Hlavní obsah
3,5
(52)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vepřový řízek v chlebu je výletnická klasika, jestli ale preferujete trochu lehčí stravu, zkuste nesmaženou variantu z kuřete. Díky marinování v acidofilním mléce jsou řízky krásně šťavnaté i z trouby a mandlová „strouhanka“ jim dodá skvělou chuť i další živiny. Když je pak spolu s čerstvou zeleninou zabalíte do celozrnné tortilly, máte prima vyváženou svačinu (nebo třeba oběd do práce).

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na řízky (maso se hodí i krůtí)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 120 ml acidofilního mléka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst drcených mandlí
  • olivový olej
Na wrap
  • 4 celozrnné tortilly
  • 8 listů hlávkového salátu
  • 4 lžíce sýru žervé
  • čerstvá zelenina
Článek

Postup

01.

Maso pokrájejte na proužky (do tortilly se lépe balí) a den předem, aby hezky zkřehly, je naložte do acidofilního mléka (nebo do podmáslí) se lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, paprikou a česnekem.

02.

Mandle použijte již mleté nebo si je rozmixujte. Přidat můžete i jiné ořechy, parmezán, drcený len nebo kukuřičnou strouhanku (a samozřejmě klidně i klasickou, pokud netrváte na bezlepkové verzi). Kousky masa v mandlích či ve směsi obalte a klaďte na plech pokapaný olivovým olejem, pokapat je můžete i svrchu. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 15 až 20 minut dozlatova, aby se řízky propekly, ale zůstaly šťavnaté.

03.

Jak naplnit a zabalit wrap? Tortillu potřete trochou žervé, lučiny nebo krémového sýra, na střed položte salát, kousky opečeného kuřete a další zeleninu (dala jsem rajče a okurku). Pak placku zespod a svrchu zahněte dovnitř a nakonec ze strany pevně zarolujte. Zabalte do pečicího papíru, fólie nebo krabičky. Jak vyrobit domácí čerstvý smetanový sýr?

Tip: Sýr užijte ochucený, experimentujte s obalením masa i jeho druhem (skvělá je krůta) nebo přidejte trošku domácí majonézy či vypraženou slaninu – během výletu ji určitě vyběháte!

Foto: Jakub Jurdič

Řízek nás baví ve všech jeho podobách!Foto: Jakub Jurdič

A až bude pršet, zkuste si vyrobit domácí kukuřičné tortilly nebo domácí lučinu, je to hračka!

Reklama