Hlavní obsah

Měsíční plán na hubnutí: Jak shodit do dovolené několik kilo?

Foto: Thinkstock

Stačí pár malých změn a budete se ve svém těle cítit mnohem lépeFoto: Thinkstock

Reklama

Léto se blíží, stejně jako dovolená. Abyste se dobře cítily v plavkách a nestyděly se samy před sebou, máme pro vás pár tipů, jak ještě shodit nějaké to kilo. Zkusíte náš plán na měsíc?

Článek

Že vám zbývá měsíc do odjezdu na dovolenou a chtěly byste ještě trochu zhubnout? Chce to tedy plán! A my ho pro vás máme přesně na čtyři týdny. Pomůžeme vám!

4 týdny do odjezdu: Změny

Tenhle týden je potřeba udělat ve vašem životním stylu několik novinek. Ještě než se na ně vrhněte, pozitivně se motivujte: kupte si vysněné plavky, šaty či sukni a představujte si, jak vám to v nich bude slušet. Tenhle pocit si pamatujte, a kdykoli na vás během následujících dní přijde krize, vybavte si ho! A teď jdeme na další kroky:

Naplánujte si pohyb:Potřebujete dva druhy pohybu: aerobní, který vám pomůže spálit tuky. A anaerobní, který vám zpevní postavu. Ale neděste se, že byste měly trávit dny jen cvičením. Stačí, když začnete opravdu hodně denně chodit a dvakrát týdně si zajdete zaběhat na 30 minut a 15 až 20 minut zaposilujete.

Foto: Thinkstock

Snažte se neponechávat svůj hlad náhodě a jídlo si připravujte dopředuFoto: Thinkstock

Jezte správně:Odborníci na výživu varují před radikálními dietami a nedoporučují ani nejrůznější detoxikační kúry, při nichž většinou hladovíte. Navíc tělo šidíte o podstatnou část živin, které vám dodávají energii. „Bohatě postačí, když se zaměříte na zdravý způsob stravování, omezíte přísun jednoduchých sacharidů a vynecháte vysokoenergetické pokrmy, jako jsou například omáčky nebo smažená jídla,“ uvádí Katarína Jirková z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

3 týdny do odjezdu

Z prvního náročného týdne budete možná unavené, přece jen těch změn bylo hodně. „Přesto pokračujte v naučeném systému hubnutí a do svého jídelníčku přidejte zeleninové šťávy – odšťavňujte doma samy nebo si je kupte v obchodech zdravé výživy,“ radí Martin Škába.

Foto: Thinkstock

Určitě se najde pohyb, který vás bude bavit. Třeba svižná chůze nebo běhání...Foto: Thinkstock

Nevažte se, měřte se:Vytyčily jste si před začátkem svého snažení cíl? Nezaměřujte se na hmotnost, mohly jste ztratit kilogram i dva tuku, ale nemusí se to projevit, protože jste ten den více vypily či máte plný trávicí trakt. „Během svého snažení si měřte své obvody přes boky, stehno a pas,“ doporučuje Martin Škába. Když dodržíte stravu a pohyb, první centimetry se ukážou už za týden. Pokud se tak nestane, projděte si dodržování všeho a soustřeďte se i na detaily – jak jíte po cvičení, zda máte dostatečný přísun bílkovin… Více jsme psali v článku Bez bílkovin nehubnete!

2 týdny do odjezdu

Možná na vás přijde krize. „Nyní je nejdůležitější, aby vám chutnala připravovaná jídla a neměly jste hlad,“ doplňuje Martin Škába. Rozšiřte si obzory v obchodech se zdravou výživou, zkoušejte nové potraviny, recepty… Udělejte si něčím radost, odměňte se za snahu. Každý den si představujte plavky, které jste si koupily, a že už se blížíte k cíli.

1 týden do odjezdu

Už to máte za pár, ale nevynechávejte cvičení. Držte si příjem bílkovin a občas si nezapomeňte zahřešit (i sladkosti mohou být přece zdravé! Tipy najdete v článku Sladkosti pro dietářky). Že už začínáte být spokojené? Sláva, zvládly jste to!

Tak co vy na to? Jdete do toho?

Reklama

Načítám