Hlavní obsah

Nesmrtelné legendy: tyto kapely musí znát každý!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební hitparády se mění každý týden, fanoušci stále objevují nové trendy a nové idoly. I tak ale existují nesmrtelné songy, na které za mlada tančily vaše babičky a na které dnes trsáte vy. Tohle jsou legendy hudebního světa!

Článek

Udržet se ve světě hudby na vrcholu není snadné. Samozřejmě jsou kapely, zpěváci i zpěvačky, kteří hrají roky, a pořád mají vyprodané koncerty. Ale pak je tu ještě jedna kategorie – to jsou ti, kteří sice už dávno nehrají, nebo dokonce vše sledují z muzikantského nebe, ale jejich dílo je stále živé. Tady jsou!

The Beatles

Paul McCartney (78), John Lennon (†40), Ringo Starr (80) a George Harrison (†58). Čtyři jména, která dobyla svět hudby už před dlouhými šedesáti lety. A i když se slavní Beatles rozpadli už před padesáti lety a dva z jejích tehdejších členů už nežijí, není snad nikdo, kdo by je neznal. Jejich písně si zpívají i mladé generace a stále vznikají revivalové kapely, které jejich songy hrají. Také si někdy zabroukáte Hey Jude, Yesterday, Yellow Submarine či A Hard Day's Night?

Foto: Profimedia.cz

Čtveřice mladíků dostala svět do kolenFoto: Profimedia.cz

ABBA

V roce 1972 se ve švédském Stockholmu sešli Agnetha Fältskog (70), Björn Ulvaeus (75), Benny Andersson (74) a Anni-Frid Lyngstad (75) a založili kapelu. Z počátečních písmen svých křestních jmen vznikla legenda jménem ABBA. Songy téhle čtveřice, která se proslavila i extravagantními kostýmy, s přehledem vyjmenujete i ve spánku: Waterloo, Dancing Queen, Knowing Me Knowing You nebo Super Trouper. Znáte je všechny, že? Jejich největší hity zazněly i ve slavném muzikálu Mamma Mia! s Meryl Streep (71) z roku 1999.

Foto: Profimedia.cz

Chytlavé písně kapely ABBA zní na diskotékách dodnesFoto: Profimedia.cz

Queen

Je jedno, jestli milujete pop, metal, operu či rock. Kapelu Queen a jejího frontmana Freddie Mercuryho (†45) a jejich nejslavnější hity jistě znáte. Minimálně song We Are The Champions, který se stal jakousi sportovní hymnou, nebo unikátní Bohemian Rhapsody. Stejně tak se jmenuje i film z roku 2018, který oslavuje rockovou kapelu a zpěváka, který vzdoroval snad všem stereotypům. Snímek mapuje jeho divoký život se smutným koncem, kdy 24. listopadu 1991 podlehl nemoci AIDS. Film se však v některých momentech rozchází s realitou, což mu však na kvalitě neubírá.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1970 znamenal zlom především pro milovníky rocku. Vznikla totiž legenda jménem QueenFoto: Profimedia.cz

Elvis Presley (†42)

Bylo to totální zjevení! Elvis Presley je více než právem nazýván králem rokenrolu. Jen on, jeho kytara, podmanivý hlas, dokonale načesaná vlna a specifický styl tance vyvolal ve světě hudby revoluci. Ženy z toho krasavce šílely, jeho hudba zněla všude a dodnes ho vlastně nikdo nepřekonal. Sláva, alkohol, drogy a bouřlivý život ho ale nakonec udolal a v roce 1977 ho jeho snoubenka, modelka Ginger Alden (64), našla mrtvého v koupelně. Oficiální verze zní infarkt, spekulovalo se ale i o předávkování drogami, a existují i konspirační teorie o tom, že Elvis svou smrt jen fingoval a dodnes žije někde v ústraní a klidu.

Foto: Profimedia.cz

Obligátní věta „Elvis stále žije“ není jen konspirační teorie, ale fakt. Minimálně jeho muzika mrtvá rozhodně neníFoto: Profimedia.cz

Nirvana

Slavné songy kapely Nirvana, jichž většinu napsal frontman Kurt Cobain (†27), se také hrají dodnes, slyšet můžete například hit Smells Like Teen Spirit. Zdá se, že Cobain je další ukázkou toho, že neuvěřitelný talent je mnohdy draze vykoupen. Muzikant od mládí trpěl depresemi, které prohluboval alkohol, nakonec se přidala i závislost na heroinu, problémy se žaludkem a divoký vztah se zpěvačkou Courtney Love (56), která byla též závislá na drogách. Cobain se 5. dubna 1994 střelil do hlavy a nechal tu po sobě nejen manželku a řadu nesmrtelných písní, ale i tehdy ani ne dvouletou dcerku Frances.

Foto: Profimedia.cz

Předčasná smrt frontmana Nirvany Kurta Cobaina (vlevo) fanoušky zdrtilaFoto: Profimedia.cz

Michael Jackson (†50)

Začínal v kapele Jackson 5, kde zpíval se svými sourozenci. Nakonec se ale v roce 1971 vydal na sólovou dráhu a dobře udělal. Se svými hity Thriller, Billie Jean, Black Or White, neuvěřitelnými tanečními kreacemi, legendární měsíční chůzí, extravagantními kostýmy, klobouky a bílými rukavičkami se stal králem popu. Bohužel i jeho dohnaly psychické problémy, závislost na plastických operacích a lécích. Srdce mu v důsledku otravy lékem na nespavost, kterou trpěl, selhalo 25. června 2009.

Foto: Profimedia.cz

Titul král popu si Michael Jackson zasloužil více než právemFoto: Profimedia.cz

The Rolling Stones

Na závěr něco veselejšího. Kapela Rolling Stones v čele s neuvěřitelným Mickem Jaggerem (77) je důkazem, že nic není nemožné. Přestože mají věk dědečků a dávno by mohli sedět v parku a krmit holuby, tihle „staříci“ dál řádí na pódiu. Jejich muzika uhranula už několikátou generaci – na jejich koncerty chodí osmdesátníci se svými dětmi i vnoučaty! Jmenujme hity jako Satisfaction, Honky Tonk Women či Angie. Je jasné, že i když tady tihle divoši jednou přeci jen nebudou, jejich muzika tu bude pořád.

Foto: Profimedia.cz

Kapela The Rolling Stones, to je žijící legendaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám