si mohly vybrat, že zhubnete břicho a paže, a naopak zadek a poprsí zůstanou stejné. Takhle to ale bohužel nefunguje.

„Oblast prsou je tvořena třemi vrstvami, kostmi, svaly a tukem, přičemž tuková vrstva tvoří nejviditelnější část. Je tedy velice pravděpodobné, že při hubnutí vám bude ubývat tuk i z oblasti hrudníku. Hodně ale záleží na genetice. Existují ženy, jejichž poprsí se hubnutím téměř nezmění, a pak ty, kterým se zmenší prsa jako první,“ popisuje osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Jestli s kily shodíte i prsa, záleží z poloviny na geneticeFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Genetika, nebo chování?

I přes sílu genetiky ale pořád zůstává prostor, který můžete ovlivnit vlastním úsilím. „Odborné studie udávají, že podíl genetiky je asi 40 až 60 procent. Na vzhledu vaší postavy se tak půlkou podílí geny vašich předků, půlkou jste však zodpovědné vy samy,“ podotýká doktorka Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Když máte třeba postavu tvaru hruška, tedy silnější spodní část těla, dá se čekat, že úbytek z horní části těla, včetně prsou, bude znatelný dříve. Naopak ženy s postavou typu jablko si možná prsa uchrání snáze, jejich nevýhodou však může být zase to, že přes silnější břicho dekolt tolik nevynikne. Pokud máte od přírody výrazné ženské křivky (přesýpací hodiny), také prsa nemusíte hned ztratit. S jistotou vám to ale předem nikdo neřekne.

Posilujte záda

„I když genetiku člověk není schopen obejít, existují možnosti, jak se snažit prsní svaly co nejvíce zviditelnit i v případě, že se objem sníží,“ uvádí fitness trenér Pavel Dvořáček. Možná by vás napadlo se zaměřit na posilování prsních svalů, ve skutečnosti je však lepší zaměřit se na protilehlou svalovou skupinu. „Doporučuji posilovat zádové svaly a prsní svaly důkladně protahovat. Zajistíte si tím správné držení těla a prsní svaly vám vyniknou. V případě, že budou zádové svaly oslabené, budou prsa vpadlá dovnitř, jelikož budou ramena v protrakci čili předsazená,“ radí trenér.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Paradoxně vám posilovat prsa moc nepomůžeFoto: Stasique, Shutterstock.com

Pomalé hubnutí a správné potraviny

Na proporce těla může mít vliv i tempo hubnutí. Když se výsledků snažíte dosáhnout pomaleji, tedy máte jen mírný kalorický deficit (rozdíl mezi energetickým příjmem a výdejem), a naopak se dost zaměřujete na pohyb, dokážete jednak lépe ochránit svalovou hmotu, jednak máte celkově lépe pod kontrolou svou tělesnou formu.

Co se jídelníčku týká, můžete zkusit zařadit více potravin bohatých na estrogen. Právě v důsledku kolísání ženských hormonů, které mají přirozeně vliv na vzhled poprsí, může docházet ke ztrátě plného dekoltu. Nejedná se přitom o žádné dryáky, ale přirozené potraviny, jako jsou luštěniny, zejména cizrna a fazole, lněná semínka a česnek.

Přečtěte si další tipy pro krásný dekolt. Teď před létem se vám budou hodit.

Reklama

Načítám