Hlavní obsah

Bezlepkový velikonoční beránek

Hodnocení:
(66)
Foto: Extrudo
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Jestli máte v rodině celiaka, asi víte, jakou má radost, když se najde pečená dobrota, kterou může i on. Pusťte se do klasického piškotového beránka, který je celý bezlepkový, a dopřejte tak tradiční Velikonoce opravdu každému!

Ingredience pro:
1 beránek
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 30 g bramborového škrobu
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g kandovaného ovoce
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo utřete s polovinou cukru. Nyní souběžně přidávejte vaječné žloutky a trochu zrníček z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Směs  vyšlehejte do hladké, pěnové konzistence.

Krok 2: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, vmíchejte zbylý cukr a došlehejte do tuha.

Krok 3: Obě hmoty zvolna promíchávejte a po lžících přidávejte sypké přísady (obě mouky, bramborový škrob a kypřidlo).

Krok 4: Docela nakonec vmíchejte pokrájené sušené či kandované ovoce obalené v troše kukuřičné mouky, díky které neklesne ke dnu.

Krok 5: Těsto vlijte do předem vymaštěné a moukou vysypané formy na beránka.

Krok 6: Pečte v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C po dobu 30 až 40 minut, dokud nebude špejle po vytáhnutí suchá. 

Krok 7: Vychladlého beránka pocukrujte nebo ozdobte polevou.

Jestli máte ve svém okolí nějakého celiaka, určitě ho potěšíte i bezlepkovými sušenkami z arašídů, bramborovým mazancem nebo mandlovým koláčem z 5 surovin

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama