Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jsou pojmenované podle města Miletín a můžete je připravovat po celý rok. Tvarem mají připomínat modlitební knížku a mandlové zdobení křížek. Ale miletínské modlitbičky jsou hlavně neskutečně dobré.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Těsto
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 250 g špaldová mouka
    1
  • 150 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g másla
    7
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 200 g medu
K dokončení
  • 150 g meruňkové marmelády
  • 1 hrst mandlí
    8
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce vroucí vody
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte oba druhy mouky a promíchejte je se sodou, kořením a moučkovým cukrem. Pak přidejte tekutý med, změklé máslo a vejce. 

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte uležet do druhého dne.

03.

Uleželé těsto pak vyválejte na plát o tloušťce půl centimetru. Krájejte na obdélníčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Polovinu z nich ozdobte mandlemi. 

04.

Modlitbičky pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je slepujte meruňkovým džemem. Můžete do něj pro lepší chuť přidat mletou skořici a trochu mletých ořechů.

05.

Na polevu umíchejte dohladka moučkový cukr s horkou vodou a rumem. Slepené modlitbičky pak potřete polevou pomocí mašlovačky. 

Související témata:

Načítám