Hlavní obsah

Jak na otravný hmyz? Vysaďte bazalku a připravte si cukr!

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Reklama

Jak se zbavit otravného hmyzu, který vás na zahradě i jinde celé léto obletuje a ohrožuje? Poradíme, jakou bylinku naložit do oleje a jakou vysadit za okno, abyste měli letos klid!

Článek

Procházky přírodou, stanování u rybníka, spaní při otevřeném okně, káva a koláč na zahradě... to jsou radosti, které patří k létu. Bohužel naprosto stejně jako nálety komárů, přisátá klíšťata nebo vosa na melounu. Jak se vyhnout hmyzákům všeho druhu a nenechat si jimi pokazit tyhle pohodové chvíle?

Jak zahnat komáry

Komáři jsou aktivní hlavně večer a v noci, ale i ve stínu blízko vody. Stahují se za vámi domů a mohou vám pokazit noční klidný spánek. Odradíte je repelentem do zásuvky nebo na tělo, ale můžete to vyzkoušet i s pomocí bylin.

Místo odpuzovače do zásuvky dejte do oken ložnice truhlíky s afrikány, rozmarýnem nebo levanduli. Hodí se i meduňka nebo šanta kočičí. Komáři totiž jejich vůni nemají rádi.

Přímo na kůži můžete nanést přírodní repelent. „Vyrobte si ho z citronové trávy, také její pach komáři nesnášejí. Citronovou trávu nechejte na tmavém místě dva týdny louhovat v olivovém oleji, potom ji vyndejte a olejem si potírejte kůži. Pokud potřebujete rychlou pomoc, potřete si kůži čerstvě nadrcenými listy libečku nebo pelyňku,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Pomoci může i aromalampa, do které dáte tea tree nebo levandulový olejíček. Lampu můžete postavit i na terasu nebo balkon, na kterém chcete posedět – odpuzuje komáry na pár metrů.

Stejné bylinky, které nevoní komárům, většinou nevoní ani mouchám. Proti těm spolehlivě funguje i bazalka, takže se hodí do truhlíku v okně kuchyně, kde ji máte na dosah i při vaření.

Co odradí vosy

Nedělní oběd nebo káva s koláčem, kterou si dáte na zahradě? Bude chutnat nejen vám, ale i vosám. Jejich bodnutí je bolestivé a pro alergiky i nebezpečné. Život ohrožující může být, když vosu přehlédnete v nápoji a bodla by vás do ústní dutiny nebo krku. Proto byste měli dávat pozor, aby všechny nápoje a jídlo byly stále zakryté, odstraňujte i zbytky jídla po dojedení, slupky a pecky od ovoce.

Vosy nesnáší ostřejší vůně, třeba česneku nebo chilli papriček. „Do olivového oleje můžete na tři týdny naložit i hřebíček, fenykl a tymián. Výsledným olejíčkem si potírejte kůži a vosy se vám vyhnou. Pokud si oleje uděláte víc, skladujte ho na tmavém místě,“ doporučuje Jarmila Podhorná.

Bylinky vám pomohou i ve chvíli, kdy vás vosa přece jen bodne. Od bolesti uleví a velkému otoku zabrání, když na postižené místo přiložíte lístek jitrocele, který jste před tím promnuli mezi prsty. Můžete si vyrobit i přípravek z listů ořešáku královského – 40 gramů louhujte asi čtvrt hodiny v půl litru vody. Pokud nemáte ořešák, použijte květy heřmánku – 25 gramů na půl litru vody. „Místo po bodnutí hmyzem lze potřít i navlhčenou kostkou cukru, bolest ustane a zmizí i začervenání,“ radí bylinkářka.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Po bodnutí přejíždějte postižené místo kostkou cukruFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak se bránit klíšťatům?

Do přírody jistě už všichni vyrážejí s repelentem v batohu (recept na výrobu domácího repelentu) a dbají na všechny rady, jak se proti nebezpečným klíšťatům bránit. Co ale možná stále podceňujete, je možnost, že se do vás klíště kousne na vlastní zahradě. Jak se jim bránit tam?

Lze si vyrobit česnekový postřik. Asi 20 stroužků česneku nakrájejte najemno a nechejte louhovat 24 hodin asi ve čtvrt litru rostlinného oleje. Pak důkladně přeceďte a přelijte do postřikovače spolu s asi dvěma litry vody a pár kapkami saponátu. Postřikem ošetřete zákoutí s vyšší trávou a keři. Nejprve ho ale vyzkoušejte na malém kousku, abyste měli jistotu, že rostlinám neuškodí.

Dobrou obranou proti klíšťatům na zahradě je i výsadba rostlin, které jim nevoní – je to levandule, rozmarýn, máta nebo česnek. „Klíšťata nesnášejí ani kopretiny starčkolisté, které působí jako přírodní insekticid,“ doporučuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht.

Jaké repelenty koupit?

Pro ty, kteří holdují spíš repelentům ve spreji, máme také pár tipů.

Foto: Archiv firem

Zleva: Arpalit bio repelent sprej, bez pesticidů a toxických látek, v e-shopu Arpalit 60 ml za 100 Kč. Alpa Forte proti komárům, klíšťatům a mochničkám, šetrné složení nedráždí pokožku, v e-shopu Alpa 90 ml za 82 Kč. Predator repelent forte XXL, i pro děti od 2 let, rodinné balení, v lékárnách Benu 300 ml za 299 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám