Hlavní obsah

Mráz a studený vítr? Chraňte vlasy, ruce i oči!

Foto: Veronika Zelenina, Shutterstock.com

Foto: Veronika Zelenina, Shutterstock.com

Reklama

S příchodem mrazu a sněhových přeháněk, doprovázených mnohdy i studeným větrem, byste měly pamatovat na ochranu míst, která jsou této zimní nepohodě vystavena. Jak na to?

Článek

Chladné a větrné počasí může způsobit mnoho nepříjemných pocitů a nejen ve chvíli, kdy jste jim venku vystaveny, ale i při přechodu do vyhřáté místnosti. Střídání teplot je totiž také velmi zatěžující. Jak to zařídit, aby vaše pokožka, vlasy, rty a oči byly i po zimě v pořádku? A pryč byste měly zavést zimní způsob odličování?

Zimní péče o pokožku

Aby vaše kůže lépe snášela mráz, studený vítr, ale i přechody z mrazu do vytopených prostor, potřebuje pomoc zevnitř i zvenčí. „Dopřejte jí hlavně kolagen, nejlépe užíváním toho vysoce koncentrovaného mořského, ideálně v tekuté formě, spolu se zvýšenou konzumací potravin s esenciálními mastnými kyselinami,“ radí doktorka Svetlana Šefčíková z Bellesa Piešťany. Takovými jsou mořské ryby a řasy, ale i lněné semínko. Vhodné je zvýšit dávky vitaminu C, který podporuje absorbci kolagenu.

Zimnímu počasí byste měly přizpůsobit i výběr kosmetiky. „Doporučuji nejen hydrataci, ale současně výživu a spolehlivou ochranu. Je důležité zvolit přípravky trochu mastnější, aby na kůži vytvořily příjemný ochranný film, který ale neulpívá a lze na něj nanést make-up. Suché pleti nevadí ani hutnější krémy, zatímco mastné pleti postačí lehčí ochrana. Zásadou je nechat pokožku dýchat,“ radí doktorka Jarmila Rulcová, vedoucí lékařka Ambulance estetické dermatologie SynCare Brno. Přípravky by neměly na pleti vytvořit hutný mastný povlak, lepší je vybrat ty na bázi olej – voda, které pleť nezatíží a přitom ochrání, vyživí i hydratují.

Pleť čistěte v zimě spíše krémovými odličovači a tonikum vyměňte za květinové vody (proč použít odličovací žínku). Pokud jste zvyklé na peeling, pak by měl být velmi jemný. Vyživující masku si můžete vyrobit i doma, třeba ze dvou lžic bílého jogurtu a kostky droždí. Použít lze i kašičku z hodně zralého banánu s troškou olivového oleje a jedním žloutkem.

Spoustu přípravků najdete na trhu, podívali jsme se po nich, ale mnoho najdete i v článku Vyzkoušely jsme krémy proti větru a chladu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zimní krém SynCare, 75 ml, pro intenzivní ochranu pokožky před mrazem a chladem, v e-shopu Syncare za 332 Kč. Přírodní zimní výživový pleťový olej Ikarov, 30 ml, mentol a extrakt z rozmarýnu, na Zoot za 480 Kč. Via natura Rejuvenator, 50 ml, krém s panenským kokosovým olejem, v e-shopu Enatures za 399 KčFoto: Archiv firem

Zimní péče o ruce

Pokožka na rukách je tenká a náchylná k poškození mrazem, je pak vysušená a má sklony k šupinatění. Aby se to nestalo, potřebuje několikrát denně promazávat kvalitním krémem. „Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, které se rychle vstřebají a nezanechají mastný film. Dobré jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku. Krémy vždy nanášejte před tím, než jdete ven, a to i když si pak nasadíte rukavice,“ říká dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

S péčí o ruce vám pomohou například tyto přípravky:

Foto: Archiv firem

Zleva: Natura Siberica Zimní krém na ruce, 75 ml, obsahuje olej z šípku, v e-shopu Aromastore za 99 Kč. Bioturm Zimní krém na ruce, 75 ml, s přírodními vosky a oleji, v e-shopu Folly za 167 Kč. Hydratační krém na ruce Sladká ostružina, 50 ml, s bambuckým máslem a makadamiovým olejem, v Yves Rocher za 99 KčFoto: Archiv firem

Zimní péče o rty

Na rtech je velmi jemná kůže, na které se okamžitě projeví nejen nedostatek tekutin, ale také vliv větru, vlhkosti a zimy. Je tedy třeba se o rty starat a dobrým pomocníkem jsou balzámy s přírodními oleji.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio balzám na rty Purity Vision, 12 ml, s přírodními oleji, voskem a bambuckým máslem, v e-shopu Purity Vision za 89 Kč. Alma Tangerina, 9 ml, mangové máslo, jojobový olej, včelí vosk, v e-shopu Biooo za 147 Kč. Balzám na rty Bione Cosmetics Honey + Q10, s vitaminem E, v e-shopu Notino za 46 KčFoto: Archiv firem

Zimní péče o vlasy

Mráz, studený vítr, neustálé střídání teplot, ale ani nošení čepic kvalitě vlasů moc neprospívá. Mohou se vysušovat, třepit a lámat. „Je třeba jim dodat hydrataci a potřebné živiny. V zimě vlasy myjte maximálně dvakrát týdně a přitom oplachujte chladnější vodou, ta teplá z nich kromě nečistot odvádí také jejich přirozenou vlhkost, což ve finále může vést k lámání a nadměrnému vysoušení,” vysvětluje kosmetická expertka a poradkyně Zuzana Gavendová ze společnosti Amway. Do zimní vlasové péče je dobré zařadit speciální masky či vlasová séra.

Foto: Archiv firem

Zleva: Schwarzkopf Gliss7 sec, regenerační péče Oil Nutritive, 200 ml, s marulovým olejem, v dm drogerii za 149 Kč. Olejové sérum na vlasy SatiniqueTM obohacené o avokádový a arganový olej, na Amway za 550 Kč. Softem bylinný olej, 125 ml, obsahuje 12 bylinných olejů, v e-shopu Naturgreen za 299 KčFoto: Archiv firem

Zimní péče o oči

A rada na závěr. Mráz a vítr zvyšují odpařování ochranného slzného filmu z povrchu oka, které způsobuje pálení nebo řezání v oku. Zvyšuje se tak riziko vzniku zánětu spojivek a v extrémních případech mohou způsobit narušení povrchu oka – rohovky. Ulevit jim může použití umělých slz a na horách kvalitní lyžařské nebo sportovní brýle.

Test redakce: Vyzkoušely jsme drahá i levná pleťová séra. Která vám můžeme s klidným svědomím doporučit? 

Reklama

Načítám