Hlavní obsah

Na co nesmíte zapomenout při pořádání zahradní party

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní oslavy, zahradní party, večerní posezení, to vše k létu patří. Ale také déšť nebo otravný hmyz. A to rozhodně nejsou jediní nepřátelé, kteří mohou pokazit vaši pečlivě plánovanou party. Na co se připravit, aby vše klaplo na jedničku?

Článek

Oblíbenou letní zábavou jsou venkovní party. Pokud ale chcete, aby každá taková oslava, kterou uspořádáte, běžela bez problémů, neměli byste podcenit ani jeden detail. Takže ať už plánujete večírek u bazénu či grilování na zahradě, vyhněte se následujícím chybám. Zajistíte tak, že se vaši hosté budou skvěle bavit.

1. Všechno si včas naplánujte

Nečekejte na poslední chvíli s nákupem občerstvení ani s přípravou venkovního prostoru. Připravte si zhruba týdenní plán a každý den udělejte jednu věc. Do nákupního seznamu si nezapomeňte připsat i dostatek nealkoholických nápojů. V letních vedrech může být jejich spotřeba opravdu enormní. Když přípravu nenecháte na poslední chvíli, party si pak navíc lépe užijete. Nepokazí ji únava z přípravy a budete mít větší jistotu, že máte všechno pod kontrolou.

Foto: woaiss, Shutterstock.com

Datum party máte, přípravy si rozvrhněte tak na týden dopředuFoto: woaiss, Shutterstock.com

2. Nezvěte komáry

Na nákupní seznam si připište přípravky proti komárům a dalšímu létajícímu hmyzu. Určitě víte, jak mohou být tito miniaturní tvorové otravní, proto udělejte všechno proto, aby se jim na vaší party nelíbilo. Kromě různých sprejů můžete rozmístit v prostoru svíčky či lampy s repelentním účinkem nebo použít bylinky.

3. Počítejte s deštěm, i když je dobrá předpověď

Při plánování venkovní party je důležité, abyste sledovali předpověď počasí. A protože platí okřídlené, že větru ani dešti neporučíš, buďte připraveni na letní přeháňky i navzdory skvělé předpovědi počasí. Pokud máte k dispozici zastřešenou terasu nebo pergolu, jste bez starostí. Jinak byste měli mít v záloze nějaké kryté útočiště, kam by se hosté mohli schovat. Skvělé jsou mobilní altány nebo party stany, k jejich velké výhodě patří hlavně to, že si je můžete na jeden večer pouze vypůjčit.

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Letní déšť bývá romantika hlavně v písničkách, zahradní party může spíš pokazit Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

4. Nezapomeňte na sousedské vztahy

Pokud bydlíte na samotě, tímto bodem se vůbec nemusíte zabývat. Většina z nás má ale nějaké sousedy a hlasitá hudba, smích a hovor v nočních hodinách jim mohou po právu vadit. A protože konfliktům je lepší předcházet, hodí se k nim předem zajít a o plánovaném večírku je informovat. Ideální samozřejmě je, když je rovnou na party pozvete. A pokud to z nějakého důvodu není možné, je milé přinést jim alespoň něco dobrého na ochutnání. Zároveň se s nimi můžete domluvit, jestli mohou někteří vaši hosté v případě nutnosti parkovat kolem jejich domu.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

My maso, vy pomazánky a někdo další třeba salát. Pokud to jde, je fajn, když každý host přinese i něco malého na zubFoto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

5. Usnadněte si přípravu jídla

Oznamte pozvaným, že vy zajistíte například skvělé grilované steaky se zeleninou a nakoupíte nápoje. Hosty pak můžete požádat, ať přinesou nějakou svoji specialitu. Zvláště pokud se jedná o neformální setkání, není na tom nic divného. Spíše naopak. Menu bude pestřejší a i vy se můžete soustředit na kvalitu hlavního chodu.

6. Připravte si nějaké aktivity

Představa, že na skvělé venkovní party vystačíte s jídlem, pitím a neformální konverzací, je úplně v pořádku. Přesto byste měli počítat s tím, že mohou vzniknout hluchá místa. Najednou dojdou témata a rozhostí se ticho. Hostitele, který s tím počítá, to však nezaskočí. Kromě toho, že spolehlivým pomocníkem bývá hudba, měli byste mít v rukávu pár aktivit, které v případě potřeby vytáhnete. Mohou to být nějaké soutěže, vtipné vědomostní kvízy nebo hry. Rozhodně je lepší mít v záloze několik tipů, jak rozproudit zábavu, a nepoužít je, než zažít trapas, že je ticho a hosté se u vás vůbec nebaví. Zkuste se zamyslet i nad hrami z dětství! 

Reklama

Související témata:

Načítám