Hlavní obsah

Miletínské modlitbičky

Hodnocení:
(106)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Jsou pojmenované podle města Miletín a můžete je připravovat po celý rok. Tvarem mají připomínat modlitební knížku a mandlové zdobení křížek. Ale miletínské modlitbičky jsou hlavně neskutečně dobré.

Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g másla
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 200 g tekutého medu
Na dohotovení
  • 150 g meruňkového džemu
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce vroucí vody
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte oba druhy mouky a promíchejte je se sodou, kořením a moučkovým cukrem. Pak přidejte tekutý med, změklé máslo a vejce. 

Krok 2: Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte uležet do druhého dne.

Krok 3: Uleželé těsto pak vyválejte na plát o tloušťce půl centimetru. Krájejte na obdélníčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Polovinu z nich ozdobte mandlemi. 

Krok 4: Modlitbičky pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je slepujte meruňkovým džemem. Můžete do něj pro lepší chuť přidat mletou skořici a trochu mletých ořechů.

Krok 5: Na polevu umíchejte dohladka moučkový cukr s horkou vodou a rumem. Slepené modlitbičky pak potřete polevou pomocí mašlovačky. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek