Hlavní obsah

Máte kulturní deficit? Vyrazte do divadla na tyhle komedie!

Foto: Patrik Borecký, Městská divadla pražská

Foto: Patrik Borecký, Městská divadla pražská

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturním deficitem trpěli během pandemie milovníci umění i společenského života. Nestihli jste o prázdninách dohnat všechny resty? Pokračujte ve školním roce a přidejte si na seznam čtyři divadelní představení, která vás zvednou ze židle!

Článek

Vyměňte televizní obrazovku za divadelní jeviště a udělejte si s partnerem či kamarádkou výlet k prknům, která znamenají svět. Divadelních inscenací, které byste měli vidět na vlastní oči, se v Česku hraje nespočet. My jsme vybrali nejveselejší činohry.

Vše o mužích 

Komedii chorvatského autora Mira Gavrana (60) vychvalují snad všichni, kdo na ni sehnali lístky. A že jich bylo požehnaně: premiéru měla už v roce 2007 a dočkala se neuvěřitelných 550 repríz! Pražské divadlo Studio Dva ji od letošního léta uvádí v novém nastudování a s jinými herci.

Ján Jackuliak (43), Peter Pecha (32) a Tomáš Novotný (36) si střihnou hned čtyři role, takže je obdivuhodné už jen to, jak rychle se na jevišti mění v jiné postavy a jak se v zákulisí stíhají převlékat. Humorný děj se dá shrnout do jediné věty: „O mužích pro ženy, aby je opět nepochopily.“

Foto: Jerry Háša, Studio Dva

Komedie Vše o mužích vás bude bavit. A nechybí ani scénka ze stripbaru, dámy!Foto: Jerry Háša, Studio Dva

Kanibalky 2: Soumrak starců 

V druhém díle satirické komedie se sice na scénu opět vracejí Iggy a Diana, ale pokud jste neviděli jedničku s podtitulem Soumrak samců, vůbec to nevadí. Pokračování skvěle funguje i samo o sobě. Premiéra Kanibalek 2 dramatika Davida Drábka (51) proběhla teprve na konci léta v pražském divadle Rokoko, takže se jedná o naprostou novinku.

Hlavních rolí se zhostili Vanda Hybnerová (52) jako Iggy a Aleš Bílík (31) jako Diana, která se od prvního dílu stihla dát přeoperovat z muže na ženu. A o čem pojednává příběh? Počet seniorů v naší společnosti je téměř třikrát větší než lidí v produktivním věku a miliardář Balcar má s nimi zákeřné plány. Podaří se ho vyšetřovatelkám Iggy a Dianě zastavit?

Foto: Patrik Borecký, Městská divadla pražská

Na Kanibalky 2 můžete zajít a dobře se pobavit, i když jste neviděli jedničku. Na snímku zleva Vanda Hybnerová, Eva Leinweberová (48) a Aleš Bílík Foto: Patrik Borecký, Městská divadla pražská

S láskou Mary 

Úsměvná komedie dramatika a scenáristy Paula Elliotta sklízí v USA úspěch od roku 2013 a čeští diváci si ji mohli poprvé vychutnat až letos 17. července na Letní scéně Divadla Bolka Polívky na Kraví hoře v Brně.

Děj se odehrává na americkém Jihu a hlavními hrdinkami jsou čtyři kamarádky, které se každý týden scházejí u partičky bridže. Jenže jedna z nich náhle zemře. Pozůstalým přítelkyním ale ukáže, že život se má žít, ne jen přežívat. Jste připraveni na velký mejdan?

Foto: Divadlo Bolka Polívky

Na komedii S láskou Mary si můžete zajít do Divadla Bolka Polívky. V hlavní roli uvidíte Veroniku Žilkovou (59), která je snímku uprostřed. Vlevo je Hana Halberstadt a v oranžových šatech sedí Eva Novotná (44)Foto: Divadlo Bolka Polívky

Oběd u Wittgensteina 

Jestliže vás klasické komedie příliš nelákají a raději byste uvítali zajímavější psychologickou hru, pak je pro vás činohra z repertoáru pražského Národního divadla jako stvořená. Ale pozor, ani o humorné momenty zde není nouze! Na jevišti se potkávají tři sourozenci v podání Zuzany Stivínové (48), Saši Rašilova (49) a Lucie Juřičkové (56).

V příběhu nechybí incest, výčitky a vzpomínání na zesnulé rodiče a bravurní herecké výkony vám nedají vydechnout až do samotného konce téměř dvouhodinového představení. Autorem legendární hry je rakouský dramatik Thomas Bernhard (†58), poprvé ji uvedlo Divadlo Na Zábradlí v roce 1996 pod názvem Ritter, Dene, Voss. Od roku 2019 ji můžete vidět ve Stavovském divadle.

Foto: Petr Neubert, Národní divadlo

Oběd u Wittgensteina je na programu Stavovského divadla a slibuje skvělé výkony všech zúčastněných herců. Na fotografii je Zuzana Stivínová a Saša RašilovFoto: Petr Neubert, Národní divadlo

Ideální outfit 

Už plánujete výlet do divadla? Pokud je vaším cílem rovnou zlatá kaplička, klidně si oblékněte delší společenské šaty, obzvláště když se chystáte na operu. Váš pánský doprovod by měl zvolit tmavý oblek. Možností, kam se pořádně vyšňořit, v poslední době moc nebylo, tak si to užijte se vším všudy.

Chybu neuděláte ani v malých černých spolu s černými silonkami odstínu – tělové punčocháče mohou totiž v případě krátké sukně působit příliš vyzývavě. V každém divadle (možná s výjimkou alternativních scén) užijete pouzdrové šaty nebo model v áčkovém střihu. Působí elegantně a dokážou zalichotit každé postavě.

Krátké černé šaty

Foto: archiv firem

Zleva: Boohoo, 1180 Kč, prodává Tamsin. Ralph Lauren, 4349 Kč, prodává About You Foto: archiv firem

Dlouhé šaty

Foto: archiv firem

Zleva: Cool Boutique, 1990 K. Maya Deluxe, 5520 Kč, prodává ZalandoFoto: archiv firem

Nemáte rádi divadlo, ale kultury se nevzdáváte? Máme pro vás také skvělé tipy na knížky!

Reklama

Související témata:

Načítám