Článek
Postup
Krok 1: Změklé máslo utřete s polovinou cukru. Nyní souběžně přidávejte vaječné žloutky a trochu zrníček z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte do hladké, pěnové konzistence.
Krok 2: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, vmíchejte zbylý cukr a došlehejte do tuha.
Krok 3: Obě hmoty zvolna promíchávejte a po lžících přidávejte sypké přísady (obě mouky, bramborový škrob a kypřidlo).
3 VARIANTY S LEPKEM
Krok 4: Docela nakonec vmíchejte pokrájené sušené či kandované ovoce obalené v troše kukuřičné mouky, díky které neklesne ke dnu.
Krok 5: Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na beránka.
Krok 6: Pečte v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C po dobu 30 až 40 minut, dokud nebude špejle po vytáhnutí suchá.
Krok 7: Vychladlého beránka pocukrujte nebo ozdobte polevou.
Jestli máte ve svém okolí nějakého celiaka, určitě ho potěšíte i bezlepkovými sušenkami z arašídů, bramborovým mazancem nebo mandlovým koláčem z 5 surovin.