Hlavní obsah

Marii Retkové je 65! Tohle jsou její legendární kolegové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V tehdy ještě Československé televizi „nastavovala zrcadlo“ od roku 1977. Marie Retková patří k jedněm z nejznámějších televizních hlasatelek. Dnes je jí 65 let! Vzpomenete si i na další tváře, které diváky provázely programem?

Článek

Uváděli jednotlivé pořady, vlastně ve své době dělali takové živé televizní self-promo, tedy upoutávky a spoty. Před filmem pohovořili o tvůrcích a upozorňovali třeba i na to, že daný film je takzvaně s hvězdičkou, tedy že by rodiče měli včas odehnat své ratolesti od obrazovek. Celkově zkrátka diváky v průběhu dne provázeli televizním programem. Vzpomenete si na tyhle legendární hlasatele a hlasatelky?

Marie Retková (65)

Foto: Profimedia.cz

Marie Retková dnes slaví 65. narozeniny. GratulujemeFoto: Profimedia.cz

Do tehdy Československé televize nastoupila v roce 1977 a jako hlasatelka se v ní udržela do samého konce. Naposledy diváky programem provázela v roce 2006, kdy byla tato pozice v tehdy již České televizi zrušena. Třikrát vyhrála anketu TýTý a mluvením se živí dál. Pracuje v Českém rozhlase Dvojka, kde moderuje Noční Mikrofórum.

Saskia Burešová (74)

Foto: Profimedia.cz

Saskia Burešová snad nestárneFoto: Profimedia.cz

Ztělesnění noblesy a elegance, to je Saskia Burešová, pětinásobná vítězka ankety TýTý. Dáma, která jakoby zastavila čas. V televizi začala pracovat v roce 1967, hlasatelkou byla od roku 1972. Legendární se stalo její vystoupení, když v poslední den roku 1992 oznamovala v přímém přenosu rozdělení Československa. Kariéru hlasatelky ukončila v roce 2000, nelíbilo se jí tehdy nové nastavení střídání směn. Na obrazovkách je ale stále k vidění, od roku 1993 má vlastní pořad Kalendárium.

Marta Skarlandtová (73)

Foto: Profimedia.cz

Marta Skarlandtová hodně těžila ze své znalosti cizích jazykůFoto: Profimedia.cz

Jako hlasatelka pracovala v Československé a následně České televizi v letech 1965 až 1994. Navíc byla ale jakousi specialistkou na vícejazyčné moderování, protože je vystudovaná tlumočnice. Ovládá angličtinu, němčinu a částečně i italštinu. I po roce 1994 ale zůstala televizi věrná, byť jen na externo. Scenáristicky se totiž podílela na pořadu Nedělní ráno, který skončil v roce 2000.

Marie Tomsová (68)

Foto: Profimedia.cz

Marie Tomsová byla jedna z nejoblíbenějších hlasatelek, ale nakonec dala přednost rodiněFoto: Profimedia.cz

Původně chtěla být výtvarnicí nebo ilustrátorkou dětských knížek, ale v roce 1977 vyhrála konkurz na televizní hlasatelku. A na této pozici zůstala až do roku 1994. Jistě si ji vybavíte i jako herečku – v malinké roli televizní hlasatelky v nesmrtelné komedii Slunce, seno a pár facek (1989). Jen málokdo ale tušil, že byť se po profesní stránce hlasatelce daří báječně, v osobním životě trpí. Prošla si obrovskou ztrátou, když jí zemřel pětiměsíční syn a následně mnoho let nemohla znovu otěhotnět. Když se to podařilo (nakonec má s manželem syny dva), snažila se práci skloubit s rodičovstvím. Na externí spolupráci se ale s televizí nedohodla a odešla.

Alexander Hemala (68)

Foto: Profimedia.cz

Alexander Hemala je asi nejznámější televizní hlasatelFoto: Profimedia.cz

Samozřejmě nemůžeme vynechat ani pány, a když jde o hlasatele, tak Alexander Hemala je jistě živoucí legenda. Tenhle elegán a gentleman v Československé a následně České televizi působil od roku 1973. Hlasatelství se vzdal až poté, co byla tato pozice zcela zrušena, takže programem prováděl diváky přes 30 let! Nyní působí v rozhlase a moderuje společenské akce.

Hana Heřmánková (58)

Foto: Martin Hykl CZECH NEWS CENTER / CNC, Profimedia.cz

Kariéru hlasatelky přerušila kvůli péči o tři synyFoto: Martin Hykl CZECH NEWS CENTER / CNC, Profimedia.cz

Než se jí a jejímu manželovi Karlu Heřmánkovi (73) narodily děti, Hana Heřmánková se v televizi nezastavila. Pracovala jako hlasatelka, uváděla i nejrůznější pořady, dělala přímé přenosy a k tomu moderovala na Frekvenci 1 vysílání pro ženy. V roce 1992 vyhrála anketu TýTý. Nicméně péče o tři syny (Karel, 32, Josef, 31 a František, 20) se s takovým pracovním nasazením skloubit nedala.

Nyní, když jsou synové dospělí, je už ale zase v plném nasazení. S manželem se stará o Divadlo Bez zábradlí a o Městské divadlo v Karlových Varech.

Musíme přiznat, že všichni tito hlasatelé a hlasatelky vypadají stále báječně. Možná také Podepsali smlouvu s ďáblem? Tihle herci vůbec nestárnou

Reklama

Načítám