Hlavní obsah

Mohou být spotřebiče skutečně antibakteriální? Víme to!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Čistý, uklizený byt bez spousty škodlivých bakterií je snem snad každé hospodyňky. Víte, že se toho dá dosáhnout i bez chemických prostředků? Co třeba místo toho využít antibakteriálních vlastností domácích spotřebičů?

Článek

Mnoho spotřebičů dnes disponuje antibakteriálními funkcemi a úpravami, které mají za úkol nejen zbavit vaši domácnost bakterií, ale také zjednodušit vlastní údržbu daného přístroje. Jen název antibakteriální ochrany bývá různý. Kromě označení spotřebič s antibakteriální úpravou se můžete setkat třeba s funkcí anti bacterial, nano silver nebo bacterial safe system.

Co je to antibakteriální úprava?

Nejčastěji se jedná o speciální povrchovou úpravu stěn materiálem obsahujícím sloučeniny stříbra nebo atomárním stříbrem naneseným pomocí nanotechnologických postupů. Výrobci často také na vnitřní stěny spotřebiče aplikují fólii s uvedenými sloučeninami nebo využívají velké odolnosti tvrdých, například keramických povrchů. Dalšími používanými principy jsou parní čištění a ultrafialové záření.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ulehčit práci s úklidem je jedním z motorů vývojářů domácích spotřebičů. A zjevně se jim to daříFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kuchyňské spotřebiče

Asi nejvíce se snažíte dbát na hygienu při manipulaci s potravinami. V kuchyni proto hlavní roli hraje dokonale čistá lednice. „Antibakteriální ochrana v chladničkách může být v podobě nástřiku, fólie na vnitřních stěnách lednice nebo v podobě speciálního filtru, který je většinou umístěný u ventilátoru,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datart International, a.s.

Dalším problémem jsou mikrovlnky, z jejichž stěn se odstraňují docela obtížně zbytky jídel. Řešením je povrch, na kterém nic neulpí. „U mikrovlnných trub toto zajistí jeden z nejlepších vnitřních povrchů, a sice povrch keramický. Ten je velice tvrdý, těžko poškrabatelný, a tím pádem se na něm jen velice těžko usazují nečistoty. Okolí připravovaného jídla je tak hygienicky čisté a bakterie nemají šanci,“ říká Tomáš Brida, produktový manažer pro mikrovlnné trouby a vysavače ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Firma Miele vsadila na osvědčený nerez. Opatřila ho speciální povrchovou úpravou CleanSteel, která zajišťuje snadné čištění hadříkem bez použití jakýchkoli přípravků. Naopak například horkovzdušná trouba od firmy Hotpoint disponuje funkcí Diamond Clean. K odstraňování nečistot dochází díky speciálně upravenému smaltovanému povrchu s čisticími vlastnostmi, které se aktivují pomocí páry v průběhu čisticího cyklu.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Jsou povrchy, které musíte dezinfikovat ručně. Ale spotřebiče si s tímto problémem už leckdy poradí samyFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Pračky dezinfikují párou

Další možností, jak se zbavit bakterií, je působení vodní páry. Toho využívají výrobci automatických praček a likvidují bakterie během praní. „Nejnovější modely praček jsou vybaveny samostatnými parními programy a využívají účinky páry k dezinfekci prádla během pracího cyklu. V tomto případě působí jemná pára antibakteriálně a bezpečně zničí až 99 procent choroboplodných zárodků a houbotvorných organismů, aniž byste museli prádlo prát při vysoké teplotě,“ doplňuje Darina Papáčová, produktová specialistka společnosti Whirlpool.

Stejný princip využívají i další firmy, například LG. „U parního praní se alergeny redukují díky páře až o 99,9%, u sušiček alergeny mizí po jedné hodině působení šedesátistupňového vzduchu na oblečení,“ vysvětluje LG produktový specialista sekce domácích spotřebičů Aleš Hrubý.

Další zajímavostí je samočisticí funkce praček po doprání a nezbytné antibakteriální těsnění.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Některé pračky zaručují skutečnou sterilizaci vypraného prádlaFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Vysavače je zpět nepustí

Bohužel nejvíce nečistot je na podlaze, a proto se výrobci moderních vysavačů rozhodli ničit bakterie kombinovaným postupem. Přístroje nasávají s využitím páry mechanicky uvolněné nečistoty. Součástí vysavačů bývá také zdroj ultrafialového záření (tzv. UV-C lampa), který bakterie zničí už v sací trubici, takže se živé nedostanou ani do výměnného filtru.

Tomu, aby se mrtvé bakterie nedostaly zpátky do místnosti, zabraňuje speciální mikrofiltr (HEPA filtr), který mrtvé bakterie a jiné nečistoty zachytí.

„Díky parnímu čištění odstraníte až 99 procent bakterií, aniž by bylo zapotřebí použít jakoukoli chemikálii – stačí obyčejná voda z kohoutku. To oceňují především domácnosti s alergiky, astmatiky, malými dětmi a domácími mazlíčky. Hodí se pro ekologické čištění podlah, koberců, nábytku, kachliček, dřeva i plastu,“ vysvětluje dále Iva Pavlousková.

Úklid je prostě snazší

Je zřejmé, že se výrobci spotřebičů snaží k výrobě stále dokonalejších přístrojů maximálně využívat moderní technologie. Výsledky jejich vývoje nás sice nezbaví nutnosti doma uklízet, ale tuto nepopulární činnost nám přece jen usnadní a napomohou k dosažení kvalitního výsledku. Nemusíte se proto obávat, že by pojem „antibakteriální“ byla jen nafouknutá marketingová bublina. Ale pokud chcete získat přesné informace o konkrétním výrobku, můžete si je zjistit u prodejce, případně kontaktujte přímo výrobce.

Už jste taky vyzkoušeli některý z těchto spotřebičů?

Reklama

Načítám