Hlavní obsah

Mýty o úplňku, kterých se nemusíte bát

Foto: fon.tepsoda, Shutterstock.com

Foto: fon.tepsoda, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemný úplněk je opředen legendami, kterým mnozí dodnes věří. A není se čemu divit, tato fáze měsíce totiž skutečně působí strašidelně a budí respekt. Řada mýtů má ale logické vysvětlení.

Článek

Měsíc v úplňku (další nastane 30. 11.) vychází hned po západu slunce, výrazně osvětluje noční oblohu i krajinu, a dokonce přezáří světlo většiny hvězd. Jedná se o jednu z měsíčních fází, kdy slunce osvětluje k Zemi převrácenou polokouli Měsíce. Vypadá to velmi tajuplně, takže není divu, že je úplněk spojován s řadou pověr. Které z nich se zakládají na pravdě a které jsou jen pověry?

Lež: Úplněk ovlivňuje operace

Jeden mýtus tvrdí, že by se velké operace měly plánovat podle astrologické předpovědi, protože přílivy a odlivy oceánů mohou mít vliv na krevní oběh. Je sice pravda, že úplněk ovlivňuje příliv a odliv, to ale neplatí o toku krve v lidském těle.

„Vliv Měsíce na příliv a odliv je dán fyzikálními zákony přitažlivosti, tedy je nutná velká hmota na obou stranách. To o krevním oběhu v lidském těle určitě nelze říci,“ potvrzuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Studie publikovaná v časopise Anesthesiology navíc ukazuje, že měsíční fáze neměla žádný vliv na výsledek asi 18 tisíc operací srdce provedených na Clevelandské klinice mezi lety 1993 až 2006.

Foto: zoff, Shutterstock.com

Úplněk je opředen řadou mýtů. Některé jsou pravdivé, jiné věda vyvracíFoto: zoff, Shutterstock.com

Pravda: Úplněk může mít vliv na spánek

Švýcarská (basilejská) studie z roku 2013, které se zúčastnilo 33 osob, zjistila, že dospělým se v době úplňku spí hůře než jindy. Účastníci usínali o 5 minut déle, celkově spali o 20 minut méně a méně času strávili i ve fázi hlubokého spánku (NREM). Ačkoliv vědci ještě neodhalili přímou příčinu, domnívají se, že by mohla souviset s cirkalunárními rytmy (rozsah přibližně 24 hodin), což jsou jedny z našich přirozených biorytmů.

Jitka Bušková, lékařka a pedagožka zabývající se spánkovou medicínou v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a na 3. LF UK potvrzuje, že do spánkových laboratoří přicházejí pacienti, kteří si stěžují na zhoršenou kvalitu spánku několik dní před úplňkem i v době úplňku. „Z vlastní klinické zkušenosti mohu říct, že to bývají lidé, jejichž spánek je obecně mělčí a jsou zpravidla citlivější i na další rušivé vjemy během noci, jako je třeba hluk,“ informuje.

Foto: suthon thotham, Shutterstock.com

Měsíc ovlivňuje příliv a odliv, o lidském krevním oběhu to ale neplatíFoto: suthon thotham, Shutterstock.com

Pravda: Úplněk potlačuje únavu

V mnoha kulturách panuje víra, že úplněk u dětí a zvířat podněcuje aktivitu. Zajímavé je, že statistiky skutečně dokazují nárůst počtu návštěv zvířecích pacientů na veterinární pohotovosti ve dnech kolem úplňku. Vědci zjistili, že nezáleží ani tak na fázi Měsíce, ale na světle, které vydává a které je intenzivnější, než je v noci běžné. Potom totiž u zvířat (ať už jsou venku nebo doma) i dětí, jimž se odráží od stěn pokoje nebo září z oblohy do okna, potlačuje únavu a podněcuje aktivitu podobně jako ve dne. U dospělých se to tolik neprojevuje.

Lež: Úplněk probouzí šílenství

Blázen či šílenec se anglicky řekne „lunatic“, což pochází z latinského slova „luna“ označujícího nejen Měsíc, ale také jméno starověké bohyně Měsíce. Je to zřejmě proto, že lidé si úplněk odpradávna spojovali s bláznivým chováním, různými podivnými a strašidelnými jevy a příšerami, jako jsou upíři nebo vlkodlaci. Statistiky potvrzují, že během úplňku přibývá kriminálních činů, neexistuje ale dostatek důkazů, který by potvrdil, že to souvisí s fází Měsíce. Vědci nárůst kriminality vysvětlují přirozeným nárůstem aktivity, když je více světla.

Pravda: Úplněk může pomoci zhubnout

Pokud patříte mezi jedince, kteří na sobě vlivy měsíce pociťují, můžete této skutečnosti využít ve svůj prospěch. Úplněk a dny po něm vám mohou pomoci ztratit přebytečná kila. Výživáři, kteří tuto teorii zastávají, tvrdí, že když měsíc dorůstá, v těle se kumuluje energie, což se může projevit přírůstkem hmotnosti. Proto byste se v těchto dnech měli hlídat a nejíst víc, než je nutné. Když měsíc začne ubývat, tělo se naopak čistí a vyplavuje toxiny. A úplněk představuje předěl mezi těmito obdobími, proto je výhodné nastartovat redukci právě v tomto období: dobré je držet v den úplňku půst, hodně pít a hýbat se.

Reklama

Načítám