Hlavní obsah

Může pití při jídle narušovat trávení?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují názory, podle nichž může konzumace nápojů současně s jídlem narušovat trávení, způsobovat hromadění toxinů a vést k řadě nepříjemných obtíží. Je pravda, že máme buď jíst, nebo pít, ale nikdy dohromady? Nebo je to jen pověra?

Článek

Mnoho lidí je zvyklých napít se před jídlem, během něj nebo po něm vody nebo jiného nápoje. Může se takový zvyk negativně podepsat na trávení? To začíná již v ústech, kde jídlo pomáhají rozložit enzymy ve slinách. Pokračuje v žaludku, kde potravu dále rozkládá kyselá žaludeční šťáva, a v tenkém střevě, kde probíhá štěpení enzymy ze slinivky a žlučí z jater. Většina živin se vstřebává v tenkém střevě a krví potom putují dál, kde je jich potřeba. Trávení končí vyloučením stolice. V závislosti na tom, co jíte, trvá 24–74 hodin. Může tento složitý proces narušit pití při jídle?

1. Voda prý ztěžuje trávení

Podle některých hlasů ředí voda přijatá během jídla (nebo před ním či po něm) žaludeční kyselinu a trávicí enzymy, což ztěžuje trávení. To by ale znamenalo, že trávicí systém není schopný přizpůsobit produkci sekretů konzistenci jídla, což je nepravděpodobné – pokud by to tak bylo, narušovala by trávení i obyčejná polévka. A o ní je naopak známo, že žaludek, podobně jako sklenka vody, připraví na příchod další potravy.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Kdyby voda ředila žaludeční šťávy, znamenalo by to, že trávicí systém se neumí přizpůsobit konzistenci jídlaFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

2. Tekutiny při jídle prý zatěžují žaludek

Další populární argument v neprospěch pití při jídle uvádí, že tekutiny zvyšují rychlost výstupu pevných potravin z žaludku, čímž se zkracuje doba kontaktu jídla s žaludeční kyselinou a trávicími enzymy, a to má za následek horší trávení. Žádný vědecký výzkum však toto tvrzení nepodporuje. Naopak jedna studie, která analyzovala vyprazdňování žaludku, zjistila, že i když tekutiny procházejí trávicím traktem rychleji než pevné látky, nemají žádný vliv na rychlost trávení tuhých potravin.

3. Víno prý vysušuje sliny

Někteří odborníci tvrdí, že kyselé a alkoholické nápoje, například džus nebo víno, vysušují sliny. Důsledkem čehož je pro tělo obtížnější jídlo trávit. Je pravda, že tvrdý alkohol může produkci slin snižovat o 10–15 %. Ale ke špagetám si dáme spíš sklenku chlazeného bílého. A to, podle některých zdrojů, sekreci slin naopak zvyšuje. Konečně neexistuje žádný seriózní vědecký důkaz, že by alkohol nebo kyselé nápoje konzumované s jídlem negativně ovlivňovaly trávení nebo vstřebávání živin.

Pít s jídlem: Ano, či ne?

Pití vody, vína nebo kyselých nápojů během jídla, po něm či před ním tedy podle dosavadních vědeckých zjištění trávení s největší pravděpodobností nenarušuje. Podle doktorky biochemie a odbornice na výživu Michaely Bebové to závisí především na vlastních pocitech. „V zásadě platí, že bychom měli upřednostňovat vodu, a to bez bublinek, a ne slazené nápoje plné cukru,“ vysvětluje s tím, že vhodné je zvolit přiměřené pití při jídle, což je do 300 ml tekutin. „Pravdou ale zůstává, že největší množství tekutin bychom měli přijmout spíše mimo hlavní jídla,“ dodává.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Sklenka vody před jídlem může žaludek připravit na příchod hlavního jídla, podobně jako polévkaFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Kapaliny mohou naopak trávení podpořit – pomáhají rozmělnit velké kusy jídla, což usnadňuje přechod jícnem do žaludku. Podílejí se na hladkém přenosu potravinové hmoty do střeva, což funguje jako prevence nadýmání a zácpy. A voda přijímaná současně s jídlem může pomoci regulovat chuť k jídlu, předcházet přejídání a podporovat hubnutí (což samozřejmě neplatí pro nápoje obsahující kilokalorie). A sklenka vody před jídlem připraví žaludek na hlavní chod, podobně jako polévka.

Kdo by si měl dávat pozor

Pokud vás po pití při jídle bolí břicho nebo způsobuje nadýmání, vyhněte se mu. „To by měli udělat i citliví jedinci nebo ti trpící refluxní chorobou,“ nabádá Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Podobně jako přejedení totiž voda zvyšuje objem žaludku, což může vést u lidí s trávicími problémy k pálení žáhy.

Načítám