Hlavní obsah

Může fungovat kamarádství, když máte děti a kamarádky ne?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vám narodí dítě, je to změna pro vás samotné, pro vztah partnerský i pro ten kamarádský. Zvlášť když je vaše kamarádka bezdětná. Vy jste nadšená z pokroků svého děťátka a zároveň padáte únavou, ale kamarádka má pocit, že na ni nemáte čas. Může to vůbec fungovat?

Článek

Narodilo se vám miminko a zdá se, že nic není jako dřív. Vše se točí okolo toho malého člověka, dáváte mu většinu své energie, času a lásky. O společenském životě si můžete nechat minimálně první týdny či měsíce jen zdát, večery trávíte s mužem na gauči a usínáte u prvního dílu seriálu. Ač se cítíte neuvěřitelně bohatá, protože dítě je zázrak, pár věcí vám chybí. Namátkou spánek, sex a přátelé.

A změna je to i pro ty bezdětné. Tušily, že se kamarádka porodem změní, ale někdy je to až moc. „Slibovala si přece, že ji to nesemele, nezanevře na make-up, nebude používat mateřský plurál a nebude pořád mluvit jenom o dítěti. Ale teď se její hovory točí jen okolo miminka,“ diví se často ta bezdětná.

Jak o dlouholeté přátelství nepřijít jen proto, že se jedné z vás narodilo miminko? Na vztahu se musí pracovat a chce to kompromisy, ale jde to!

Když jste mámou a ona ne

Mít děti je dar a vy to tak vnímáte, rozhodně se nechcete rouhat. Ale je to někdy síla. Takový malý člověk plně vytíží dva dospělé. Jestli jste dřív měla pocit, že nevíte kam dřív skočit, teď jste ráda, když si dáte delší než minutovou sprchu. Je pro vás těžké cokoli napevno plánovat, jste unavená, možná kojíte a nemůžete se vzdálit na dlouho.

Abyste nepřišla o kontakt s bezdětnou kamarádkou, je třeba si uvědomit, že změna nastala u vás. Vám se změnily priority, časové možnosti i témata k hovoru. Vy žijete dítětem, kamarádky samy sebou. Není to sobectví, vždyť jste žila stejně. Nenechte se novým stavem pohltit, mateřská role není vaše jediná. Dítě není alibi pro neslušnost, ignorování přátel nebo nespolehlivost.

Samozřejmě budete mít jako matka blíž k ostatním matkám, máte stejné radosti i trápení. Ony chápou, že to někdy nezvládáte, a ocení, jak zásadní je první otočení ze zad na bříško. Ale s nejlepší kamarádkou (ač bezdětnou) máte společnou historii a můžete s ní být sama sebou, zná vás nejlépe.

Foto: Maxim Krivonos, Shutterstock.com

Chtělas mě vidět, tak jsme tuFoto: Maxim Krivonos, Shutterstock.com

Když jste bezdětná a ona je mámou

Bývaly jste na jedné vlně, ale co se nejlepší kamarádka stala mámou, v ní svoji spřízněnou duši nepoznáváte. Dřív jste jí mohla zavolat ve dvě ráno, trávily jste spolu dovolenou, rozuměly si beze slov. Teď se vídáte minimálně, sama od sebe se neozve, a když už, tak píše o tom, jak její dítě málo spí. Chvíli ji litujete, ale pak si říkáte, že to tak přece mají všichni rodiče. Děti prostě nespí…

Aby váš vztah fungoval, bude to chtít nějakou chvíli více snahy a empatie z vaší strany. Jí se život otočil vzhůru nohama, vám ne. Berte se jako její spojka s životem před mateřstvím. Dejte jí čas a mějte pochopení.

A to i když máte pocit, že vy byste jednala jako matka jinak. Kamarádka podle vás potomka rozmazluje, nedbá o sebe a všechno moc hrotí? To si myslet můžete, ale není dobrý nápad jí to říkat. Upřímně? Většina žen si po porodu uvědomí, jak zkreslené měly představy o mateřství. Únava se dostala na jinou úroveň, pláč je mocná zbraň, dětský spánek věc nedotknutelná apod. Zkuste nehodnotit.

Jak kamarádství udržet

Vztahy jsou živé organismy a stejně jako se snažíte, aby to klapalo mezi vámi a partnerem nebo dětmi, je třeba pracovat i na kamarádství a nepovažovat je za samozřejmost. Jestliže se jedné z vás narodilo miminko, chce to jen trochu diplomacie a trpělivosti.

Bude to nějakou dobu jiné, ale jednou děti odrostou a vy zase vyrazíte do šantánu. Dříve jste se s kamarádkou potkávaly na večeři, chodily do kina a jezdily na wellness víkendy. Teď se tyto zážitky musí smrsknout do mnohem kratšího časového úseku, ale ochudit se o ně rozhodně nemusíte.

Zeptejte se, na co se cítí. Pokud nechce opouštět dítě, klidně naplánujte večeři u ní doma. Jestli máte rádi miminka, přijďte dříve a užijte si večerní rituály s nimi. Děti vás děsí? Dorazte, až bude prcek spát. Ráda by vaše kamarádka vyšla mezi lidi? Najděte příjemný podnik blízko jejího bydliště, aby zbytečně netrávila čas na cestě. A v případě jakéhokoli maléru může odběhnout domů.

Obě strany by měly dostat při povídání prostor, ale zároveň hlídat, aby o svých tématech nemluvily příliš dlouho – to je obecně neslušné. Takže plínky a motorický vývoj by se měl řešit zhruba stejně dlouho jako protivný šéf a nový nápadník.

Reklama

Načítám