Hlavní obsah

Pěvecké hvězdy 80. let: Hanička Písnička, Prince a Madonna

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se řekne hudba 80. let, kdo nebo co se vám vybaví? Hanička Písnička a její sbírka slavíků, Michael Kocáb a jeho Pražský výběr anebo snad Madonna, které nebylo nic svaté? Podívejte se, jaké hvězdy v osmdesátkách zářily a jak dopadly.

Článek

Populární hudba 80. let se hodně lišila u nás a za hranicemi: Československo bylo minimálně deset let pozadu. Ve světě frčelo disko už v 70. letech a tady teprve začínalo. A až do listopadové revoluce se zpěváci dělili na ty, kteří neměli problémy s režimem a mohli oficiálně vystupovat, a na ty zakázané. Koho jste v osmdesátkách poslouchali vy? Pojďte si připomenout některé naše i zahraniční hvězdy té doby.

Stanislav Hložek tvořil duo s Kotvaldem

Stanislav Hložek (65) zpíval odmala. Na soutěži Intertalent si ho všiml kapelník Karel Vágner (78) a díky němu mladík poznal Hanu Zagorovou a Petra Kotvalda (60). V 80. letech pánové Kotvald a Hložek slavili úspěchy třeba s hitem Holky z naší školky a se „Zagorkou“ nazpívali song Můj čas, který se stal hlavní písní seriálu Sanitka (1984). Hudebník se později začal věnovat tvorbě dětských pořadů, vystupoval v muzikálech a miluje lidovou hudbu. Známý je i jeho syn Matyáš (26): vyhrál soutěž Muž roku 2017 a zpívá.

Foto: Profimedia.cz

Vždy to býval usměvavý elegán, vlastně se moc nezměnil. Šedivějící vlasy Stanislava Hložka asi netrápí tolik jako cukrovka a léky, které musí brátFoto: Profimedia.cz

Michael Kocáb a Pražský výběr

Michael Kocáb (65) vystudoval skladbu a varhany a na konzervatoři založil kapelu Pražský výběr, která patřila k tzv. nové vlně a v půli 80. let byla zakázaná. V roce 1989 se pustil do politiky: s Michalem Horáčkem (67) založil iniciativu Most, byl poradcem Václava Havla (†75) a pracoval na odsunu sovětských vojsk. Umění i politice se věnuje dodnes. Byl ministrem pro lidská práva, skládá filmovou hudbu a loni podnikl s Richardem Müllerem (58) a Ondřejem Soukupem (68) koncertní turné Šansóny a iné piesne.

Foto: Profimedia.cz

Politik, nebo umělec? V poslední době se zdá, že zvítězila hudba. Ale Michael Kocáb napsal i knihu...Foto: Profimedia.cz

Hana Zagorová ovládala slavíky

Hanička Písnička (73) zpívá od roku 1963 a po celou kariéru patří k našim nejpopulárnějším zpěvačkám – získala nejvíc Zlatých slavíků. Jak se jí dařilo v 80. letech? Volna si moc nedopřávala, měla až 360 koncertů za rok doma i za hranicemi. Spolupracovala s Karlem Vágnerem a z této doby pocházejí hity Proč nejsi větší nebo Hej, mistře basů. V roce 1989 podepsala Několik vět a v listopadu pak zpívala na Václavském náměstí a na Letné hymnu. Hana Zagorová je legenda a hudbou žije dodnes. Letos v září má s manželem, operním pěvcem Štefanem Margitou (63), naplánovanou tour Konečně spolu.

Foto: Profimedia.cz

Koncerty si užívala a užívá dodnes. Tradiční vánoční Lucerna je vždy vyprodaná a Hana Zagorová snad nestárneFoto: Profimedia.cz

Madonna kralovala popu

Jestli byl Michael Jackson (†50) králem popu, je Madonna (61) jeho královnou. Album Like a Virgin (1984) ukázalo, že tahle dáma umí. Nejen zpívat, ale i udělat show a vydělat peníze. V Guinnessově knize rekordů je zapsaná jako nejúspěšnější umělkyně všech dob. Na kontě má slavná alba, skandály, Zlatý glóbus za roli Evity (1996), píseň k bondovce Dnes neumírej (2002), je matkou šesti dětí a zažila desítky milostných dobrodružství. Než se rozšířila pandemie koronaviru, měla rozjeté turné, ale zradilo ji zdraví. Má mladého milence a sociální sítě plní provokativními fotkami.

Foto: Profimedia.cz

Madonna se vždy vymykala, šla proti proudu a posouvala hraniceFoto: Profimedia.cz

Prince měnil svět hudby

Zpěvák Prince (†57) byl malý vzrůstem (měřil 160 cm), ale obrovský svým vlivem. Vyžíval se v neobvyklé módě a provokujícím umění. V roce 1982 vydal dvojalbum 1999 s veleúspěšným hitem Little Red Corvette a o dva roky později šel do kin snímek Purpurový déšť, kde hudebník ztvárnil hlavní roli a navíc získal Oscara za píseň Purple Rain. Měnil pseudonymy, nahrávací firmy a úspěchy se střídaly s pády. Patřil k průkopníkům distribuce hudby přes internet. V roce 2004 byl uveden do rokenrolové síně slávy a před čtyřmi lety zemřel na předávkování opiáty.

Foto: Profimedia.cz

Excentrický umělec Prince se vyjadřoval nejen hudbou, ale užíval si i extravagantní modelyFoto: Profimedia.cz

Sexy rocker Jon Bon Jovi 

Jeden z nejprodávanějších hudebních umělců Jon Bon Jovi (58) založil kapelu Bon Jovi v roce 1983 a o rok později prorazili hitem Runaway. Následovalo několik úspěšných alb a hity jako Livin' On A Prayer. V 90. letech nahrával zpěvák i sólová alba a věnoval se filmu. S kapelou si čas od času dali pauzu, ale nakonec se vždy sešli a vydali pecku. V téměř stejném složení hrají dodnes a hudebník nedávno nazpíval duet s princem Harrym (35).

Foto: Profimedia.cz

Jon Bon Jovi začínal jako mánička s dlouhými pačesy, a když se nechal ostříhat, prokoukl a je ještě větší fešákFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám