Hlavní obsah

Černobílý Lev bez velkého překvapení. I s koronavirem!

Foto: Profimedia.cz

Václav MarhoulFoto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To jsme ale opravdu nečekali. Jednoduchá věta, která ale vlastně vystihuje celý večer předávání cen České filmové a televizní akademie. Většinu Českých lvů si odnesl dopředu favorizovaný film, během večera nenastalo žádné překvapení ze strany dramaturgů a někteří lidé stále ještě neví, co znamená dress code.

Článek

Tak lvi mají zase své nové majitele. Letos si je, bez velkého překvapení, odnesli zejména tvůrci černobílého filmu Nabarvené ptáče. Sedm jich získali v kategoriích: nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší kamera, nejlepší střih, nejlepší zvuk, nejlepší filmová scénografie, nejlepší kostýmy, nejlepší masky. Osmou sošku si převzal režisér Václav Marhoul (60) za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Nejlepší hlavní ženský herecký výkon předvedla Tereza Ramba (30) ve filmu Vlastníci, v mužské kategorii zvítězil Jiří Schmitzer (70) za roli ve filmu Staříci. Za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon si cenu odnesla Klára Melíšková (48), také za Vlastníky, a mezi muži to byl Ladislav Mrkvička (81), který skvěle sekundoval Jiřímu Schmitzerovi. (Přehled všech ocenění si přečtete zde.)

Vítěz všech vítězů

Ačkoliv téměř všechny ceny za filmové řemeslo si odnesli tvůrci černobílého filmu Nabarvené ptáče, lva za nejlepší scénář získal Jiří Havelka (39), který napsal Vlastníky. Vyjma hudby a cen za herecké výkony se tak stal jediným, kdo dokázal porazit Nabarvené ptáče, čímž se pro nás stává pomyslným vítězem celého večera. A rozhodně zcela oprávněně. Schůze vlastníků není totiž nic jiného než sonda do povahy českého národa.

A co takhle dress code?

A právě s tou naší českou povahou je to občas dost komplikované, máme totiž tvrdou hlavu. Ačkoli na pozvánce stál dress code black tie, což pro ženy znamená dlouhé šaty a pro muže černý oblek či smoking, část hostů to prostě neřešila. Snad by se daly odpustit šaty nad kolena některých dam. Ovšem co nám připadá jako faux pas, to jsou červené tenisky, černé džíny a sako s kapucí režiséra Viktora Tauše (46). Ten si navíc přišel převzít cenu za nejlepší televizní filmovou sérii Vodník, takže si jeho společenský přešlap mohli všichni dobře prohlédnout. S veškerou úctou k jeho práci, tohle není osobitý styl, nýbrž porušení etikety.

Foto: Martin Malý

Při pohledu na Viktora Tauše se člověku do hlavy derou tóny písně Neposlušné teniskyFoto: Martin Malý

Boty, které šlapou po červeném koberci

Boty jsou mimochodem věčné a vděčné téma. Když si to v únoru Daria Kaščejeva (33) štrádovala po červeném koberci v Dolby Theatre v Los Angeles napjatá, zda promění nominaci za nejlepší zahraniční film a získá Oscar za animované drama Dcera, nezvolila pro to zrovna ty nejlepší boty. Rozuměj, obula si takové, které zbytečně devalvovaly celý její jinak hezký a osobitý outfit. To samé se bohužel stalo na Lvech. Tentokrát alespoň boty mladou a nadějnou filmařku donesly na pódium, kde si přebrala cenu za nejlepší studentský film.

Foto: Profimedia.cz

Daria Kaščejeva má osobitý styl, šaty jsou velice nápadité, jen by si to zasloužilo jiné botyFoto: Profimedia.cz

Pokora a díky bez politiky

Těžko byste našli někoho, kdo sošku nebere jako ocenění jeho práce. Nicméně pozorovat Václava Marhoula, který postupně převzal tři sošky za film Nabarvené ptáče, jak se pokaždé tváří vděčně a dojatě a k ceně přistupuje s pokorou, byla příjemná satisfakce za jinak vcelku černobílý večer.

Průvodcem předávání byl letos již podruhé Václav Kopta (54), který si rozhodně neustřihl ostudu, vtipy byly vkusné a nesnažil se strhnout pozornost na sebe. Jeho moderování bylo stejně spořádané jako děkovné řeči všech oceněných. Zlověstně vypadající a znějící gong, který měl upozornit řečníka, že mluví déle než minutu, nezazněl ani jednou. Jediná Klára Melíšková byla krok k tomu nechat ho rozeznít.

Milým překvapením večera ovšem bylo, že se všichni ocenění zdrželi komentářů hodnotící naši politickou scénu. A člověk měl také radost, že alespoň na chvíli mohl vydechnout od všudypřítomného koronaviru. Tedy až do poslední chvíle, kdy si Václav Kopta neodpustil přání dobrého zdraví „zejména v těchto dnech“. Asi to tak ale mělo být.

Nepřehlédnutelné outfity

Na závěr nesmí samozřejmě chybět alespoň malý vhled do světa módy. Tahle šestice outiftů prostě nešla přehlédnout, a to z různých důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Jestli je nějaká stálice na českém módním nebi, pak je to jednoznačně Anna Geislerová (43). Herečka dokáže vždy zvolit dokonalý outfit úměrný společenské akci. Nemusí nikterak vyčnívat, a přesto je k nepřehlédnutíFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jitka Čvančarová (41) byla nominována na cenu za vedlejší ženský výkon. Sošku si sice neodnesla, zato si ale odnáší potlesk za šaty. Jsou velice lichotivé, barva jí sluší a psaníčko skvěle ladí. Snad jen účes by mohl být trochu promyšlenějšíFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Stivínová (46) si pánský styl v poslední době docela oblíbila. A rozhodně nedělá chybu. Komplet, který bere v potaz současné módní trendy, jí vyloženě padne. Hluboký výstřih podtrhuje ženskost, stejně jako rudá rtěnka, a skvěle tak vyvažují pánský stylFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zatímco dekolt Zuzany Stivínové podtrhuje ženskost, ten herečky Aleny Dolákové (31) působí spíše lacině. Ne, že by si takto odvážné šaty herečka nemohla dovolit, ale kombinace hlubokého dekoltu, volánků a růžové je prostě přeplácaná. Kdyby byly šaty v černé barvě, působilo by to hned elegantněji. Celém dojmu ani příliš nepřidává výrazné líčení. Aneb kdo chce víc, nemá nicFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jako mořská panna v temných vodách. Tak působily na první dojem sestry Erika Stárková (35) a Lenka Neužil Stárková. Zatímco ale Erika v modrých šatech a sladěných doplňcích to zvládla s přehledem, její sestra šlápla maličko vedle. Krátké šaty pošité flitry by se hodily spíše pro jinou příležitostFoto: Profimedia.cz

Anketa

Čí outfit se vám líbí nejvíce?
Viktor Tauš
3,3 %
Daria Kaščejeva
1,5 %
Anna Geislerová
43,3 %
Jitka Čvančarová
33,3 %
Zuzana Stivínová
7,8 %
Alena Doláková
2,6 %
Erika Stárková
6,3 %
Lenka Neužil Stárková
1,9 %
Celkem hlasovalo 23678 čtenářů.

Máte rádi české filmy? Tak schválně — udělejte si test, jak dobře znáte hlášky z českých klasik. A viděli jste i filmy, které byly nominované na České lvy? 

Načítám