Hlavní obsah

5 chyb, které končí nachlazením! Děláte je i vy?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Co děláte špatně, že nástup chladnějšího počasí vždy odskáčete nachlazením? Prozradíme vám, jaké maličkosti někdy rozhodnou o tom, jestli onemocníte.

Článek

Teplota do 38 °C, rýma, bolest v krku, únava a třeštění hlavy. To jsou nejčastější příznaky nachlazení, tedy infekce, která postihuje horní dýchací cesty. Proč ho někdo zažije sotva jednou za rok a druhého přepadne kdykoli se ochladí? Důvodem může být i některá z následujících, velmi nevinně vyhlížejících, chyb.

1. Příliš topíte

Přetopené místnosti a suchý vzduch způsobují vysychání sliznic nosu a krku a dělají je náchylnějšími a méně odolnými proti virům. Za ideální denní teplotu v místnosti je 18–22 °C při vlhkosti vzduchu 40–60 %. Nastavte termostat  na tuto teplotu a jestliže máte sušší vzduch, pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Do některých zvlhčovačů lze přidat éterický olej (vyzkoušejte léčbu vůní).

„Doporučuji oleje z jehličnanů, hlavně smrk a modřín, ale hodí se i borovice nebo jedle. Jsou skvělé jako prevence nachlazení. Jen pozor na předávkování. Do aromalampy dejte maximálně pět kapek. Nechte vonět tak půl hodiny ráno nebo večer. Delší doba a vyšší dávka by mohla způsobit bolest hlavy,“ upozorňuje fytoterapeutka Monika Poledníková.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Dělat si z bytu saunu, není moc zdravé. Termostat nastavte ideálně kolem 20 °CFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

2. Moc se oblékáte

Chladná rána svádí k tomu, abyste vytáhli zimní bundu a pořádně se oblékli. Když se ale udělá odpoledne hezky, můžete se cestou domů pěkně zpotit a ofouknout. Měli byste proto volit spíš vrstvené oblečení, které vám umožní reagovat na vývoj teplot během dne. Základem by měla být kvalitní spodní vrstva z prodyšného materiálu, který odsává pot. Další kousky by pak měly být rozepínací.

3. Nezvládáte stres

Dlouhodobý stres vás oslabuje. „Oproti krátkodobému stresu, který může na člověka působit někdy i pozitivně a aktivovat jeho organismus, dlouhodobý stres oslabuje imunitu a tělo nemůže dostatečně regenerovat. Kvůli tomu častěji podlehnete i banálním infekcím, se kterými byste za normálních okolností lehce vypořádali,“ říká praktický lékař Michal Lazák.

Jestliže žijete ve stresu, pak je dobré ho kompenzovat (takhle se ho zbavíte) – ideální je pravidelný pohyb, ale i dostatečná relaxace, odpočinek a spánek. Ve spánku se totiž imunitní systém nejlépe vyrovná s infekcí.

Foto: HBRH, Shutterstock.com

Nachlazení se projevuje bolestmi hlavy a únavou. Dbejte i na pitný režim Foto: HBRH, Shutterstock.com

4. Málo, nebo moc sportujete

Začíná se brzy stmívat (tma může být i prospěšná), je sychravo, častěji prší… Motivace jít ven a dopřát si trochu zdravého pohybu v chladnějších měsících slábne. „Neexistuje špatné počasí, jen špatně zvolené oblečení. Pořiďte funkční prádlo a oblečte se tak, abyste se moc nezapotili. Běh, rychlá chůze nebo jen procházka, všechno se počítá,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Nic se ale nemá přehánět, v chladném počasí se fyzicky příliš nevysilujte, protože i tím tělo oslabujete.

5. Nemyjete si ruce

Snad každý si myje ruce po návštěvě toalety, ale v době bacilů to rozhodně nestačí! Ruce si myjte častěji a správně, nejlépe před každým jídlem, po návratu domů, po jízdě v MHD. Dbejte na čistotu i doma – měli byste častěji měnit ručníky i zubní kartáčky, převlékat postele a také vysávat a vytírat, protože v domácím prachu se drží alergeny.

Nedělejte ale ze svého bytu sterilní prostředí, protože to brzdí vývoj přirozené obranyschopnosti, tělo se pak hůř vyrovná s běžnými bakteriemi. Takže všeho tak akorát!

Reklama

Načítám