Hlavní obsah

Velikonoce zdravěji aneb Velikonoční klasiky i pro alergiky

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravte si tradiční velikonoční jídla ve zdravější podobě, kterou navíc mohou i alergici. Sytou cizrnovou nádivku bez pečiva, piškotového beránka taktéž bez lepku či falešný vajíčkový salát, který díky tajné ingredienci chutná úplně jako vajíčkový!

Článek

Z vajíčkového salátu bez vajec, beránka bez pšeničné mouky a nádivky bez rohlíků by sice lecjakého tradicionalistu omylo, ale pro alergiky tyhle dobroty často znamenají to jediné, co si o Velikonocích mohou dát. Vyzkoušejte tradiční jídla v novém hávu, ať už se lepku či vejcím vyhýbáte, nebo ne.

Falešný (veganský) vajíčkový salát

Černá sůl je oblíbenou ingrediencí veganů a dalších lidí, kteří se z etických či zdravotních důvodů vyhýbají vejcím. Jídlům totiž dodá onu typickou vajíčkovou vůni i chuť! Šéfkuchař a autor Luštěninové kuchařky Petr Klíma ji proto doporučuje i do falešného vajíčkového salátu z tofu a zeleniny.

Foto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Vajíčková pomazánka či salát bez vajec?! Zkuste oblíbený trik veganů a uvidíte, že to jdeFoto: Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Bezlepkový piškotový beránek

Když správně nakombinujete zdravější nepšeničné mouky, ani bezlepkové pečení nebude žádný problém. Tento piškotový beránek je bez lepku, a přitom krásně nadýchaný.

Foto: Extrudo

S bezlepkovou moukou je nadýchaný beránek i pro celiakyFoto: Extrudo

Cizrnová nádivka s uzeným a kopřivami

Základem klasické nádivky je sice bílé pečivo, ale když ho vyměníte za zdravější cizrnové placky, vznikne vám mnohem výživnější a sytější nádivka, kterou můžete dále doladit, jak jste zvyklí – uzeným, klobásou, kopřivami či bylinkami.

Foto: Extrudo

Tato sytá nádivka se hodí i jako zajímavá alternativa sekanéFoto: Extrudo

Máte doma nějaká dietetická omezení? Jak by se ujal takový bramborový bezlepkový mazanec nebo vajíčková pomazánka bez majonézy?

Reklama

Načítám