Hlavní obsah
3,5
(53)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vepřový řízek v chlebu je výletnická klasika, jestli ale preferujete trochu lehčí stravu, zkuste nesmaženou variantu z kuřete. Díky marinování v acidofilním mléce jsou řízky krásně šťavnaté i z trouby a mandlová „strouhanka“ jim dodá skvělou chuť i další živiny. Když je pak spolu s čerstvou zeleninou zabalíte do celozrnné tortilly, máte prima vyváženou svačinu (nebo třeba oběd do práce).

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na řízky (maso se hodí i krůtí)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 120 ml acidofilního mléka
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst mandlí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na wrap
  • 4 ks celozrnných tortill
  • 8 listů hlávkového salátu
  • 4 lžíce čerstvého krémového sýru
  • 200 g čerstvé zeleniny
Článek

Postup

01.

Maso pokrájejte na proužky (do tortilly se lépe balí) a den předem, aby hezky zkřehly, je naložte do acidofilního mléka (nebo do podmáslí) se lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, paprikou a česnekem.

02.

Mandle použijte již mleté nebo si je rozmixujte. Přidat můžete i jiné ořechy, parmezán, drcený len nebo kukuřičnou strouhanku (a samozřejmě klidně i klasickou, pokud netrváte na bezlepkové verzi). Kousky masa v mandlích či ve směsi obalte a klaďte na plech pokapaný olivovým olejem, pokapat je můžete i svrchu. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 15 až 20 minut dozlatova, aby se řízky propekly, ale zůstaly šťavnaté.

03.

Jak naplnit a zabalit wrap? Tortillu potřete trochou žervé, lučiny nebo krémového sýra, na střed položte salát, kousky opečeného kuřete a další zeleninu (dala jsem rajče a okurku). Pak placku zespod a svrchu zahněte dovnitř a nakonec ze strany pevně zarolujte. Zabalte do pečicího papíru, fólie nebo krabičky. Jak vyrobit domácí čerstvý smetanový sýr?

Tip: Sýr užijte ochucený, experimentujte s obalením masa i jeho druhem (skvělá je krůta) nebo přidejte trošku domácí majonézy či vypraženou slaninu – během výletu ji určitě vyběháte!

Foto: Jakub Jurdič

Řízek nás baví ve všech jeho podobách!Foto: Jakub Jurdič

A až bude pršet, zkuste si vyrobit domácí kukuřičné tortilly nebo domácí lučinu, je to hračka!

Reklama

Načítám