Hlavní obsah

Měsíc s food blogery: Krémové špenátové rizoto s treskou

Foto: Jakub Jurdič

Na rozloučenou si s Káťou (vlevo) a Luckou z Taste of Place uvaříme krok za krokem dokonalé krémové rizotoFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Posledním receptem od Lucky a Káti z blogu Taste of Place je špenátové rizoto, které si zamilujete díky jeho krémové struktuře a výborné kombinaci s pečenou treskou a čerstvými bylinkami.

Článek

Holky z Taste of Place se s vámi rozloučí receptem na krémové rizoto, ve kterém se dokonale snoubí chutě špenátu, másla a tresky v čerstvých bylinkách. Další snadné tipy, jak do svého jídelníčku bezbolestně zařadit více ryb, najdete v článku s receptem na mořského vlka v solné krustě, maďarskou rybí polévku a mořskou štiku s hráškovým pyré. Teď už se ale pusťme do vaření, ať se s děvčaty rozloučíme pěkně po gurmánsku!

Špenátové rizoto s treskou

Na 2 porce potřebujete: 200 g rýže na rizoto (arborio nebo carnaroli), 200 g spařeného listového špenátu, 100 ml suchého bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru nebo vody, 100 g másla, 1 malou cibulku, 1–2 stroužky česneku, 100 g parmezánu, olivový olej, sůl, pepř

Na rybu: 2 filety tresky, 100 g másla, čerstvou bazalku, čerstvou hladkolistou petrželku, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Na tohle rizoto nepotřebujete žádné exotické ingredienceFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte tresku: troubu předehřejte na 150 stupňů a rybu opláchněte, osušte a položte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Filety osolte, opepřete a poklaďte na kousky nakrájeným máslem. Zasypte natrhanými bylinkami a přikryjte alobalem. Dejte péct na asi 20 minut, poté zkontrolujte vidličkou, zda je maso měkké, případně ještě dopečte.

Foto: Jakub Jurdič

Filety se pečou s máslem a bylinkamiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plech přikryjte alobalem, aby se ryba upekla rovnoměrněFoto: Jakub Jurdič

Mezitím si připravte rizoto. Cibulku nakrájejte najemno, do pánve dejte plátek másla a trochu olivového oleje. Až se pánev rozehřeje, přidejte do ní cibulku a nechte ji zpěnit. Když začne zlátnout, přimíchejte rýži, asi minutku opékejte a poté zalejte vínem. Zeslabte plamen a stále míchejte, až se víno odpaří. Poté po naběračkách přimíchávejte vývar nebo vodu, a další přilejte vždy, až když se odpaří většina tekutiny. Tímto způsobem vařte, dokud rýže nezměkne, rizoto by mělo být krásné krémové.

Foto: Jakub Jurdič

Cibulku oloupejte a nakrájejte najemnoFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K základu z cibule, másla a olivového oleje přidejte rýžiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Spařený špenát do rizota vmíchejte až na závěrFoto: Jakub Jurdič

Nakonec přimíchejte špenát, prolisovaný česnek a osolte a opepřete. Do hotového rizota vmíchejte zbytek másla a polovinu nastrouhaného parmezánu. Pokud by se vám zdálo moc husté, klidně ještě přidejte trochu vývaru. Servírujte v hlubokém talíři, posypané parmezánem a s filetem ryby navrchu. Tu můžete ještě pokapat máslem z pekáčku, případně dozdobit cherry rajčátky.

Foto: Jakub Jurdič

Máslo a bylinky rybu krásně ovoníFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Servírujte se zbylým parmezánem a rybou navrchu. My neodolali ani šťávě z pekáčku, protože byla prostě dokonalá!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rizoto je díky sýru a máslu krásně krémové a s jemňounkou rybou se perfektně doplňujeFoto: Jakub Jurdič

Který ze zářijových receptů od blogerek se vám líbil nejvíc, hruškový koláč s nivou a ořechy, vyšperkované perníkové muffiny, krémová podzimní polévka s řepou a zakysankou, nebo dnešní rizoto?

Reklama

Načítám