Hlavní obsah

Uzdravte své vlasy zevnitř: Co jíst proti lupům a šedivění?

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás suché vlasy bez lesku, nebo se naopak mastí tak, že si je musíte denně mýt? Zásadní je samozřejmě péče vhodnou kosmetikou, ale to není všechno. Vlasy můžete zkrotit i zevnitř správným jídelníčkem!

Článek

Lidské tělo je důmyslný systém, a pokud mu něco schází, umí se ozvat. Právě různé neduhy vlasů, stejně jako mdlá pleť nebo třepící se nehty, jsou signálem chybějících živin. Na které se zaměřit, pokud jde o vlasy?

1. Na suché vlasy avokádo

Avokádový olej najdete často jako složku vlasové kosmetiky, má totiž celou řadu ozdravujících účinků. A funguje i konzumace avokáda. Pomáhá vyživit suché vlasy a zacelit jejich povrchové poškození. Uzavírá v nich vlhkost, hydratuje a obnovuje ztracený lesk. A díky obsaženým živinám, například vitaminu E a B, kštici posiluje.

2. Na lámavé vlasy banán

Máte vlasy zacuchané, špatně se češou, hodně se lámou a mají roztřepené konečky? Pak potřebují draslík, který najdete například v banánech. A doplní i důležitý vitamin B. „Ten omezuje vypadávání vlasů, tvorbu lupů a představuje UV ochranu vlasů,“ prozrazuje Martina Neradová Richterová, korektivní dermatoložka z kliniky Medicom Clinic.

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Z banánů lze připravit i vlasovou masku pro hydrataci a podporu růstuFoto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

3. Pro podporu růstu vlasů cibule

Trápí-li vás řídké vlasy, které hodně padají, pak v jídle nešetřete cibulí – nejlépe syrovou. Je stejně jako česnek, kapusta a hovězí maso bohatá na síru, draslík a antioxidanty. Síra je nezbytná pro produkci kolagenu, který je receptem na krásné vlasy, ale i pevné nehty a mladou pleť.

4. Na lupy a poškozené vlasy kiwi

Žehlení, odbarvování nebo trvalá narušují strukturu vlasů a zátěž představují i pro vlasovou pokožku. Napravit to umí například kiwi, které kštici posiluje, chrání před vlivem vysokých teplot, UV zářením i městským smogem. Svědčí i kůži – uleví totiž od lupů i svědění hlavy.

5. Proti šedivění lněné semínko

„Šedivění nelze zastavit, k mírnému zpomalení může ale přispět zdravá výživa s dostatkem vitaminů a minerálů nebo i některé potraviny a vlasové produkty s kofeinem a niacinamidem. Dalším faktorem vedoucím k šedivění může být nedostatek vitaminů B6 a B12 a E,“ vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic. A právě lněné semínko obsahuje niacin (= B3), který se v těle na niacinamid přemění a dodá i další zmíněné vitaminy, navíc je bohaté na zdravé tuky, které vlasy vyživí, podpoří jejich růst a postarají se o hydrataci.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Lněné semínko kupujte celé a melte až před jídlem, zachová si tak nejvíce živinFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

6. Na matné vlasy bez lesku mango

Chybí-li vašim vlasům život, lesk a zářivá barva, vsaďte na enzymy z exotického ovoce. Mango, ale i avokádo, papája nebo ananas se postarají o celkovou vitalitu koruny vaší krásy. „Dodá vám také betakaroten, antioxidant chránící vlasovou pokožku před oxidativním stresem z UV záření,” vysvětluje Martina Neradová Richterová.

7. Na mastné vlasy a lupy mořské řasy

Vlasům a pokožce hlavy svědčí minerály, jako je zinek a selen, ale i mastné kyseliny z mořských řas. Platí na rychle se mastící vlasy i mastné lupy, dále na svědění pokožky a také podporují růst vlasů a předcházejí jejich vysušování.

8. Pro delší výdrž barvy quinoa

V této pseudoobilovině je mnoho bílkovin, aminokyselin a antioxidantů, vitaminy skupiny B, hořčík a železo. Díky tomu posiluje vlasovou strukturu a pomáhá proti vysušování a lámavosti vlasů. Přispívá k zacelování šupinek na povrchu vlasů, čímž zaručuje jejich lesk a také prodlužuje životnost barvy. Dodá také zinek, který vlasy posiluje a brání jejich vysoušení.

Foto: Umpaporn, Shutterstock.com

Jako příloha, kaše i zapečená nasladko... Quinoa neboli merlík čilský má mnohé využitíFoto: Umpaporn, Shutterstock.com

9. Proti lupům a pro růst rozmarýn

Rozmarýn dokáže rozproudit krev i v nejjemnějších kapilárách ve vlasové pokožce. Díky tomu podporuje růst vlasů a posiluje kůži v boji s lupy. Přidávejte ho hojně do jídla a můžete si z něj vyrobit i bylinkový oplach na vlasy.

10. Proti vypadávání vlasů zázvor

Štiplavý léčivý zázvorový oddenek má tonizující  vliv na celé tělo, podpoří i vlasové kořínky a předchází slabosti, vypadávání a lámání. Díky obsaženým mastným kyselinám kštice působí vitálněji a pevněji.

Reklama

Související témata:

Načítám