Hlavní obsah

Můžete pít alkohol a přesto hubnout?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol je vítaným partnerem při společenských příležitostech nebo prostředkem ke zmírnění stresu. Na různé systémy těla má ale několik škodlivých účinků, které se mohou negativně projevit i na vaší snaze o shození přebytečných kil. O jaké účinky se jedná?

Článek

Pokud chcete zhubnout, musíte méně kilokalorií přijímat a více vydávat pohybem. Záleží ale také na tom, jaké kilokalorie do sebe dostáváte. Protože potraviny, z nichž pocházejí, mají různý vliv na hladinu cukru v krvi i na metabolismus – tělo jinak ovlivní 300 kcal z brokolice, která zasytí a dodá vlákninu, vitaminy a minerály, a jinak na něj bude působit 300 kcal čokoládového dortu, který přesytí, zvýší hladinu cukru v krvi a přebytek uloží do tukových zásob. S energií z alkoholických nápojů je to podobné jako u dortu, jen s ní tělo nakládá ještě více specificky. Jak může alkohol narušovat hubnutí?

1. Další zdroj energie

Jedna sklenka alkoholu znamená mnoho energie navíc, protože alkoholické nápoje jsou velmi kalorické. „Alkohol je po bílkovinách, sacharidech a tucích čtvrtým zdrojem energie. Jeden gram ethanolu dá tělu zhruba 7 kcal. Alkoholické nápoje jsou zdrojem takzvaných prázdných kalorií. Půl litru desetistupňového piva poskytne 185 kcal, dvanáctistupňového 235 kcal, to je zhruba jeden a půl rohlíku,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Pro srovnání – sklenka suchého bílého vína má 124 kcal, což je asi jako malá kremrole (50 gramů), sklenka vína červeného dodá 134 kcal, což je, jako kdybyste snědli stogramové balení olomouckých tvarůžků, a panák tvrdého alkoholu má v závislosti na druhu mezi 80–110 kcal, což je třeba jako ovocný jogurt

Foto: Thomas Soellner, Shutterstock.com

Půl litru piva energeticky vyjde jako jedna menší svačinaFoto: Thomas Soellner, Shutterstock.com

2. Nižší výkonnost

Z krátkodobého hlediska může alkohol ovlivnit výkon svalů, protože brání vstřebávání vápníku ve svalových buňkách, což může vést ke křečím. To znamená, že pokud si po alkoholovém hodování naplánujete třeba běžecký nebo jakýkoliv jiný trénink, mohou vám jej velmi znepříjemnit ošklivé křeče v dolních končetinách.

3. Dehydratace

Diuretické, tedy odvodňující účinky alkoholu mohou zvyšovat dehydrataci, která se negativně podepisuje na stavu všech orgánů. Když tělu schází voda, chátrá a nic nefunguje správně, ani hubnutí. Ne nadarmo se říká, že kdo trpí zpomaleným metabolismem, měl by se zaměřit na dodržování pitného režimu.

4. Menší schopnost vstřebávat živiny

Hubnutí ale nejvíce narušuje skutečnost, že alkohol zpomaluje využití živin, a tím tedy brání i spalování tuků. „Tělo se totiž musí nejprve soustředit na odbourávání alkoholu, což vede ke skutečnosti, že metabolismus ostatních živin, včetně tuků, je odsunut na druhou kolej. Přijaté kalorie tedy mají větší tendenci se ukládat do tukových zásob, když jsou přijímány s alkoholem,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Alkohol zvyšuje chuť k jídlu a zároveň snižuje schopnost těla vstřebávat živiny. To je pro hubnutí vražedná kombinaceFoto: MJTH, Shutterstock.com

5. Větší chuť k jídlu

Určitě z vlastní zkušenosti víte, že společně s uvolňováním zábran může pití změnit způsob, jímž běžně kontrolujete stravování. Jinými slovy zvyšuje chuť k jídlu a spolu s ní stoupá i riziko přejídání.

6. Horší spánek 

I když se po něm někdy cítíte ospalí a zdá se vám, že rychleji a lépe usnete, ve skutečnosti alkohol kvalitu spánku u většiny lidí spíš zhoršuje: spánek je po něm mělký, nedostanete se do jeho regenerační REM fáze, může přerušit váš cirkadiánní rytmus a zhoršit problémy s dýcháním – proto po alkoholu řada lidí chrápe. „Výsledkem je, že se ráno vzbudíte rozlámaní a silně demotivovaní k jakémukoliv pohybu, který jste měli naplánovaný,“ říká Lucie Tvrdoňová. S konzumací alkoholu tak souvisí i ztráta motivace k aktivní fyzické činnosti.

Všeho s mírou

Nyní je tedy jasné, že alkohol hubnutí neprospívá. Navzdory tomu se z vás nemusí stát úplný abstinent, pokud se jinak stravujete zdravě a pravidelně se hýbete. Záleží totiž na tom, jak se chováte po většinu času. Člověka se správným životným stylem občasné zahřešení nevykolejí, stejně jako toho, kdo se nehýbe, pije pravidelně alkohol a kouří, zase nevytrhne jeden aktivní a zdravý den. Takže pokud si sem tam dáte pro radost sklenku vína, nemusíte se obávat, že by se kvůli tomu hubnutí zastavilo.

Načítám