Hlavní obsah

Herečky v rolích mužů. Jak se vcítily do opačného pohlaví?

Foto: Jan Kroupa / CNC / Profimedia

Foto: Jan Kroupa / CNC / Profimedia

Reklama

Herecké povolání je plné kostýmů, převleků, make-upu a mnohdy i velkolepých proměn. Maskérky během pár hodin klidně zvládnou z krásné herečky udělat muže. Které slavné dámy si zahrály opačné pohlaví?

Článek

Zahrát přesvědčivě opačné pohlaví je docela výzva. Je totiž snadné sklouznout k ne příliš uvěřitelné karikatuře. A to je nežádoucí, pokud to tedy nepředepisuje scénář. Podívejte se, jak to krásným herečkám slušelo v rolích mužů.

Ivana Chýlková (57)

Televizní seriál On je žena! z roku 2005 diváci nehodnotili příliš kladně, ač vznikl pod taktovkou uznávaného režiséra Václava Vorlíčka (†88). Nicméně za povšimnutí stojí skutečnost, že si v něm česká herečka zahrála dvojroli. V jedenáctidílné sérii ztvárnila jak Zinu Maxovou, tak Zorana Zahálku.

V televizi, kde chtěla Zina získat práci, totiž zrovna nesháněli moderátorku, ale moderátora. A maskérky si na Zoranovi daly záležet.

Foto: Jan Kroupa / CNC / Profimedia

Věříte, že na této fotografii je charismatická herečka?Foto: Jan Kroupa / CNC / Profimedia

Elle Fanning (22) 

Při natáčení dramatického snímku Tři generace (2015) režisérky Gaby Dellal (59) se herečka musela vypořádat s nelehkým úkolem. Ztvárnila teenagera Raye, který se narodil jako dívka a usiluje o změnu pohlaví. K tomu ovšem potřebuje souhlas svého biologického otce, po kterém začne pátrat jeho matka.

Kvůli roli se Elle Fanning musela vzdát svých blonďatých kadeří a zvolit krátký zrzavý účes. Ve snímku si matku zahrála Naomi Watts (52) a babičku Susan Sarandon (74).

Foto: Profimedia.cz

Chlapce uvězněného v dívčím těle herečka ztvárnila, když jí bylo teprve šestnáct letFoto: Profimedia.cz

Hilary Swank (46) 

Zmatek z narození ve špatném těle prožívá i hlavní postava filmu Kluci nepláčou (1999) režisérky Kimberly Peirce (53). Tentokrát je to ale naopak. Dívka Teena Brandon utíká před policií za krádež auta a při té příležitosti si změní jméno a začne se vydávat za chlapce Brandona Teena. Postupně ale přichází na to, že se jako muž cítí lépe.

Film vznikl na základě skutečných událostí a herečku Hilary Swank akademie ocenila Oscarem za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Foto: Profimedia.cz

Přesvědčivý výkon vynesl Hilary Swank nejprestižnější filmovou cenuFoto: Profimedia.cz

Amanda Bynes (34) 

Ještě než začaly dětskou hvězdu trápit problémy s alkoholem, drogami a psychikou, stihla mimo jiné natočit romantickou komedii Super náhradník (2006). Zápletka teenagerské komedie režírované Andym Fickmanem (49) spočívá v tom, že se středoškolačka Viola vydává za svého bratra dvojče, aby se mohla zúčastnit fotbalového turnaje.

A nutno dodat, že maskérky se v tomto případě ani moc nesnažily. Při přeměně dívky v chlapce si vystačily s krátkovlasou parukou a absencí make-upu.

Foto: Profimedia.cz

Amanda Bynes jako chlapec s hereckou kolegyní Emily Perkins (43)Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow (48) 

A je tu další Viola. Půvabná lady Viola miluje divadlo a po setkání se spisovatelem Williamem Shakespearem, v podání herce Josepha Fiennese (50), zahoří její srdce i k němu. Jenže ženské pohlaví nesmí na jeviště, a tak aby se v této oblasti realizovala, začne se maskovat jako muž.

Gwyneth Paltrow si v romantickém filmu Zamilovaný Shakespeare (1998) zahrála také po boku Judi Dench (85), která se ve filmu objevila sice na pouhých 8 minut, ale její výkon jí vynesl Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Snímek režíroval John Madden (71).

Foto: Profimedia.cz

Zamilovaný Shakespeare je nejen o lásce, ale i ženské emancipaciFoto: Profimedia.cz

Tilda Swinton (60) 

Skotská herečka má se ztvárněním mužských postav dokonce více zkušeností. Ve filmu Orlando (1992) podle románu Virginie Woolf (✝59) si v režii Sally Potter (71) zahrála mladého šlechtice žijícího v období Alžběty I. (1533–1603).

Naopak do role 82letého starce se převtělila v rámci hororového snímku Suspiria (2018). Po zásahu maskérů byla k nepoznání a během natáčení dokonce nosila umělý penis a varlata. Ve filmu v režii Lucy Guadagnina (49) si hlavní roli zahrála Dakota Johnson (31).

Foto: Profimedia.cz

Křehkou herečku byste ve starci hledali jen těžkoFoto: Profimedia.cz

Barbra Streisand (78) 

Herečka s výrazným nosem se výzev rozhodně nebojí, a tak si ve snímku Jentl (1983) zahrála nejen hlavní roli dívky vydávající se za muže, ale také ho režírovala. A aby toho nebylo málo, dokonce k němu napsala i scénář. A proč se mladá Jentl vydává za chlapce Anshela? Prahla po vědění a proměna jí umožnila studovat náboženství. Výsledkem snažení Barbry Streisand byly čtyři nominace na Oscara!

Foto: Profimedia.cz

Barbra Streisand se na filmu podílela, jak nejvíc mohlaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám