Hlavní obsah

Pozor, nevěra je nakažlivá. Chytit ji můžete od kolegů, přátel i rodičů

Foto: diy13, Shutterstock.com

Foto: diy13, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolega podvádí ženu se sekretářkou, bratr má také milenku a vaši nejlepší přátelé se kvůli nevěře právě rozchází. To je snad epidemie, napadne vás ve vtipu. Jenže zas taková legrace to není, protože odborníci tvrdí, že nevěra vlastně tak trochu nakažlivá je.

Článek

Svádí to k legráckám typu „snad ty zálety od souseda nechytneš, drahý“. Jenže pozor, pokud se opravdu pohybujete v prostředí, kde je nevěra běžný jev, kde se na ni nahlíží jako na něco, co se prostě stává, je dost možné, že se záletnictvím vy nebo váš protějšek vážně nakazíte.

Jak nás ovlivňují ostatní

Podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox nás prostředí a lidé v našem okolí ovlivňují víc, než si jsme možná ochotni připustit. „Všichni jsme náchylní k sociálním normám, jsme ovlivněni názory a chováním lidí kolem nás. A snahu zapadnout do kolektivu, být jako všichni ostatní, v sobě máme od dětství,“ říká. V dětství jsou to ty situace, kdy jdete do obchodu šlohnout čokoládu, jen abyste ukázali, že jste stejně drsní a odvážní jako vaši ostřílenější kamarádi. Vnitřně víte, že to není správné, trnete strachy, co bude, když se na to přijde, ale touha být jako všichni ostatní z party je silnější než vy.

V dospělosti je to samozřejmě jiné, vaše vědomí sebe sama je silnější, víte, co je správné, máte nějaké morální zásady, prostě už nebudete v kantýně krást koláče, abyste kolegům ukázali, jací jste drsňáci. Ale pod vlivem svého okolí jste stále, a tak leckdy nevědomky přijímáte i morální zásady a styl chování lidí kolem vás.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Lidé, s nimiž se stýkáme, nás ovlivňují víc, než si uvědomujeme.Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Nevěra je nakažlivá

Pokud kolem sebe máte lidi, kteří žijí v dlouhodobých spokojených vztazích, jsou vaše šance na podobně fungující vztah vyšší, než když by se vaši přátelé a blízcí neustále s někým rozcházeli, rozváděli a hledali si nové lásky. Buď je pro vás sociální norma to, že se na vztahu pracuje, trable se v něm snažíte řešit, nebo naopak spíš okopírujete to, že když přijde problém, prostě se seberete a půjdete zkusit štěstí jinam.

A s nevěrou je to podobné. Jste-li obklopeni lidmi, kteří své protějšky podvádí, vryje se vám do podvědomí, že tak to prostě je. Jakoby otupíte, vaše morální nastavení poleví a začnete brát zálety jako běžnou součást života, s níž se toho moc nedá dělat. „Vlastně přestanete používat jakési strategie ochrany vztahu, jako třeba to, že se budete nadmíru stýkat s někým, kdo vás přitahuje. Nebudete na něm hledat chyby, díky nimž by vám připadal méně atraktivní a podobně,“ vysvětluje Tracey Cox.

Děti rozvedených rodičů

A je tu ještě další poměrně silný faktor, který zvyšuje riziko, že věrní zůstat nedokážete. Jestliže součástí vztahu vašich rodičů byla nevěra, je dost možné, že se k ní sami nakonec uchýlíte. V podstatě existují dva základní scénáře, jak se lidé vyrůstající z rodiny, v níž si byli rodiče nevěrní, budou sami chovat. „Buď budete nevěrnými lidmi opovrhovat a zasvětíte svůj život snaze nebýt jako oni, což ale může vést třeba i k nezdravé žárlivosti na své partnery, nebo k tomu, že se budete vztahům jako takovým vyhýbat. Nebo budete sami svým protějškům nevěrní, protože se rozhodnete být raději tím, kdo ubližuje, než tím, komu je ubližováno,“ vysvětluje odbornice.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pravděpodobnost, že se děti rozvedených rodičů kvůli nevěře jednou také rozvedou, je vysoká.Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak zůstat věrný

Tohle jsou faktory, které mají na to, zda někdo bude, či nebude nevěrný, velký vliv, ale lze se tomu postavit. Je potřeba si uvědomit, že naše rodina, výchova, okolní prostředí a lidé, s nimiž se stýkáme, nás samozřejmě ovlivňují, ale hlavními aktéry vlastního života jsme my sami. A vlastně je i na nás samých, koho si vybíráme za přátele. Každopádně za své činy jsme ve výsledku vždy zodpovědní právě my, na nikoho jiného vinu nelze svádět – a na to je potřeba myslet pokaždé, když vás láká cizí postel.

Není nevěra jako nevěra, způsobů, jak podvést partnera, je víc. Tohle jsou 4 typy nevěry: fyzická, emocionální a další dvě, které vás možná překvapí

Načítám