Hlavní obsah

Mýty o mužské sexualitě. Obejde se sex bez erekce?

Foto: FrameAngel, Shutterstock.com

Foto: FrameAngel, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Myslíte si, že s vaším partnerem není něco v pořádku, když nemá hned dokonale pevnou erekci? Věříte tomu, že muž nemůže být znásilněn ženou, o kterou nestojí? Jaké kolují o mužích mýty a jaká je pravda?

Článek

Společností přijaté mýty obvykle mají životnost několik generací. A to se pochopitelně týká i těch ryze mužských. Jak je to s pánskou výkonností, tělesnými procesy, tužbami, frigiditou nebo znásilněním? Pojďme věci uvést na pravou míru!

1. Frigidní muž neexistuje

Může být muž frigidní? Frigidita je porucha sexuální funkce, která se projevuje nízkou sexuální aktivitou, nezájmem o pohlavní styk, necitlivostí pohlavních orgánů a neschopností mít orgasmus (nejste asexuál?). Vyskytuje se především u žen, nicméně jí v menší míře trpí i muži s nízkou hladinou mužských pohlavních hormonů. Při normálním tělesném vývinu a hormonálním zásobení se tato porucha objevuje jen vzácně.

2. Chybějící erekce je porucha

Samá voda! Zdravé erekce nemusí vždy fungovat tak, jak si majitel penisu přeje. Erekce přicházejí a odcházejí, jsou přirozeně variabilní a nedají se samovolně ovládat. Když se stane, že se mužské přirození nedostane do pozoru před akcí, není nutné panikařit.

Nejedná se o erektilní dysfunkci, ale stav, který podle statistik prožívá po čtyřicítce devět z deseti mužů. Sluší se také uvést, že konkrétně u stárnoucích jedinců trvá déle, než se ztopoření dostaví, a často bývá nutné přímé dráždění pohlavního údu. Většinou to nebývá na úkor sexu, ten proběhne i tak.

Pohlavní styk totiž není jen o výkonu, ale také o zábavě a potěšení. A pozor, erektilní zklamání není o tom, že partnera nepřitahujete, stávkující penis si neberte osobně! Nechte milence, aby vás uspokojil jazykem, prsty nebo vibrátorem. Vždyť existuje tolik různých způsobů stimulace! Kupříkladu mnohé ženy pociťují příjemné pocity při dráždění stydkých pysků pohlavním údem, a to bez ohledu na to, zda je tvrdý nebo měkký.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Že se mu hned nepostaví a chvilku to trvá, neznamená, že trpí erektilní dysfunkcíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Muž se nedá znásilnit

Když není erekce, zručně kooperující partnerka si s tím poradí. Ale co taková sexuchtivá divoženka, která si pohlavní styk chce vynutit? Má i ona šanci na úspěch? Je to asi překvapivé, ale ano. Zlatko Pastor, jeden z předních českých sexuologů, uvádí, že stav, kdy muž nemůže mít pohlavní styk se ženou, po níž netouží, je lehce zpochybnitelný. Nechtěná erekce totiž může přijít i na základě velmi silné emoce, třeba strachu! Znásilněný muž tedy není něco, co by sexuology překvapilo. S psychikou však na tom je lépe než znásilněná žena.

Sexuolog Jan Raboch ve své knize o Sexualitě a partnerských vztazích, kterou napsal s již zesnulou kolegyní Jaroslavou Pondělíčkovou-Mašlovou, zveřejnil, že většina mužů, kteří prožili takovéto nechtěné sexuální kontakty, jimi nebyla poškozena, nicméně každý pátý udával výraznou zápornou reakci na tento prožitek.

4. Muž může a chce vždycky

Sexualita rovná se rozmanitost. Mění se a vyvíjí. Představa jakéhosi souložícího stroje, schopného erekce a soulože kdykoli, za jakékoli situace a s jakoukoli ženou, je obrovský mýtus. Člověk s city, lidskými orgány a srdcem má právo na selhání, únavu i nechuť na pohlavní styk. Genderové očekávání a normy jsou skutečně někdy za trest. Ve skutečnosti je to tak, že pánové, tedy kromě fyzického kontaktu, touží i po emocionálním spojení, mazlení, předehře a všech těch věcech, které se obvykle přisuzují hlavně ženám. Nezapomínáte na to?

Reklama

Načítám