Hlavní obsah
3,4
(118)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pokud milujete kokos, přejděte rovnou k seznamu surovin a tento cheesecake si prostě upečte. A jestli ještě váháte, vězte, že křupavý korpus ze sušenek a praženého kokosu tvoří s jemnou krémovou náplní a domácími kokosovými kuličkami opravdu báječný dezert.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 60 g kokosu
  • 200 g sušenky
  • 100 g tuku
  • 30 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 750 g čerstvého krémového sýru
  • 110 g cukru krupice
  • 200 g kokosového mléka
  • 30 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g kokosu
Kuličky
  • 75 g kondenzovaného mléka
  • 40 g kokosu
Na obalení
  • 1 hrnek kokosu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Na kokosový cheesecake nepotřebujete nic zvláštníhoFoto: Eva Malúšová

02.

Nejprve si při 175 °C opražte kokos na korpus, trvá to asi pět minut. Druhá možnost je ho za stálého míchání opéct na pánvi.

Foto: Eva Malúšová

Opečením se kokos krásně rozvoní a bude mít mnohem lepší chuťFoto: Eva Malúšová

03.

Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte, přidejte opražený kokos, rozpuštěné máslo (nebo kokosový olej), špetku soli a cukr a spojte do drolivé hmoty.

Foto: Eva Malúšová

Papírem stačí vystlat jen dno formyFoto: Eva Malúšová

04.

Drť pomocí skleničky natlačte na dno a zhruba do poloviny výšky stěn formy a pečte 10 minut při 175 °C.

Foto: Eva Malúšová

Sušenky nejprve upěchujte rukama a potom si pomozte skleničkouFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím do mixéru dejte žervé nebo čerstvý krémový sýr, cukr, kokos (tentokrát nepražený), vejce, vanilku, mouku a polovinu velké plechovky kokosového mléka (cca 200 g), zbytek použijte třeba do kari.

Foto: Eva Malúšová

Další kokos přijde spolu s vanilkou i do krémuFoto: Eva Malúšová

06.

Směs vlijte na předpečený korpus a pečte dalších asi 50 minut, až okraje lehounce zezlátnou. Nevadí, pokud je střed ještě lehce třaslavý. Nechte vychladnout v otevřené troubě a poté přemístěte do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Náplň připravíte komplet v mixéru nebo pomocí metličkyFoto: Eva Malúšová

07.

Zatímco dort chladne, můžete si připravit kokosové kuličky „rafaelo“ na ozdobu: slazené kondenzované mléko smíchejte s mletým kokosem, nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a poté tvořte různě velké kuličky a obalujte je v dalším kokosu.

Foto: Eva Malúšová

Bez domácích kokosových kuliček se sice určitě obejdete, ale každého potěší...Foto: Eva Malúšová

08.

Vychladlý koláč posypejte dalším kokosem (i ten jsem opražila) a ozdobte kuličkami.

Foto: Eva Malúšová

Koláč krájejte až po úplném vychladnutí, nejlépe to jde druhý denFoto: Eva Malúšová

09.

V lednici cheesecake vydrží dobrý kolem tří dnů.

Foto: Eva Malúšová

Zajímavé je, že jako první z koláče nenápadně (a nenávratně) mizejí kuličkyFoto: Eva Malúšová

Jestli se vám nejlépe peče podle podrobných receptů, mrkněte i na citronový cheesecake podle Kristínky z MasterCheftvarohový koláč s mákem a zakysankou nebo snadné žloutkové řezy s citronovo-rumovou polevou. Určitě se vám povedou!

Načítám