Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Chcete si zamlsat a přitom vyzkoušet něco nového? Pusťte se do slaných nápadů z kynutého těsta.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 220 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 30 g másla
Náplň
  • 15 ks sušených rajčat
  • 1 ks pórku
  • 1 ks vejce
  • 100 g tvrdého sýra
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

V troše vlažného mléka rozmíchejte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte v hrníčku vzejít kvásek. Ten poté přidejte k mouce, soli, jednomu vejci, zbytku mléka a rozpuštěnému máslu. Vařečkou nebo hnětačem vytvořte hladké těsto, které v závěru posypte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

02.

Mezitím v míse připravte směs nasekaných rajčat, pokrájeného pórku, vajíčka a najemno nastrouhaného sýra.

03.

Vykynuté těsto rozdělte na osminy. Každou část vyválejte na pomoučněném vále do obdélníku o rozměrech 20 x 15 cm a plochu pokryjte připravenou náplní. Placku stočte do rolády, její konce spojte k sobě (do jakéhosi oválu) a tento ovál otočte tak, že bude na spojených koncích roládky „sedět“. Vezměte ostrý nůž a z vrchu, z obou stran, budoucí motýlky nařízněte (jako byste je chtěli překrojit napůl, ale střed nechali netknutý).

04.

Teď už uvolněné konce vytočte jen do tvaru křídel, motýlky položte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 190 stupních Celsia 30 minut.

Máte rádi pórek? V tom případě koukněte na recepty, kde hraje pórek hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Načítám