Hlavní obsah

Velká svatba snů. Jak se vyhnout zmatkům?

Foto: www.thinkstock.com

Foto: www.thinkstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koná se velká svatba. Na jednom místě se schází mnoho lidí, a v sále se tak ocitají skupinky vzájemně si cizích osob, které zdánlivě nespojuje nic kromě pozitivního vztahu k mladému páru. Celá svatba začne být trochu křečovitá. Proč tomu tak je? A jak tomu zabránit?

Článek

Představte si sebe v úloze hosta. Všude vládne zmatek, protože nikdo neví nic o místních tradicích a chování. Do kostela se vchází neorganizovaně a každý se nervózně rozhlíží po svém doprovodu. Když se podává druhé jídlo svatebního dne, pětina hostů se nenachází na svých místech. Když se vyzývá k tanci, zrovna nikdo nemá náladu být na parketě „tím prvním“. Družba ze strany ženicha nejeví zájem o družičku pozvanou nevěstou, která smutně sedí v koutě, a naopak (8 věcí, které na svatbě nikdy nedělejte). Jak byste se cítili vy? A víte, že se tomu všemu dá snadno předejít?

Možná se to nezdá, ale nevěsta i ženich mají příliš mnoho povinností, než aby na sebe vzali ještě úlohu moderátora a baviče (10 věcí, kterými se nevěsty zbytečně stresují). Proto si pamatujte, že žádná svatba se neobejde bez určitého pořádku. Najděte si člověka, který umí bezprostředně prolomit ledy mezi svatebčany, rozproudit živou diskusi a navodit tu správnou atmosféru. Může to být upovídaná teta nebo veselý kolega z práce, který ještě díky svým neuvěřitelným historkám nezkazil zábavu na žádném firemním večírku.

Svatební program

Formální, či neformální? To je úplně jedno. Hlavně si ho navrhněte sami podle vlastních požadavků a nenechte si do organizace zábavy příliš hovořit. Vy sami nejlépe znáte své hosty. Program může obsahovat informace týkající se obřadu, svatební hostiny nebo obou událostí současně. Můžete napsat jeden a vyvěsit ho na viditelné místo, nebo ještě lépe: rozdat ho v miniaturní podobě všem svatebčanům při příchodu či ho nechat položený na každém svatebním stole (3 svatební dekorace, které zvládnete vyrobit sami). Záleží na druhu informací, které bude program obsahovat.

Informujte svatební hosty

Ať už máte svatbu v kostele nebo na radnici, v programu se aspoň v krátkosti zmiňte o tom, jak bude obřad probíhat. Nezapomeňte na jméno oddávajícího a pořadí, v jakém budoucí manželé a svatebčané přicházejí k místu obřadu (svatební dresscode – jak se obléct jako host). Vyhnete se tak chaosu.

Trapné momenty na svatbě

Řekněme, že budete mít svatbu spojenou s výběrem dobrovolného peněžitého daru pro církevní účely a vaši hosté začnou stydlivě lovit mince po kapsách, protože s ničím takovým nepočítali. To by bylo velmi nepříjemné. Pokud si tedy přejete dodržovat některé tradice, popište je v krátkosti hostům, kteří je neznají, aby nedocházelo k trapným momentům (tipy na svatební dary, na které se nezapomíná).

Foto: Thinkstock

Svatba potřebuje dobrou organizaciFoto: Thinkstock

Co napsat do programu

Každý dobrý program obsahuje pořadí událostí spolu s přesným časem, kdy daný okamžik začne. Na svatbu vám může přijít zahrát místní folklorní soubor, můžete si objednat skupinu šermířů, kouzelníka, baviče. Možností je hodně. Chystáte i vy pro hosty něco zajímavého? Potom jim to napište, aby se měli na co těšit a nic nezmeškali.

Některé manželské páry mají zajímavé historky o tom, jak se poznaly. Možná máte společné něco, o čem všichni hosté nevědí, a zajímalo by je to. Vtipný příběh, zajímavé místo setkání, které je místem vašeho svatebního obřadu… Nebo snad oblíbený citát? Napište to do programu. Tohle všechno dokáže oživit váš svatební den.

Vymyslete si svatební motto

Stejně důležitý je i vhodně zvolený svatební motiv, který vyjadřuje hlavní myšlenku dne. Nemělo by to být nic výstředního, a už vůbec ne morbidního. „Láska až za hrob“ se dá vyjádřit mnoha jinými způsoby (nejlepší motivační citáty).

Někdo v programu uvádí i jména hostů a zajímavosti o nich. Je to milé a napomáhá to v překonávání bariér při seznamování.

Jak zabalit svatební oznámení

Váš program může být vytištěný na kousku pergamenového papíru a převázaný mašlí (jak vyrobit originální svatební oznámení). Pěkně vypadá i pár listů proděravělých na boku a svázaných stuhou nebo třeba něco na způsob časopisu. Fantazii se meze nekladou. V každém dobrém počítačovém programu máte k dispozici různé styly písma, grafické efekty a do skoro hotového díla můžete vkládat fotografie či pěkné obrázky, které se dají sladit s vaším svatebním motivem. Jestli se na něco takového necítíte, nechte to na profesionálech, případně kupte předtištěné programy, které ručně vyplníte.

Reklama

Související témata:

Načítám