Hlavní obsah

Proč je nevěra tak lákavá? Může za to chemie, mozek a snaha utéct před problémy

Foto: nd3000 - GettyImages.com

Foto: nd3000 - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni vědí, že je lepší se jí nedopouštět, že zničila nespočet vztahů a rodin, překonat ji dokáže málokdo a že cena za pár příjemných chvil může být zatraceně vysoká. Přesto tu nevěra byla, je a bude. Proč je tak lákavá, proč je někdy tak těžké svodům odolat a zůstat věrný… Proč se jí lidé dopouštějí zas a znova?

Článek

Je to zrada, bolest, ztráta důvěry, podvod… Nevěra přináší podváděným množství nesnesitelných pocitů, se kterými si často nevědí rady, a způsobuje jim veliké trápení. I proto se kvůli nevěře rozpadá tolik vztahů a rodin. A přestože jsou rizika podvádění všeobecně známá, lidé se ho stále dopouštějí. A to i ti, do kterých byste to nikdy neřekli. Proč je nevěra tak lákavá?

Když začne mozek srovnávat…

Dalo by se říct, že srovnávat se s ostatními je jedna ze základních funkcí lidského mozku. Je těžké ubránit se tomu, aby mozek neporovnával, co máte, s tím, co byste možná mohli mít. Včetně milostných partnerů…

A tak, jako je běžné, že ve výloze obchodu zahlédnete lepší kabát, než jaký jste si koupili, někdy bohužel narazíte na člověka, který vám přijde lákavější než ten, kdo na vás čeká doma. „A pokud se vám někdo zalíbí, začnete na něj myslet, začnete o něm snít. Mozek vám tyto obrázky začne promítat zcela automaticky, poněvadž je nastavený tak, že se bude vždy snažit předkládat nejlepší možné zážitky, které ale jako nejlepší vyhodnotí sám,“ říká životní kouč Aleš Kalina.

Jednoduše řečeno, mozek vás trochu klame: servíruje vám příjemné a vzrušující představy jen tak, bez ověření, bez záruky, že to tak doopravdy je či bude. Ví ale, že se vám takové fantazie líbí, jsou vám příjemné, a tak se vám snaží „udělat dobře“. A je velmi těžké se tomu postavit a tyhle krásné scénáře o tom, co by mohlo být, zpochybnit. Snazší je uvěřit…

  • Přitom by většinou stačilo dát si trochu odstup a zapojit věcné myšlení. Logika totiž většinou velmi správně vyhodnotí, že objekt vašeho zájmu není žádný pan Božský či slečna Božská, že má množství stinných stránek a že ten, vedle koho už nějaký ten pátek usínáte, vám toho nabízí mnohem víc – a navíc jeho kvality nejsou jen výplod fantazie, ale jsou ověřené roky společného života.
Foto: Peopleimages - GettyImages.com

Manželka mu ráno dala seznam, co má odpoledne cestou z práce koupit, to by ta krásná slečna z vedlejší kanceláře nikdy neudělala! Ta by mu udělala úplně jiné věci…Foto: Peopleimages - GettyImages.com

Když je tu závislost na lásce…

Ať se vám to líbí, nebo ne, to, čemu říkáme zamilovanost, je z velké části třeskutá chemická reakce. Milostné poblouznění, motýlci v břiše, neukojitelné libido, touha a vášeň – za intenzitu, kterou prožívají na začátku vztahu, vděčí milenci chemickým procesům v organismu.

A stejně silné reakce přicházejí i v souvislosti s tajným románkem – můžete prožívat pocity jako při závislosti – na drogách, hraní automatů a podobně. „Můžete se stát závislými na zamilovanosti a pozornosti. Když touhy převládnou, ztrácíte kontakt s logikou a jste unášeni do impulzivního dobrodružství jako puberťáci,“ vysvětluje americká terapeutka Rachel Glick.

  • Závislosti na milostných drogách se odolává jen velice těžko. Ale když víte, že nejde o žádné osudové setkání, ale normálně vysvětlitelný chemický proces, je to o malinko jednodušší. Je snazší odolat někomu, o kom víte, že se vám líbí díky zblázněným hormonům, a ne proto, že je to vaše (další a další) osudová láska.

Jednoduchý únik

V dlouhodobých vztazích nejsou jen krásné chvíle – život servíruje i různé problémy, trápení, překážky, kterým jako pár čelíte. A to bývá těžké. Musíte s partnerem stále komunikovat, domlouvat se, odpouštět, tolerovat… V podstatě musíte vztah neustále posilovat, protože právě toto pevně vybudované pouto nahrazuje divoké vášnivé emoce, o které se na začátku vztahu postaraly hormony.

Jenže co když dojdou síly, problémy se prohloubí a vztah začne skřípat? Lidé mají často tendenci hledat snadná a rychlá řešení. A alespoň na chvíli uniknout z partnerských problémů do cizí vřelé náruče je o dost jednodušší než práce na opravě vztahu.

  • Nevěra velmi často bývá jednoduchý útěk před problémy doma. A fakt, že se zálety potíže ve vztahu nejen nevyřeší, ale ještě víc prohloubí, se většina lidí rozhodne ignorovat.

Načítám