Hlavní obsah

Máte pořád ledové prsty? Pozor! Na vině můžou být i vážně nemoci

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Reklama

„Brrr, ty jsou ledový!“ slýcháte, když se někoho třeba jen náhodou dotknete prsty. Nemusí být ani extrémní zima, aby se z vašich končetin staly oživlé rampouchy. Problém, který vás často dokáže namíchnout, může mít několik vysvětlení.

Článek

Stačí, že se udělá jen trochu chladněji, a vaše ruce i nohy začnou být permanentně studené. Nedej bože, když se vydáte v zimě na hory! To máte někdy pocit, že až sundáte rukavice, tak vám všechny prsty odpadnou. Mít prsty na rukách a nohách věčně v chladu není sice životní katastrofa, ale radost z toho člověk také nemá. Pojďme se společně podívat věci na kloub.

Tělo se jen přirozeně chrání

Ještě než začnete pátrat po zdravotních příčinách problému, zamyslete se, zda vám ruce a nohy nemrznou vlastně stejně jako skoro každému. „Studené končetiny jsou důsledkem omezení průtoku krve v periferních částech těla. Omezení proudění teplé krve z jádra organismu má za cíl zachovat optimální teplotu v tělesném centru (hrudník, srdce, dutina břišní, ledviny) na úkor končetin,“ vysvětluje MUDr. Martina Čapková z Polikliniky I. P. Pavlova.

Jedná se o běžnou reakci na chlad, která má pomoci udržet tělesnou teplotu i v extrémně chladných podmínkách. „Pokud má však někdo chladné ruce nebo nohy po celý den, je třeba pátrat po nestandardní příčině tohoto jevu,“ uvádí lékařka.

Foto: photka, Shutterstock.com

Vitamin B12 je pro organismus nezbytný a jeho nedostatek může způsobit zásadní potížeFoto: photka, Shutterstock.com

Když vám chybí vitamin B12

Nezřídka může za problémem stát i chyba v jídelníčku. Konkrétně nedostatek vitaminu B12 vede ke snížení počtu červených krvinek, chudokrevnosti a potažmo k problému s věčně studenými končetinami.

Nejvíce vitaminu B12 se nachází v mase, vejcích, mléce a mléčných výrobcích. S jeho deficitem proto mívají problém hlavně vegani, kteří ho nedoplňují z jiných zdrojů. Ne vždycky se ale jedná o stravovací chybu. Vitamin B12 někdy ze stravy hůře absorbují lidé s trávicími nemocemi či starší 50 let. Zda máte látky dost, se dá zjistit pomocí jednoduchých krevních testů. Když se ukáže, že vám chybí, doporučuje se užívání doplňků stravy.

Příčinou může být i stres

Především u žen mohou být studené končetiny způsobené neurocirkulačními poruchami. „Jedná se o soubor různých obtížně specifikovatelných nervových poruch, které ale zcela jednoduše souvisejí s psychickou nepohodou a stresem,“ uvádí specialistka na zdravý životní styl MUDr. Hana Mojžíšová. Stres stav zhoršuje nebo i vyvolává – přirozeně při něm dochází k zmenšení průsvitu cévy.

V těchto případech se nedá poradit nic jiného, než abyste se snažili být co nejvíce v psychické pohodě. „Dbejte na dostatečný spánek, relax, pomůže i pravidelný pohyb. V případě vážnějších problémů zvažte konzultaci s psychologem,“ radí Hana Mojžíšová.

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Stres a přecitlivělost vedou k neurocirkulačním poruchámFoto: ldutko, Shutterstock.com

Anebo za tím stojí nemoc

S pocitem studených končetin je spojovaná hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy. Dále také cukrovka – s tou souvisí i mravenčení a snížená citlivost. Trápí-li vás spíše studené nohy, může se jednat o ischemickou chorobu dolních končetin. Její zákeřnost spočívá v tom, že má jen nenápadné příznaky, tudíž více než polovina nemocných neví, že jí trpí.

Syndrom studených a bělavých prstů

V neposlední řadě může být příčinou Raynaudův syndrom, jehož primárním projevem jsou právě studené ruce. Trpí jím často dívky v období dospívání. U dospělých pak bývá spouštěčem opět stres, ale i některé výše zmíněné choroby.

„Při onemocnění dochází k poruše elasticity krevní cévy, která reaguje na chlad nepřiměřeným smrštěním a omezením průtoku. U Raynaudova syndromu dochází někdy až k bolestivému zbělení konečků prstů,“ popisuje Martina Čapková.

Ve chvíli, kdy máte podezření, že vaše trápení se studenými končetinami už není v normálu, nezdráhejte se navštívit lékaře. Může se jednat o banalitu, ale vždycky je lepší mít jistotu.

Potýkáte se s podobným problémem?

Reklama

Související témata:

Načítám