Hlavní obsah

Máslový nesmažený řízek se sýrem

Hodnocení:
(90)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Pokud bychom si chtěli přesně ujasnit, zda se jedná o holandský, mletý, máslový či sekaný řízek, nejspíš bychom skončili u karbanátku. Ať už mu ale budete říkat jakkoli, věřte, že díky sýru a máslu je krásně šťavnatý i bez smažení – peče se v troubě. Připravený je během chvilky, protože je bez trojobalu.

Ingredience pro:
6 kusů
Na řízky (rohlíky můžete vynechat)
  • 600 g mletého vepřového masa
  • 2 rohlíky
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 citron
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti hladkolisté petržele
  • hladká mouka na obalování
  • 3 lžíce másla
Na kaši
  • 1 kg brambor
  • 3 lžíce másla
  • 1 hrnek mléka
  • sůl
Na salát
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Maso kupte ideálně vcelku a namelte si ho sami, z dobrého zdroje můžete koupit už namleté. Sýr se hodí gouda, ementál nebo eidam 45%. Díky pečivu budou karbanátky nadýchanější, ale dávat ho nemusíte – buď ho vynechte úplně, nebo dejte jen hrst strouhanky.

Foto: Jakub Jurdič

Dala jsem maso již namleté, ale ještě lepší je si pomlet maso vcelku

Krok 2: Včerejší rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a v míse pokropte mlékem. Petržel nasekejte nadrobno a přidejte k rohlíkům. 

Foto: Jakub Jurdič

Pro chuť i barvu přidejte alespoň hrst čerstvé petržele nebo pažitky

Krok 3: K pečivu vmíchejte vejce, najemno nastrouhaný sýr, maso, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) nebo lžičku sušené, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř a špetku muškátového oříšku.

Foto: Jakub Jurdič

Řízky ochutíme svěží citronovou kůrou, čerstvou petrželí a špetkou muškátu

Krok 4: Pokud můžete, směs nechte asi 30 minut (nebo i do druhého dne) v chladu odležet, karbanátky se budou lépe tvarovat a chutě se hezky propojí.

Foto: Jakub Jurdič

Vše zlehka propracujte a nechte chvíli odležet

Krok 5: Plech vymažte máslem. Z masa tvarujte 4 až 6 ve středu trošku tenčích placek, které z obou stran obalte v hladké mouce.

Foto: Jakub Jurdič

Karbanátky tvarujte tak, aby byly ve středu trochu tenčí než při okrajích

Krok 6: Na každý karbanátek položte kousek másla a dejte na 25 až 30 minut při 180 °C péct, v polovině obraťte. Mezitím dejte v osolené vodě vařit oloupané a na větší kostky pokrájené brambory.

Foto: Jakub Jurdič

Sekané řízky upečete i bez másla, ale co si budeme povídat...

Krok 7: Ohřejte mléko. Doměkka uvařené brambory po asi 20 minutách slijte, vhoďte k nim máslo, osolte a spolu s teplým mlékem rozšťouchejte na požadovanou konzistenci. Připravte okurkový salát: okurku nastrouhejte nebo nakrájejte na plátky a ochuťte je trochou octa, cukru, soli a čerstvě mletého pepře.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím, co se karbanátky pečou, si dodělejte přílohu

Krok 8: Karbanátky podávejte se salátkem a kaší přelitou výpekem.

Foto: Jakub Jurdič

Díky sýru a máslu jsou sekané řízky parádně šťavnaté i bez smažení!

Tip: Pokud máte mlýnek na maso, kupte vepřovou plec nebo libovější kýtu a maso si namelte sami. A spolu s ním pomelte rovnou i v mléce namočené pečivo.

Jestli máte raději maso nemleté, mrkněte na recept na šťavnaté krůtí miniřízečky z trouby nebo nakládané vepřové řízky taktéž bez smažení. Oboje jsou poctivě otestované!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek