Hlavní obsah
3,1
(240)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Chcete získat krásně vláčné těsto a přidat rodině do moučníku trochu lahodného zdraví? Vsaďte na mrkev a jogurt. Ať už jde o koláč, dort, nebo velikonočního beránka, je to vždy sázka na jistotu.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g špaldová mouka
  • 120 g třtinového cukru
  • 3 ks vejce
  • 70 ml řepkového oleje
  • 300 g mrkve
  • 50 g mandlí
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 ks citronu
  • 1 balíček prášku do pečiva
Na formu
  • 1 kousek másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Mandle a brusinky nasekejte nadrobno. Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. 

02.

Do mísy vyklepněte vejce a s cukrem je ušlehejte do nadýchané pěny. Poté do směsi zašlehejte olej, jogurt a přidejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva. Vše důkladně prošlehejte, aby bylo těsto hladké a bez hrudek.

03.

Do těsta nakonec opatrně vmíchejte mrkev, mandle a brusinky. Poté ho nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Beránka pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Podle stejného receptu můžete upéct i zajíčka.

Foto: Marcel Rozhoň

Z mrkvového těsta můžete upéct i velikonočního zajíčkaFoto: Marcel Rozhoň

Beránek je klasika a určitě nebude chybět ani u vás. Jaký je váš oblíbený recept? Chutná vám velikonoční beránek z kynutého těsta, bezlepkový piškotový beránek anebo tvarohový beránek? Anebo máte raději jiná velikonoční zvířátka, třeba kynuté zajíčky z těsta na jidáše?

Reklama

Načítám