Hlavní obsah

Takhle nezhubnete! 5 chyb, které děláte při počítání kalorií

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hodláte hubnout takzvaně na vlastní pěst, bez odborné pomoci a předepsaného jídelníčku, počítání kalorií se pár týdnů stane vaší denní rutinou. Zejména začátečníci se ale mohou dopouštět chyb, kvůli kterým se kýžený efekt ne a ne dostavit.

Článek

Nahradit bílé pečivo celozrnným, jíst více zeleniny a dodržovat pitný režim, jsou jistě chvályhodná opatření. Ovšem to, že je váš jídelníček zdravější, nemusí nutně znamenat, že díky němu také zhubnete. K tomu, abyste systematicky spalovali přebývající tukové zásoby, je zapotřebí mít pod dohledem svůj energetický příjem. Jinými slovy zavést staré dobré počítání kalorií.

Průměrně fyzicky stavěná žena kolem třicítky, která má sedavé zaměstnání, ale snaží se dvakrát třikrát do týdne cvičit, hubne při denním energetickém příjmu zhruba 1400 až 1700 kcal. Při počtech se ale mnohdy dělají chyby, kvůli kterým váha nechce jít dolů. Jakých se vyvarovat?

1. Počítáte až na konci dne

Spočítat si finální výsledek až na konci dne mohou ti, kteří už nehubnou, a ti, kteří mají kalorickou hodnotu potravin i jednotlivých pokrmů v malíku. Věřte nám, že pokud se tato praktika stane vaší denní rutinou, dokážete vydatnost jídla odhadnout velmi snadno a rychle, a tím si udržíte přehled o svém denním energetickém příjmu. Jako začátečníci si ale nejlépe zapište každé jídlo a nápoj hned, co ho sníte či vypijete.

2. Matou vás etikety

Zatímco ostřílené dietářky během momentu z etikety vyčtou, co potřebují o dané potravině vědět, pro začátečníky to může být oříšek. Někteří si pletou kilojouly (kJ) a kilokalorie (kcal). Pokud počítáte takzvaně v „kaloriích“, jak se zjednodušeně říká, zajímá vás vždy hodnota kcal, která je nižší.

Pro někoho může být matoucí uvádění energetické hodnoty na 100 gramů plus hodnoty jedné porce, přičemž ani jedna z nich neodpovídá celému balení. Je-li hodnota kcal na jednu porci uvedena na balíčku například slunečnicových semínek, znamená to množství rovné zhruba jedné hrsti. Takže má-li sáček semínek 100 gramů, s celým balením do sebe dostanete přes 600 kcal. Pokud jste se dočetli, že s jednou porcí zkonzumujete jen 200 kcal, bylo tím míněno, že si dáte hrst o zhruba 30 gramech.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Mám sledovat kilojouly, nebo kilokalorie? Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

3. Neodhadnete množství

Je-li to jen trochu možné, všechno si važte na kuchyňské váze. Alespoň ze začátku vašeho úsilí, později už většinu potravin jednoduše odhadnete. Pokud se totiž v takové porci výše zmíněných semínek „seknete“ o pouhých 30 gramů, dělá to oněch 200 kcal, a to při doporučeném hubnoucím příjmu okolo 1500 kcal není málo. (Přibíráte hlavně na břiše? Proč je pupík pro zdraví nejhorší)

Foto: Yuriy Golub, Shutterstock.com

Jestli chcete opravdu zhubnout, přistupujte ke svému rozhodnutí zodpovědně a porce si važteFoto: Yuriy Golub, Shutterstock.com

4. Zapomínáte na zobání

Mnoho lidí se stravuje podle perfektně naplánovaného jídelníčku, potom však zapomínají na ty drobnosti, co si zobli v mezičase. I jedna čokoládová pralinka, kterou neodmítnete ze slušnosti, hraje roli. Když k tomu připočtete pár ochutnávek při vaření a sem tam nějaké to sousto uzmuté z lednice, opravdu se v kalorickém příjmu můžete dostat na hodnoty, které už spalování tuků neumožní. (Nedaří se zhubnout? Možná máte zpomalený metabolismus)

5. Nepočítáte nápoje

Pokud dodržujete perfektně nastavený jídelníček, ale zároveň celý den pijete ochucenou vodu, sem tam si dáte džus nebo kávové latté, opět tím své snahy pohřbíváte. Stejně tak nezapomínejte, že velké množství kalorií se skrývá i v alkoholu, zejména v tom tvrdém.

Pijte čistou vodu, čaje, neochucenou sodovku či si dejte na chuť si limonádu s označením light, která je bez kalorií, a nápoje tak můžete ze svých počtů vypustit.

Tak už umíte správně počítat kalorie? A víte, u kterých sportů jich spálíte nejvíce?

Reklama

Načítám