Hlavní obsah

Ideální čtení na léto? Pohodové, vtipné a milé! Máme 8 tipů

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač je léto ve své druhé polovině, vy se možná na svoji dovolenou teprve chystáte. A jestli hledáte čtení, které pobaví, místo aby na vás padla depka a báli jste se v noci zhasnout, jste tu správně. Máme pro vás osm tipů na knihy, které potrápí bránici nebo pohladí po duši.

Článek

Jste milovníci historických románů, detektivek a drsných thrillerů nebo rodinných dramat? Knižní trh je jich plný, občas si to ale chce odpočinout od smutných příběhů z koncentračních táborů a vražd tak krutých, že u čtení zavíráte oči…

Kdy jindy, než v létě na zahradě nebo u vody se u čtení pobavit, smát, až se budete otřásat a na pláži na vás budou koukat jako na blázna? Zkuste naše tipy. Některé jsou řachanda, jiné spíše úsměvné, ale určitě vám bude u jejich čtení dobře. Na dovolenou nebo večerní posezení ke konci léta naprosto ideální, co říkáte?

Babičky na tahu

Rozlučka se svobodou, to je často nezapomenutelná jízda. A co teprve, když je vám i vašim kamarádkám 70+ a rozhodnete se to před svatbou rozjet v Paříži jako za mlada. Jenny a její čtyři parťačky si to ve městě romantiky hodlají užít a samy sobě i městu světel dokázat, že věk je jen číslo a po sedmdesátce život určitě nekončí. A tak ve francouzské metropoli chodí po památkách, popíjí šampaňské a hlavně objevují svoje sny a nové radosti.

Judy Leigh je zároveň autorkou bestselleru Ještě to nebalím, vzkazuje babička.

Foto: Archiv nakladatelství

Babičky na tahu, Judy Leigh, nakladatelství Metafora, 304 stranFoto: Archiv nakladatelství

Slečny

U téhle knížky se nebudete smíchy popadat za břicho, ale bude vám u ní hezky. Díky kouzlu svobody, výjimečnému ženskému přátelství a charlestonu.

Patnáctiletá Španělka Rosa se vydává se svou starší sestrou a kamarádkami na nebezpečnou cestu přes Pyreneje, aby si v továrně na espadrilky vydělala na věno. Cesta končí dramaticky a Rosa opuštěná. Ujme se jí slečna Thérèse, učitelka francouzštiny, a Rosa se seznámí i s jejími společnicemi – Vérou a Colette. Kdo vlastně jsou tyto tajemné a svobodomyslné „slečny“? Na baskickém venkově získá Rosin život úplně jiné barvy. Odhaluje jejich tajemství a mimo jiné zjišťuje, že má obrovský tvůrčí talent.

Foto: Archiv nakladatelství

Slečny, Anne-Gaëlle Huon, nakladatelství Metafora, 304 stranFoto: Archiv nakladatelství

Nejhezčí mezi krávami

Najít humor v každodennosti neumí každý, Zuzana Hubeňáková tento dar rozhodně má. A dokáže vtip a satiru vykřesat i z takové lapálie, jako je papírový kapesník v pračce. V publicistických textech autorka s nadhledem glosuje ty nejběžnější životní situace a vy budete vykřikovat cha i cha, což dohromady zní jako chacha a jedná se o veselý smích…

Knížka je díky své velikosti ideální třeba do letadla, není nikterak rozsáhlá, ale dobrou náladu vyrobí na dny dopředu. A jestli vás hned napadlo, koho byste s ní mohli obdarovat a bojíte se, že si název vezme osobně, nejste sami...

Foto: Archiv nakladatelství

Nejhezčí mezi krávami, Zuzana Hubeňáková, nakladatelství Ikar, 248 stranFoto: Archiv nakladatelství

Muž v karanténě

Petr Vydra je populární stand up komik a to dává naději, že jeho pohled na uplynulé měsíce bude spíše z těch humornějších. A je tomu tak. Jednotlivé příběhy jsou malými dějinami či kronikou na pozadí velkých událostí, na které byly uplynulé měsíce bohaté. A že to mnozí pojali vskutku originálně, autor dokazuje třeba na páru, který na balkoně postupně nořil své obličeje do mouky, mouky s chilli apod. Tyhle influencerský výzvy jsou mor!

V knížce najdete i část o izolaci a opouštění komfortní zóny, což s karanténou úzce souvisí, i část o mužích středního věku a jejich bolístkách, pardon smrtelných nemocech, které lze řešit jen návštěvou lékaře. Autor se sympaticky nebere vážně, a to z jeho knihy dělá prima (nejen) letní čtení.

Foto: Archiv nakladatelství

Muž v karanténě, Petr Vydra, nakladatelství Brána, 200 stranFoto: Archiv nakladatelství

Démon ze sídliště

Jak se žije šestnáctiletému klukovi na předměstí Tábora? Gympl studuje kvůli rodičům, neví, jestli má říct své platonické lásce, že ji miluje, a ségře, že má manžela děvkaře. Pro Šimona představuje únik od pokrytectví a nudy jeho blackmetalová kapela, kamarádi a ostrý cynický humor. Realitu jejich všedních dní navždycky změní tajemný Sorat, tedy Karel Bouček, který v Táboře kdysi bydlel. Jestli byl dobrý nápad vyvolat ducha zemřelé dívky, jisté není. Možná totiž vyvolali něco docela jiného.

Foto: Archiv nakladatelství

Démon ze sídliště, Iva Hadj Moussa, nakladatelství Host, 272 stranFoto: Archiv nakladatelství

Leonard a hladový Paul

Pohoda a pohlazení, to knihu definuje asi nejlépe. Vyprávění o dvou svobodných a milých třicátnících vás bude bavit a těšit. Jejich životy jsou neobyčejně obyčejné, nikam nespěchají, za ničím se neženou, mají rádi své rodiče a radují se z maličkostí, hraní deskovek a mají milý takový ten humor, kdy vlastně ani neví, že jsou vtipní... Jestli už máte dost dramat a překombinovaných konfliktů, Leonard a Hladový Paul je to pravé.

Foto: Archiv nakladatelství

Leonard a Hladový Paul, Rónán Hession, nakladatelství Host, 270 stranFoto: Archiv nakladatelství

Dvojtáta

Populární český moderátor vypadá pořád jako kluk, přitom je mu přes čtyřicet a je dvojtátou. A dobrodružství s malými dětmi prožívá ještě nadšeněji než sportovní úspěchy českých šampiónů.

Dvojtáta je první kniha z pera Vojtěcha Bernatského a jde o velmi milé a vtipné příběhy ze života s malými dětmi, které jsou doplněné kresbami starší dcery. Občas se budete smát, až budete brečet, jindy se dojmete. Nezáleží na tom, jak staré děti máte, kniha strhne každého! A pozor, včetně těch, kdo zrovna rodičovství neprožívají. Dobrá zpráva je, že na trhu je pokračování Tati, už tam budem?.

Foto: Archiv nakladatelství

Dvojtáta, Vojtěch Bernatský, nakladatelství BizBooks, 224 stranFoto: Archiv nakladatelství

Život jako amaretto

Anna za sebou nemá nejlepší období. Vztah se nevydařil a zemřel jí táta. Ale ten jí po sobě nechal dopis a posílá ji do Itálie, kde by měla najít štěstí. Jak ale takové štěstí vypadá, Anna netuší. Najde ho v městečku Briatico ve zpustlém domě?

Pojďme si říct, že italská městečka umí působit všelijak, ale velmi rychle jim přijdete na chuť, stejně jako místním delikatesám. A naše hrdinka je začne dokonce sama vařit. Poznává rodinu, je tam samozřejmě nějaké to seznamování s opačným pohlavím a pro zpestření i trocha mafie. Život je někdy hořkosladký, stejně jako mandle do amaretta podle tajné receptury.

Foto: Archiv nakladatelství

Život jako amaretto, Kateřina Tišnovská, nakladatelství Motto, 248 stran Foto: Archiv nakladatelství

Načítám