Hlavní obsah

Nemyslí vám to? Víme, čím krmit mozek a co ho devastuje

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Stále něco hledáte, zapomínáte a paměť už zkrátka není, co bývala? Stárnutí mozku se dá zpomalit díky správné skladbě jídelníčku. Které potraviny mu prospívají a kterým se naopak vyhnout?

Článek

Nemáte ho jen na učení. Koordinuje a řídí všechny procesy ve vašem těle, a proto je nutné se o něj pečlivě starat. Řeč je o mozku, vůbec nejsložitějším orgánu lidského těla. Na rozdíl od vašich chuťových pohárků mu ale jen tak něco „nejede“ a bezpečně pozná, když ho šidíte nekvalitními potravinami. Výběr těch správných přitom není vůbec složitý a pomáhá jako prevence nejen Alzheimerovy choroby.

Co pomáhá?

„Stěžejní faktor pro správné fungování mozku je harmonizace střevní mikroflóry. Doporučuji konzumaci přirozeně fermentovaných potravin, případně probiotik. Na druhé straně je nutné omezit průmyslově zpracované potraviny a cukr. Zcela vyloučit byste měli výrobky obsahující barviva, konzervanty a zvýrazňovače chuti,“ říká výživová poradkyně Mgr. Taťána Rovnerová.

Výzkum provedený vědci z Rush University Medical Center ukázal, že velmi prospěšná je pro správnou činnost mozku středomořská strava. Dostatek živin a dalších látek tělu podle vědců dodáte velmi snadno. Do svého jídelníčku zařaďte tři porce celozrnných výrobků denně a dvě porce zeleniny, přičemž jednu porci by měly tvořit listové druhy.

„V listové zelenině, bylinkách a natích se vyskytuje kyselina listová, která patří do skupiny vitaminů B. Bohatý je na ni špenát, kapusta, brokolice, pažitka, petrželka a dalších druhy,“ jmenuje nutriční poradkyně Olga Filipová z týmu Wellnessia. Před jídlem zeleninu zakápněte olivovým olejem, zmíněné vitaminy se totiž rozpouštějí v tucích.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Zelené potraviny obsahují kyselinu listovou. A tu váš mozek nezbytně nutně potřebujeFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Lecitin a rybí tuk

Povolená a dokonce žádaná je podle vědců i sklenka vína. Nezapomínejte ani na potraviny, jako jsou oříšky, fazole, drůbež a ryby. Největší množství prospěšných omega-3 a omega-6 mastných kyselin se nachází v lososu, ančovičkách či sardinkách, o poznání méně je těchto látek například v tresce.

„Pokud někdo ryby nejí, je na místě zvážit doplnění těchto důležitých mastných kyselin například prostřednictvím rybího oleje, který je dostupný i ve formě kapslí,“ radí Taťána Rovnerová. V tabletkách se dá sehnat i další důležitá látka – lecitin. Přirozeně se vyskytuje například ve vaječných žloutcích, v játrech, v sójových bobech nebo ve slunečnicových semínkách.

„Paměť a myšlení zlepšuje hořčík. Přijímat ho můžete například prostřednictvím banánů, ryb, dýňových semínek, nepraženého kakaa a sušeného ovoce,“ říká Olga Filipová.

Foto: Peter Bernik, Shutterstock.com

Hořčík obsahují například banány. A ten není vhodný jen proti křečím, ale i na paměť a myšleníFoto: Peter Bernik, Shutterstock.com

Co škodí?

Když už víte, které jídlo mozku prospívá, je na čase zmínit i to, nad kterým se vznáší varovný vykřičník. Negativní vliv má zejména velký přísun cukru. Sladkosti nebo energetické nápoje, které jsou vítaným pomocníkem zejména studujících, sice krátkodobě stimulují a povzbudí, ale únava a útlum na sebe nenechají dlouho čekat.

Z dlouhodobějšího hlediska cukr zhoršuje paměť a může způsobovat deprese. Na jeho přísun navíc mozek reaguje podobně jako na kokain a vytváří se závislost, která může vyústit v přejídání.

Rybí tuk je sice vhodný, ale to neplatí paušálně o všech tucích. Trans mastné kyseliny obsažené ve větším množství v uzeninách nebo v pokrmech z fast foodů poškozují neurony v mozku.

Alzheimer vyžaduje dohled

Ani tam, kde už je na prevenci pozdě, se na stravu nesmí zapomínat. Pokud se ve vašem okolí nachází někdo s Alzheimerovou chorobou, dbejte na to, aby správně, a hlavně více jedl. Hrozí totiž podvýživa. Lidé, kteří se s touto nemocí potýkají, mají vyšší klidovou energetickou spotřebu. Navíc mohou mít problém sami se krmit a ztrácejí chuť k jídlu. O to větší dohled je nad nimi potřeba.

Ani strava ovšem není všemocná. Mozek je nutné cvičit, například pomocí těchto činností (najdete je v článku Chcete bystřejší mozek? Těchto 7 aktivit vám k němu pomůže!).

Pozorujete na sobě projevy duševního stárnutí? Jak proti nim bojujete?

Reklama

Načítám