Hlavní obsah

Musíte do karantény? Tohle o ní potřebujete vědět!

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do karantény posílají lékaři stále víc lidí a nikdy si nemůžete být jisti, že nepotká i vás. Máte tušení, co by vás při ní čekalo? Je dobré to vědět, protože za její porušení hrozí pokuta tři miliony!

Článek

Pokud jste byli v koronavirem ohrožené oblasti, nebo přišli do kontaktu s nakaženým, může se vám stát, že vám lékaři nařídí domácí karanténu. Víte, co by to obnášelo, kdybyste v ní měli zůstat?

Mohu se vídat s ostatními?

Styky s okolím je v rámci karantény potřeba doslova „nechat za dveřmi“. I když patříte mezi potenciálně nakažené všichni v rodině, měli byste na dobu karantény omezit tělesný kontakt a dodržovat hygienická opatření. Jestliže se to týká jen jednoho z rodiny, měli byste mu – tedy pokud to je možné – vyčlenit ideálně jednu místnost a pověřit jednoho člena rodiny, aby mu nosil jídlo a pití. Člověk v karanténě by měl pak nosit i doma roušku, ale také chodit do koupelny poslední a po použití ji po sobě uklidit a vydezinfikovat.

Rozhodně byste neměli po dobu karantény chodit na návštěvy, nebo je přijímat. „Musíte se zdržovat jen doma, nechoďte za sportem ani do restaurace,“ uvádí ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Co když máme malý byt? 

Co když máte moc malý byt na to, aby měl člověk v karanténě svoji místnost? Pak byste se od něj měli držet ideálně alespoň na metr — to uvádí podmínky karantény, které zveřejnily hygienické stanice. Zda se tato vzdálenost bude upravovat dle posledních poznatků odborníků, kteří za „nebezpečnou zónu“ považují 4 metry, to si musíme počkat. Rozestup 4 metrů by se ale v mnoha bytech dodržoval jen velmi obtížně.

Čím víc je lidí na menším prostoru, tím byste měli častěji, dodržovat maximální hygienu a dezinfikovat povrchy, které sdílíte.

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Při karanténě by se obyvatelé bytu měli držet co nejdál od sebe a dezinfikovat povrchy, na kterých může virus přeživatFoto: Mangostar, Shutterstock.com

Smím ven?

Karanténa neznamená, že musíte sedět zavřeni mezi čtyřmi stěnami – například můžete jít vyvenčit psa, pokud to nikdo jiný nemůže udělat. Ovšem vyberte si na to dobu, kdy je venku co nejméně lidí, a pokud někoho potkáte, udržujte od něj dostatečný odstup. Podle karanténních doporučení ministerstva zdravotnictví byste měli venku nosit respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2, případně 2 chirurgické roušky, v krajním případě lze použít šátek, šálu, apod., kterou si zakryjete ústa a nos.

Jestliže jdete ven a bydlíte v paneláku, neměli byste používat výtah a rozhodně jím nejet s nikým dalším. Lepší je mít rukavice, abyste neinfikovali tlačítka, madla a dveře nebo zvonky. Pozor také na tlačítka bankomatů i bankovky jako takové.

Máte-li svou zahradu, pak na ni samozřejmě chodit můžete, ovšem jedině, pokud tam nebudou další lidé. Také se vyhněte kontaktu se sousedy.

Kdo mi nakoupí?

V místech, kde si lze objednat dovážku jídla a potravin, by tak měl člověk v karanténě udělat – a platit kartou předem, aby se s ním poslíček nemusel potkat a nechal vše jen za dveřmi. Jak jsme zjistili, tak například Rohlík a Košík už s takovou možností počítají a dopředu tuto informaci po zákaznících vyžadují.

Většina lidí má někoho, komu může zavolat a požádat o nákup – samozřejmě s takovou donáškou, abyste onoho člověka neohrozili, tedy ideálně „bezdotykovou“.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

V době karantény se velmi hodí, pokud máte možnost si nechat přivézt potraviny až domů. Pak by s vámi ale neměl kurýr přijít do osobního stykuFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Jak správně provádět hygienu?

Často si myjte ruce i obličej. „Dezinfekce na ruce je účinnější, ale rozhodně je lepší si umýt ruce vodou a mýdlem než se stresovat, že nemám gel," radí Marek Šalek, tiskový mluvčí Městské části Praha 8. Převlékejte si častěji oblečení ale i povlečení – a to perte v takové teplotě, abyste viry odstranili, což je 60–90 °C, pomůže i sušení v sušičce. Každý by měl mít výhradně svůj ručník, který byste měli častěji měnit.

Viry se většinou přenáší kapénkovou infekcí, tedy při kýchnutí, ale i mluvení bez roušky – pak dopadnou na povrchy, na kterých mohou přežít i hodiny. Proto byste měli kýchat zásadně do jednorázového kapesníků, který pak hned vyhodíte – nejlépe do uzavíratelného igelitového sáčku. Do něj patří i posmrkané kapesníky.

V případě rizika přenosu infekce byste měli i velmi často uklízet a dezinfikovat. Pro dezinfekci doporučujeme především držadlo u mikrovlnné trouby, držadlo u lednice, držadlo u rychlovarné konvice, víko odpadkového koše a sluchátko u pevných linek," upřesňuje Marek Šalek.

Pravidelně byste měli otírat toaletu, ale i splachovadlo, kliky od dveří, kohoutky, prostě všechno, co sdílíte s rodinou, aby nedocházelo k přenosu virů. „Při splachování toalety byste ji měli vždy zavřít, aby se aerosol nedostal do vzduchu. Ze stejného důvodu je zapotřebí uzavírat i sáčky s použitými kapesníky,“ zdůrazňuje hygienička Šimůnková.

Co když karanténu nedodržíte?

Pokud byste karanténu nedodržovali, hrozí vám podle zákona o ochraně veřejného zdraví nejen pokuta až tři miliony.

Na kolik peněz máte nárok?

Karanténa je z pohledu zaměstnance stejná jako pracovní neschopnost z důvodu nemoci. Zaměstnavatel vám bude prvních 14 dní vyplácet 60 procent z redukované průměrné hodinové mzdy. Poté tuto povinnost přebírá stát. U profesí, kde je to možné, lze pracovat z domova a pobírat pak normální plat.

Až se dostanete z karantény, nezapomeňte, že v MHD můžete chytit nejrůznější nemoci. A jestli už náhodou v karanténě jste, zkraťte si dobu třeba některým z našich zábavných kvízů

Načítám