Hlavní obsah

Máte ho dost? Nedostatek vitaminu B12 může za tyto potíže!

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás slabost a únava? Máte potíže s chůzí a častými výkyvy nálad? Možná trpíte nedostatkem vitaminu B12. Ten představuje častý, ale málo známý problém. Pokud tedy na sobě zaznamenáte některý z devíti příznaků, zpozorněte, a zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které vás nakopnou.

Článek

„Ačkoliv kobalaminu potřebujeme jen malé množství, jeho nedostatek je velmi rozšířený a mnoho lidí to ani netuší,“ informuje Karolína Smutná, fitness trenérka a výživová poradkyně z Prahy.

Kobalamin, tedy vitamin B12, je přitom pro chod organismu klíčový. „Podílí se na tvorbě buněk a červených krvinek i na fungování nervového a kardiovaskulárního systému,“ vysvětluje Eliška Králová, výživová poradkyně z Fitstylewitheli. „Dle výzkumu trpí nedostatkem B12 každý čtvrtý člověk. Deficit se týká především veganů, jelikož se nachází ve větší míře v živočišných produktech,“ říká Karolína Smutná. A Eliška Králová to potvrzuje: „V rostlinných zdrojích se kobalamin vyskytuje jen málo nebo vůbec.“

A jak se nedostatek kobalaminu projevuje? Nejčastěji následujícími devíti příznaky.

1. Časté závratě a nevolnosti

„Mohou vás postihnout třeba i při chůzi nahoru nebo dolů po schodech,“ varuje Karolína Smutná.

2. Svalová slabost

Červené krvinky nemohou kvůli nedostatku B12 přenášet kyslík do buněk. Důsledkem jsou různé pohybové obtíže a celková únava organismu.

3. Anémie

Nedostatek B12 a kyseliny listové může být příčinou chudokrevnosti. „Není sice tak častá jako anémie z nedostatku železa, ale také se vyskytuje a mělo by se o ní vědět,“ říká Karolína Smutná. Hovoří i o tzv. perniciózní anémii, která vzniká důsledkem špatného nebo žádného vstřebávání kobalaminu v trávicím traktu.  Příčinou většinou bývá autoimunitní onemocnění zvané chronická atrofická gastritida. „To vyvolává dlouhodobý zánět žaludku, ve kterém mimo jiné nedochází ani ke vstřebávání B12.“

4. Nervové, emocionální a mentální potíže

Kobalamin stimuluje obnovu myelinových pouzder chránících nervy před poškozením toxiny a volnými radikály. Tím brání vzniku nervových onemocnění a urychluje nervový přenos.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jarní únava na podzim? To nějak nejde dohromadyFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

5. Zapomnětlivost a demence

Kobalamin se podílí na tvorbě a recyklaci neurotransmiterů zodpovídajících za paměť, mentální jasnost a bdělost. Jeho nedostatek tak přináší zapomnětlivost a přivolává demenci nebo Alzheimerovu chorobu.

6. Průjmy

Deficit B12 se v zažívacím traktu projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy.

7. Potíže s očima

„Menší deficit poškozuje sítnici, při velkém nedostatku se objevuje dvojité či rozmazané vidění,“ informuje Eliška Králová.

8. Ztráta papil na jazyku

Změny na povrchu jazyka znesnadňují polykání, žvýkání i mluvení.

9. Špatná pleť

„Vlivem uvolňování bilirubinu získává pleť žlutý nádech,“ přibližuje Eliška Králová. Objevuje se i hyperpigmentace a akné.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Vitamin B12 se nachází především v živočišných zdrojích, jeho deficit proto nejvíce ohrožuje veganyFoto: bitt24, Shutterstock.com

Kde B12 najdete?

Pokud máte podezření, že můžete trpět nedostatkem vitaminu B12, měli byste si více dopřávat hovězí a jehněčí maso, játra, vejce, mléko, sýry, mléčné výrobky, sardinky, lososa a tuňáka.

Denní dávku B12 podle Karolíny Smutné pokryje jedna porce masa nebo jedno vejce. Vegani jsou odkázáni na zelí, pivo, kvasnice, chia semínka, konopné otruby nebo konopný protein. Vyplácí se užívat i doplňky stravy. „Je ale nutné zacházet s nimi opatrně. Vysoké dávky kteréhokoliv jednotlivého vitaminu skupiny B mohou způsobit nedostatek dalších B vitaminů. Proto je při vyšších dávkách doporučena suplementace ve formě B-komplexu,“ upozorňuje Karolína Smutná.

A jak se cítíte vy? Nechybí vám nějaká důležitá látka?

Reklama

Načítám