Hlavní obsah

Zabalit do lógru aneb Vychytávky, jak zatočit s otravnými záděrami

Foto: petrunjela, Shutterstock.com

Foto: petrunjela, Shutterstock.com

Reklama

Říká se, že ruce jsou vizitkou ženy, proto by neměly být vysušené a zmizet by měly i nevzhledné záděrky kolem nehtů. Poradíme vám, jak se tohoto nehezkého a bolestivého problému snadno zbavíte.

Článek

Pravidelná péče o ruce patří do každodenních rituálů – a na podzim a v zimě se stává nezbytností. Mráz totiž krade kůži vodu a může tak za její vysušování, podráždění a svědění. Pokožka je také náchylnější k šupinatění, ale i předčasnému stárnutí.

Když zima udeří...

Dehydratace zhoršuje i stav tenké jemné kůžičky v okolí nehtů, a na záděry je tak zaděláno. V zimě si o ně koledujete především vystavováním rukou chladu a vysušováním pokožky. Zejména pozor, ať nevyrážíte z domu s ještě vlhkýma rukama – vždy je třeba pokožku ošetřit krémem a ruce ideálně strčit do teplých rukavic. Citlivá kůže, podrážděná mrazem, svědí a svádí k neurotickému škrábámí i „onípávání“ zatržené kůžičky. A právě nešetrné rýpání, odtrhávání, nebo dokonce okusování problém jen zhoršuje.

Mráz ale není jediným nebezpečím. „Většina záděr je způsobena nadměrným namáháním pokožky rukou – manuálními pracemi všeho druhu, nadměrným mytím rukou, používáním saponátů a podobně. Jakmile se udělá drobné trauma, začnou se množit bakterie, a to jak naše vlastní, tak z bezprostředního okolí,“ vysvětluje MUDr. Iva Obstová, korektivní dermatoložka Medicom Clinic. Máte-li oslabenou imunitu, pokožka se náporu mikroorganismů hůř brání a záděry mají tendenci se podebírat.

Mazat, mazat, mazat

Následky vzniklé neopatrnou prací a týráním agresivní chemií můžete snadno odstranit – na hrubší práci i mytí nádobí si vždy berte gumové rukavice. A třebaže kůži neprospívá časté mytí, hygienu rukou určitě nesnižujte, zejména teď v době chřipek. Raději začněte používat hydratační mýdla a čerstvě umyté ruce ošetřete vhodným krémem. Pokožku promázávejte i v případě, že pracujete v kanceláři a často se dotýkáte papíru. Ten totiž odsává z rukou přirozený maz.

„Pravidelné promašťování je velmi důležité. Navíc není nutné využívat drahých krémů, dobrou službu splní i základní krémy – jejich složení vychází ze stejných elementárních látek, jako je voda, přírodní vazelína, glycerin a podobně,“ říká MUDr. Jindřiška Rajnišová, dermatoložka z Polikliniky DAM v Praze. Na pravidelnou péči by měli myslet jak ženy, tak i muži.

Foto: Archiv firem

Krém na ruce nemusí být drahý, dobrou službu udělají i přípravky za pár korun. Na foto (zleva): Krém na ruce Indulona ochranná, 41 Kč. Krém na ruce Intensive Care, Nivea, 90 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Kupte si krém s oblíbenou vůní, k chladným dnům se hodí třeba pomeranče, skořice, kokos nebo vanilka. Na foto (zleva): Hřejivý krém na ruce jablko & skořice, Dermacol, 59 Kč. Emulze na ruce pitaya & kokos, Balea, 39,90 KčFoto: Archiv firem

Séra, lógr i měsíček

Na trhu seženete i speciální přípravky určené k ochraně a výživě nehtového lůžka. Séra, olejíčky i revitalizační přípravky v praktických perech se štětečkovým aplikátorem mějte pěkně po ruce, třeba v práci na stole nebo v obývacím pokoji u televize. Tak máte zajištěno, že budou na očích a denně svým rukám dopřejete potřebnou péči.

Míváte záděry často? Pak na ně zkuste lokálně použít čajovníkový olejíček nebo šťávu z cibule, která hojí a dezinfikuje. Babičky nedaly rovněž dopustit na zábal z lógru, ještě příjemně teplý ho naneste na postižené místo jako masku a nechte čtvrt hodiny působit. Poté můžete promastit ruce obyčejným sádlem, případně do něj přidejte sušený květ měsíčku zahradního, dalšího oblíbeného všeléku našich předků.

Foto: Archiv firem

Zaměřte péči i přímo na nehty a nehtovou kůžičku. Na foto (zleva): Zpevňující a vyživující olej na nehty a nehtové lůžko, Yves Rocher, 139 Kč. Péče o nehtovou kůžičku v tužce, Trend It Up, prodává dm, 69,90 KčFoto: Archiv firem

Čas hraje roli – hrozí sepse

Když už se vám záděrka udělá, rozhodně ji nepodceňujte, může vyrůst ve větší zdravotní problém, včetně zánětu nehtového valu, či dokonce sepsi! Záděrku nikdy netrhejte ani neukusujte. Nejlepší je vzít ostré, ideálně vydezinfikované nůžky a odstřihnout ji co nejblíže kůži. Je-li místo zarudlé nebo krvácí, vydezinfikujte ho a poté změkčete hutným krémem. „Na záděry nejlépe funguje kombinace hojivých mastí či roztoků s dezinfekcí, případně s lokálními antibiotiky. Hojení bych podpořila také preparáty zinku, vitaminem C a B-komplexem,“ doporučuje Iva Obstová.

Foto: Archiv firem

Záděrku nestačí jen odstranit, místo je třeba ošetřit a změkčit. Na foto (zleva): Odstraňovač kůžičky a balzám v jednom, Sally Hansen Salon Manicure, 136 Kč. Roztok k posílení a vyhlazení suchých, křehkých a štěpících se nehtů NeoStrata Nail Conditioning Solutio, 450 KčFoto: Archiv firem

Pomůže pečlivá manikúra

V prevenci záděr je důležitá manikúra (pravidelná!) – nedbá totiž jen o nehty, ale i jejich okolí. Začněte důkladným zjemňujícím peelingem, pak zkraťte nehty nůžtičkami a opilujte je – ideálně jednou za 14 dní. Poté ruce namočte na pár minut do teplého olivového oleje a kůži okolo nehtů jemně zatlačte špachtličkou – lepší je dřevěná, třeba z pomerančového dřeva, kovovou hrozí poranění. Obecně je lepší záděrky podchytit včas a zkusit je zatlačit zpět do lůžka než stříhat.

Foto: Archiv firem

Udělejte si z péče o ruce pravidelný relax. Na foto (zleva): Sada na manikúru a pedikúru, Tchibo, 199 Kč. Hydratační gelové rukavice s přírodními oleji, e-shop Zdravibezchemie, 379 KčFoto: Archiv firem

Na závěr si dopřejte půlhodinový regenerační zábal. Naneste na ruce olej nebo bohatou vrstvu krému, navlékněte na ně igelitové rukavice a pro rychlé zahřátí si ještě natáhněte rukavice nebo kuchyňské chňapky. Mikroten a teplo zlepší vstřebávání tukových látek.

Změňte stravu

Za zvážení stojí i úprava jídelníčku. Nehty i kůže okolo nich pro svůj zdravý vzhled potřebují křemík (v minerálních vodách, celozrnném pečivu, kořenové zelenině), vápník (brokolice, mléčné produkty, mandle, mák), železo (červené maso, játra, tuňák, luštěniny), vitamin A (šípky, játra, mrkev), D (tresčí olej, sádlo, losos, vejce) a E (margarín, paprika, ořechy). Myslete také na dostatek bílkovin, čerpat je můžete z masa i rostlinných zdrojů (luštěniny, sója).

Míváte záděry často? 

Reklama

Související témata:

Načítám