Hlavní obsah

Myjete si vlasy na noc? Teď už nebudete

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy by se neměly mýt horkou vodou, sušit horkým vzduchem ani drasticky drhnout ručníkem. Záleží ale dokonce i na načasování mytí. Pokud se k tomu dostanete až těsně před spaním, škodíte nejen své hřívě.

Článek

Najít si v kolotoči každodenních povinností čas na péči nemusí být vždy snadné. Pokud se k mytí vlasů dostáváte až pozdě večer a proschnout je necháváte přirozeně během noci, dost riskujete. A nejen co se týče vlasů. Co všechno se vám může stát, když jdete do postele s mokrou hlavou?

1. Rozčesávání za trest

Že jste udělali chybu, poznáte pravděpodobně hned ráno. Vlasy budou zacuchané a přeleželé, rozčesávání i obvyklý styling vám potrvá mnohem déle než obvykle. A česáním se zacuchané vlasy poškodí a polámou. Mokré vlasy se ve spánku také víc třou o sebe i lůžkoviny, tím pádem mohou být ráno zelektrizované.

2. Nepříjemný zápach

Stalo se vám někdy, že jste zapomněli vyprané prádlo v pračce a to pak nepříjemně páchlo? Může to potkat i vaše vlasy. Zejména husté a dlouhé, které do rána nestihnou proschnout, i kvůli tomu, že voda z nich se vsákne do povlečení. Do rána bude svěží vůně šamponu pryč a nahradí ji lehce zatuchlý zápach.

Není přitom řešení šetřit při mytí vodou. „Vlasy musí být opravdu nasáklé, voda totiž odstraní až 40 % nečistot. Proto pak není potřeba používat hodně šamponu,” radí kadeřník Filip Gregor, ambasador značky Natulique.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Čím víc vody, tím míň šamponu, takže na vodě nešetřeteFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

3. Padání vlasů

Pokud si vlasy myjete na noc často, oslabujete tím navíc kořínky vlasů, takže vám mohou začít padat. Škodíte si i tím, že se snažíte mytí maximálně urychlit a vynecháváte kondicionér, což byste neměli dělat ani v největším spěchu. „Mokrý vlas je otevřený, snáze se tedy poškodí. Kondicionér má kromě potřebné péče tu funkci, že uzavírá kutikulu vlasu a zanechává vlasy hebké a lesklé, a navíc zamezuje jejich zacuchávání,“ říká Filip Gregor.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Vlasy vám také mohou začít ve vyšší míře vypadávat, to nechceteFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

4. Roztřepené konce

Vlhkost z vlasů zvládne do určité míry vsáknout ručník, nesnažte se je ale silně drhnout, z toho budete mít jen vlasy šupinaté a konečky roztřepené. „Stačí vlasy promačkat a zabalit do ručníku, který z nich přebytečnou vodu sám vysaje. Opatrně také rozčesávejte, mokré vlasy se totiž snáze lámou,“ vysvětluje kadeřník. Ani pevné gumičky či spony nejsou pro mokré vlasy vhodné.

5. Kožní problémy

Ležet v noci ve vlhku není dobré nejen kvůli vlasům, ale i pokožce. Trpí ta na hlavě, ale i na tvářích, ramenou a zádech. A to nejen u těch, kdo mají dlouhé vlasy. Ložní prádlo do sebe nasává vlhkost z nich a jak se převalujete, oblast, na které se může podepsat, se zvětšuje. Vlhká pokožka nemůže dýchat a zapařuje se. Můžete si tak zadělat na vyrážky, svědění a zanícené pupínky.

6. Ztuhlý krk

Kvůli vlhkému ložnímu prádlu, zejména v kombinaci s průvanem z otevřeného okna, mohou prochladnou dokonce i svaly na krku a zádech. Ráno vás tak může probudit pocit ztuhlých svalů, mírná bolest či zaseknutý krk. „V tu chvíli už je třeba problém řešit a co nejdřív zabránit rozvinutí potíží. Vhodnou metodou na doma je aplikace suchého tepla – přikládání elektrické dečky, gelových sáčků, nahřívacích polštářků, a citlivé protahování,“ doporučuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

7. Nastydnutí

Pokud oknem proudí do ložnice chladný vzduch, můžete i nastydnout a ráno se vzbudit s plným nosem a škrábáním v krku. Mokrá hlava vás také může studit a bránit hlubokému spánku, ráno se tak proberete neodpočinutí.

A to vše jen kvůli nevhodné době na mytí vlasů. Pokud si nestihnete vlasy umýt ráno, udělejte to hned po příchodu z práce, a až pak se věnujte dalším povinnostem. Za tu dobu, kdy budete vařit večeři, jíst a koukat na film vám přirozeně uschnou. A pokud ne, vysušte je fénem. Spát musíte chodit vždy s úplně suchými vlasy.

Reklama

Načítám