Hlavní obsah

Mrkvový cheesecake 2 v 1

Hodnocení:
(551)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Milujete krémový cheesecake anebo se můžete utlouct po šťavnatém mrkvovém dortu? Upečte si jejich výtečnou kombinaci: spojení voňavého mrkvového těsta a vláčné sýrové náplně vás nadchne.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/3 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek mrkve
  • 1/2 hrnku mletých ořechů
Na náplň
  • 300 g sýru žervé
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
Na glazuru
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny, vejce je dobré vyndat z lednice dřív, aby měla pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

K mrkvi se báječně hodí voňavá skořice, zázvor a citronová kůra

Krok 2: Nejprve prošlehejte žervé nebo krémový sýr s vejci, oběma cukry, citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a trochou mouky.

Foto: Jakub Jurdič

V jedné misce si připravte „cheesecake“ vrstvu

Krok 3: Poté prošlehejte vše na těsto: olej, cukr, skořici, zázvor, sůl, vejce, mouku, sodu, kypřicí prášek, jemně strouhanou mrkev a ořechy (dala jsem vlašáky, ale hodí se i mandle nebo lískáče).

Foto: Jakub Jurdič

V druhé míse připravte mrkvové těsto

Krok 4: Do vymazané formy rozetřete 2/3 těsta a nepravidelně překryjte 1/3 krému.

Foto: Jakub Jurdič

Chcete-li moučník s mramorováním, střídejte vrstvy těsta a krému

Krok 5: Lžící navrstvěte zbylé těsto a zbylý krém a pečte 40 až 50 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Na dno trouby je dobré dát plecháček s vodou, aby se při pečení odpařovala.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto můžete dát do formy také všechno najednou a krémem ho přelít bez mramorování

Krok 6: Upečený koláč nechte 15 minut chladnout. Teplotu mezitím zvyšte na 220 °C a vyrobte glazuru: smetanu prošlehejte s cukrem a koláč jí potom přelijte. Pečte dalších asi 10 minut, až povrch zpevní.

Foto: Jakub Jurdič

Smetanovou glazuru můžete vynechat, ale koláči dodá pěknou korunku

Krok 7: Vychladlý koláč nechte jen tak nebo ho dozdobte sekanými ořechy a hoblinkami mrkve – uděláte je obyčejnou škrabkou na brambory.

Foto: Jakub Jurdič

Vidíte kouzlo cheesecakeu a mrkvového dortu v jednom koláči?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.