Hlavní obsah

Proč vás pořád svědí ruce a máte je suché

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Reklama

Svědění rukou je symptom, který může být způsoben mnoha různými faktory. Některé jsou běžné, zatímco jiné vyžadují lékařskou pomoc. Co ještě zvládnete sami a kdy už byste se měli obrátit na odborníka?

Článek

Mnoho lidí trpí na svědění rukou rozšiřující se mnohdy až k prstům. Nejčastěji bývá na vině suchá pokožka. Jak a čím ruce promastit a zároveň jim přidat na hydrataci? A jaké jsou další důvody, proč vás mohou svědit ruce? Některé jsou poměrně vážné.

1. Suchá kůže

Ruce jsou jedněmi z nejexponovanějších a nejzranitelnějších částí těla, protože přicházejí do styku se vším, co vás obklopuje. „Dlaně nemají žádné mazové žlázy, proto i ochranný film na rukou je nedostatečný a velmi snadno se naruší,“ upřesňuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Proto jsou náchylné na různá podráždění a alergie. „Zejména na podzim a v zimě může pokožce scházet vláha, takže se stává podrážděnou a ztrácí ochrannou bariéru. Důsledkem toho praská a vzniká onen nepříjemný pocit svědění,“ vysvětluje Miloš Kravciv, dermatolog Lékařského domu na Praze 7. Pomůže patřičná hydratace, kterou poskytnou výživné krémy, například s obsahem heřmánku, mateří kašičky nebo bambuckého másla.

2. Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida je důsledkem přímého kontaktu s látkou nebo předmětem, který dráždí pokožku. Ta zrudne, svědí, může bolet nebo se i zanítit. „Kontaktní dermatitidu nejčastěji způsobují různá barviva, čisticí chemikálie, jako jsou detergenty nebo součásti stavebních směsí,“ vysvětluje Miloš Kravciv. 

Diagnózu provádí kožní lékař speciálními náplasťovými (epikutánními) testy. Po potvrzení předepisuje antihistaminika a lokální kortikosteroidy, zásadní je také kůži pravidelně promašťovat, například konopnou mastí.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

V zimě je kůže hřbetů dlaní suchá, praská a důsledkem je nepříjemné svěděníFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

3. Alergická dermatitida

Alergická dermatitida způsobuje stejné příznaky jako kontaktní dermatitida. Rozdíl je v tom, že látka, která alergickou dermatitidu způsobuje, není jen dráždivá, ale postižený je na ni přímo alergický. „Mezi alergeny vyvolávající takovou reakci patří třeba latex, některé druhy rostlin, složky kosmetiky, parfémy, látky nehtového designu,“ vyjmenovává Marie Finsterlová. Řeší se v podstatě stejně jako dermatitida kontaktní.

4. Dyshidrotický ekzém

Přímá příčina dyshidrotického ekzému není známa. Projevuje se puchýři naplněnými tekutinou, které vyskakují na dlaních a chodidlech. Ty praskají a odlupují se, což je spojeno s pocitem pálení a svědění. Dyshidrotický ekzém se častěji objevuje na jaře a na podzim, případně ve chvílích silného stresu. Střídají se období vzplanutí a klidu.

U mírných ložisek pomáhají kortikosteroidní masti nebo krémy, v rámci celkové léčby dermatologové předepisují antihistaminika. Existuje více způsobů léčby tohoto typu ekzému, někdy se zkouší a kombinují různé druhy, než lékař přijde na to, co pomůže zrovna vám.

Foto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

Na suchou kůži pomáhá promazávání, vhodný jen třeba krém s heřmánkem nebo bambuckým máslemFoto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

5. Plíseň

V mezerách mezi prsty na rukou a na nohou se hromadí teplo a vlhkost. To jsou ideální podmínky pro růst plísní způsobujících podrážení pokožky, její odlupování a s nimi spojené svědění, často se přidružuje i postižení nehtů. Léčí se léky zvanými antimykotika, ty se mohou použít celkově nebo jen lokálně ve formě sprejů, mastí, krémů nebo gelů.

6. Pustulární psoriáza

Jde o typ lupénky postihující dlaně a nohy, přesná příčina nemoci není známa. Odborníci se ale domnívají, že podobně jako dyshidrotický ekzém souvisí i pustulární psoriáza se stresem nebo autoimunitními jevy. Zapříčiňuje výskyt neinfekčních puchýřků naplněných hnisem, ty jsou velmi obtěžující – způsobují bolest a svědění.

Terapie probíhá pomocí kortikosteroidů, krémů a přípravků s obsahem kyseliny acetylsalicylové, dehtu nebo methotrexátu. V závažných případech bývá aplikována injekční biologická léčba.

Jak svědivé ruce léčit

Protože na vině může být mnoho faktorů, existují i různé způsoby léčby a prevence tohoto problému. Sami si přitom pomůžete jen v jednom případě, tedy když máte ruce suché. Pak je stačí promazávat (jak si správně mazat ruce), aby se problém vyřešil a už se nevracel. V dalších případech je nutné navštívit dermatologa a poradit se s ním. Za prevenci lze považovat správnou hygienu rukou a péči o jejich hydrataci.

Reklama

Načítám