Hlavní obsah

Barrettův jícen: Začíná pálením žáhy, může skončit rakovinou

Foto: OBprod, Shutterstock.com

Foto: OBprod, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vás po jídle začne pálit žáha, už vás většinou ani nepřekvapí? Refluxní choroba jícnu je onemocnění tak běžné, že nad vážností jeho dlouhodobých následků jen málokdo přemýšlí. Jedním z takových je nález zvaný Barrettův jícen, který může vyústit v rakovinu.

Článek

Otravný, ale malý problém, který se opakuje a opakuje, až může postupně vést k velmi závažnému problému. Tak by se mohla stručně shrnout cesta od pálení žáhy, respektive refluxní choroby, až k Barrettovu jícnu, a v některých případech i k rakovině. Pokud vás často pálí na hrudi, případně máte občas problémy s polykáním, doporučujeme číst dále.

Popis Barrettova jícnu

Když dochází k častému kontaktu agresivních žaludečních šťáv se sliznicí jícnu, mnohdy se zde rozvine zánět. Taková situace by správně vznikat neměla, protože jícen (reflux) je od žaludku oddělen svalovým svěračem, který by spolu se slinami měl návratu žaludečního obsahu zabránit. U někoho však svěrač nefunguje na sto procent a na základě toho vznikají potíže.

Tělo časem může přejít k obranné, přesto nežádoucí reakci. Část dlaždicové výstelky sliznice jícnu se změní na výstelku cylindrickou, která má podobné buňky jako střevní. Střevo je totiž proti působení kyselých šťáv odolnější. Barrettův jícen, jak se tato proměněná plocha sliznice nazývá, se nejčastěji vyskytuje v dolní části jícnu, blízko přechodu v žaludek.

Refluxní nemoc je začátek

Refluxní choroba jícnu není jen pálení žáhy. Ačkoli se jedná o nejznámější, a hlavně nejčastější projev, je jen jedním z několika. Dalším častým symptomem je tlak nebo bolest na hrudní kosti, ale také mimojícnové příznaky jako chrapot, kašel nebo pocit knedlíku v krku.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Pálí vás často žáha? Nepodceňujte to a raději se poraďte s lékařemFoto: 9nong, Shutterstock.com

Jaká je léčba

Léčba spočívá v podávání léků na zmírnění kyselosti žaludku s účinnou látkou omeprazol. Podle toho, jak se nevratné změny na sliznici jícnu proměňují či neproměňují, postupuje se dále. Barrettovu jícnu se říká prekanceróza, tedy přednádorový stav, přičemž může postupovat ze stadia označovaného jako mírné až po velmi vážné.

Pokud by se prekanceróza zhoršovala, pak vám zřejmě lékař doporučí chirurgický zákrok, kdy se odstraní část jícnu. Při včasném zachycení je tak rakovina jícnu poměrně úspěšně léčitelnou nemocí.

Jak probíhá vyšetření

Barrettův jícen je poměrně snadno viditelný, proto ho obvykle odhalí již endoskopické vyšetření, při kterém se do jícnu, respektive do  žaludku zavede tenká ohebná hadička s kamerou. Definitivní diagnózu stanoví histologie. Pokud se nález potvrdí, neznamená to, že máte hned rakovinu, ale patříte do rizikové skupiny. Barrettův jícen je pak nutné pravidelně kontrolovat při preventivních prohlídkách.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Endoskopické vyšetření není příjemné, ale nález potvrdí, nebo vyloučí spolehlivěFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Jaké hrozí komplikace

Riziko vzniku nádoru jícnu obecně není velké, nejedná se o častý typ rakoviny. Na druhé straně u lidí s Barrettovým jícnem je až čtyřicetinásobné. Proto jsou pravidelné prohlídky na místě.

Jak předcházet poškození jícnu

Není zcela jasné, proč u někoho Barretův jícen vznikne a u někoho ne. Lékaři předpokládají, že svou roli hraje genetika. Jako rizikové se ovšem označují faktory, které zhoršují refluxní chorobu. Patří sem častá konzumace sladkých, smažených a silně kořeněných jídel, z nápojů zejména káva a alkohol. Nepříznivý vliv má také přejídání, kouření a stres. Proto upřednostňujte lehčí stravu, pohyb na vzduchu a více relaxujte.

Barrettův syndrom

  • Popis - Barrettovu jícnu předchází refluxní choroba, kdy se části natrávené potravy a žaludečních šťáv vrací do jícnu. Jícen se brání a začne přestavovat sliznici.
  • Příznaky - Pálení žáhy, bolest na hrudní kosti, kašel, chrapot, pocit knedlíku v krku
  • Inkubační doba - Je to proces několika let, spíš desetiletí.
  • Léčba - Dietní režim, nedráždivá strava, nejíst 2 až 3 hodiny před spaním, redukce tělesné hmotnosti. Z léků je nejúčinnější omeprazol (Helicid, Loseprazol, Omepirex). V případě zhoršení prekancerózy se přistupuje k chirurgickému zákroku.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá. Avšak v případě komplikací a potvrzení rakoviny jícnu umírá až 90 % nemocných.
  • Prevence - Pravidelně jíst, menší porce, vyhýbat se ostrým jídlům, alkoholu a koncentrovaným džusům, eliminovat stres

Načítám