Hlavní obsah

Mrazivé příběhy sériových vrahů. Počty obětí jdou do stovek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je děsivé a zarážející, čeho se dokáže dopustit člověk vůči člověku. Každého zmařeného života je škoda, existují ovšem lidé, kteří se hrozivých činů dopouštěli opakovaně. A leckdy byl motiv nejasný. Vraždili pro potěšení, kvůli penězům, z nenávisti.

Článek

Zanechali za sebou předčasně vyhaslé životy, znetvořená těla a desítky truchlících příbuzných. Kolik mají na svědomí obětí a jak to s nimi nakonec dopadlo? Podívejte se do tváře největším sériovým vrahům historie.

Luis Garavito (62)

Kolumbijci Luisi Garavitovi se přezdívá „nejhorší vrah na světě“ nebo také „bestie“. Soud mu prokázal 138 obětí, ale obviněný byl ze 172 vražd. Hovoří se ale o tom, že jeho obětí může být až 300. Zabíjel mezi lety 1992 až 1999. Vybíral si chlapce ve věku mezi šesti až šestnácti lety, zejména ty bez domova, které mohl nalákat na dárky a jídlo. Své oběti před smrtí znásilňoval a mučil. K vraždám používal například šroubovák. Za své činy dostal 30 let vězení a za spolupráci a přiznání mu byl trest snížen na 22 let. Z cely by měl vyjít v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Konečný počet obětí Luise Garavita mohl být ve skutečnosti mnohem vyššíFoto: Profimedia.cz

Javed Iqbal (†45)

Pákistánský sériový vrah Javed Iqbal byl odsouzen za sexuální zneužívání a vraždu 100 chlapců. Jeho řádění přitom trvalo pouhý rok, od roku 1998 do roku 1999. Policii se sám přiznal v dopise, který zároveň poslal i šéfredaktorovi novin. Také on si vybíral chlapce mezi šesti a šestnácti lety. Jejich těl se zbavoval použitím kyseliny chlorovodíkové a zbytky házel do řeky.

Chlapce s oblibou škrtil řetězem a fotil je u toho. Dostal trest smrti. Soudce pronesl, že bude pověšen před rodiči svých obětí, jeho tělo bude následně rozřezáno na sto kusů a ty budou rozpuštěny v kyselině. K tomu ovšem nedošlo, Javed Iqbal se v roce 2001 ve své cele oběsil sám.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánec se k hrůzným činům přiznal, na vykonání verdiktu ale nepočkalFoto: Profimedia.cz

Mikhail Popkov (55)

Řádění Rusa Mikhaila Popkova alias „vlkodlaka“ trvalo dlouhých 18 let. Během let 1992 až 2010 sexuálně zneužil a zavraždil minimálně 78 žen. Popkov působil spořádaně, pracoval jako policejní důstojník a měl ženu a dceru. Jeho vraždy byly pravděpodobně motivované tím, že svou ženu podezříval z nevěry. Vybíjel si tak zlost na ženách mezi 16 a 40 lety, které považoval za nemorální. Šlo převážně o prostitutky a opilé mladé ženy. Těla mrzačil noži, sekerami i šroubováky. Popkov byl dopaden v roce 2012 a odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Působil jako spořádaný občan, ale přitom vraždil jak na běžícím páseFoto: Profimedia.cz

Jaroslav Stodola (53) a Dana Stodolová (49) 

Sériové vrahy najdeme i v České republice. Ti s největším počtem obětí v historii samostatného státu jsou manželé Stodolovi. Počet jejich obětí je osm, šlo o tři muže a pět žen v důchodovém věku. Vraždili v letech 2001 a 2002, motivem byly peníze. Své oběti dusili polštářem, škrtili kabelem od lampičky, jednu ženu udeřili válečkem do hlavy a následně ubodali. Pak je okradli. Manželé na vraždách spolupracovali. V roce 2004 byli odsouzeni k doživotnímu vězení a o dva roky později se nechali rozvést.

Foto: Profimedia.cz

Ve vězení manželská láska nevydrželaFoto: Profimedia.cz

Ivan Roubal (†64)

V Česku řádil také Ivan Roubal, a to mezi lety 1992 a 1993. Patřil mezi svědky Jehovovy, později se zajímal o mystiku a okultismus, to ale s vraždami pravděpodobně nic společného nemělo, hlavní motivací byly finance a majetek. Obviněný byl z více vražd, ale odsouzený jen za pět. Mezi jeho obětmi byli důchodci nebo taxikář. Při vraždách se finančně obohacoval. Jedno z těl hodil do septiku, jiné do rybníka. Za své činy Roubal dostal doživotí, v roce 2015 ve věznici zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Také Ivan Roubal možná spáchal více vraždFoto: Profimedia.cz

Bojíte se v noci chodit domů? Tipy, jak předejít přepadení!

Reklama

Načítám