Hlavní obsah
3,4
(405)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dezerty ve skleničce mají několik předností – bez úhony je dopravíte třeba na piknik, každý dostane stejnou porci (zvlášť důležité u sourozenců) a jsou atraktivní na pohled. Sklenička jim dá tvar, takže je zvládnete připravit, i když si zatím nejste v kuchyni příliš jistí.

25 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 lahvičky po 200 ml
Kakaový korpus
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
Tvarohový krém
  • 250 g tvarohu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Čokoládová poleva
  • 80 g čokolády na vaření
  • 50 ml smetany ke šlehání
Na dozdobení
  • 1 hrst borůvek
  • 1 hrst meduňky
Článek

Postup

01.

Na kakaový korpus vyložte menší pekáček (asi 15 x 20 cm) papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte cukr a začněte šlehat. Šlehejte do doby, kdy se začnou tvořit měkké špičky.

02.

Přidejte prosáté kakao a také krátce zašlehejte. Poté po jednom krátce zašlehejte žloutky a po lžících olej, až vznikne lehká a nadýchaná světlá pěna. 

03.

Přidejte mouku – také postupně a po lžících – a už jenom krátce prošlehejte. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte v rozehřáté troubě asi 10–12 minut, až je povrch na dotek suchý (zda je těsto propečené, můžete vyzkoušet i špejlí). Vyjměte z trouby, nechte chvíli zchladnout, poté překlopte na mřížku, opatrně odstraňte papír na pečení a nechte úplně vychladnout.

04.

Na krém prošlehejte jemný tvaroh s cukrem (množství cukru případně dolaďte podle chuti), vanilkovým extraktem a špetkou soli. Přidejte smetanu a vyšlehejte hustý krém.

05.

Na čokoládovou polevu rozpusťte v menším rendlíku ve vodní lázni čokoládu a přilijte smetanu. Dál zahřívejte a míchejte, až se vytvoří hladká poleva. Nechte částečně vychladnout.

06.

Z kakaového korpusu vykrojte kolečka, která budou mít stejný průměr jako zvolené skleničky. Vložte je na dno skleniček (případnou mezeru můžete vyplnit okrojky těsta). Na korpus naneste tvarohový krém, zarovnejte a zalijte čokoládovou polevou. Ozdobte drobným ovocem a lístkem meduňky (nebo máty). Skleničky uzavřete a nechte v chladu uležet. V lednici vydrží až 4 dny.

A nebo vyzkoušejte jiný dezert do skleničky, třeba jahodové tiramisu.

Reklama

Načítám