Hlavní obsah

Na mušce: Tajné signály a pravidla královského šatníku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Být členkou britské královské rodiny není až taková pohádka, jak se možná na první pohled zdá. Dodržet všechna nařízení předepsané etikety stojí notnou dávku úsilí i urozené šlechtičny. Věděly jste, v kolik hodin si mohou na hlavu nasadit diadém nebo k čemu všemu slouží psaníčko?

Článek

Striktní pravidla odívání britských monarchů a jejich rodiny vycházejí z dlouholetých tradic. Některá mají svůj opodstatněný smysl, jiná jsou už spíše přežitek.

Bezedná útrata

Mladší generace je proto občas ráda poruší. A pravda je, že s rozpočtem si hlavu lámat rozhodně nemusí. Od zasnoubení Meghan (37) a prince Harryho (34) narostly výdaje na ošacení královské rodiny o celých 1,44 milionu liber (celková částka se vyšplhala k necelým pěti milionům liber). Rapidně se zvyšující rozpočet však nemá na svědomí jen vévodkyně ze Sussexu, ale především samotná Alžběta II. (92). Vzhledem k svému pokročilému věku se rozhodla omezit některé povinnosti a státní návštěvy a plnohodnotně ji musejí zastoupit princové William (36) a Harry s manželkami. A jak znějí důležitá pravidla královského odívání?

Středem pozornosti 

Během své dlouholeté vlády oblékla královna už všechny odstíny duhy. Výrazné modely totiž zaručují, že panovnici nebude možné přehlédnout a lidé ji poznají i v davech. Velmi také dbá, aby šaty kontrastovaly s prostředím, v němž se momentálně nachází. To aby ji mohly snadno zachytit čočky fotoaparátů i kamer.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. je proslulá barevnými kostýmky. O tom, že jí sluší, není pochybFoto: Profimedia.cz

Připraveni na vše

Oproti tomu černá barva je v dámském aristokratickém šatníku na formální příležitosti zapovězena – výjimku představují jen události smutečního charakteru. Když se člen královské rodiny rozhodne vycestovat mimo zemi, musí si přibalit elegantní černé šaty, kostým či oblek. Kdyby během jeho nepřítomnosti zemřel někdo z příbuzenstva, může se vrátit zpět do Británie v patřičném oděvu.

Toto přikázání vychází z Alžbětiny vlastní zkušenosti. Když jela v roce 1952 ještě jako korunní princezna s manželem, vévodou z Edinburghu (97), na návštěvu Keni, její otec král Jiří VI. (†56) náhle zemřel. Po příletu do Velké Británie byla nucena čekat v letadle, dokud služebnictvo nedoručilo smuteční oblečení. Tehdy se rozhodla, že podobné nepříjemnosti nebude už nikdo z jejích blízkých nikdy vystaven.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně ze Sussexu s oblibou porušuje zavedená pravidla. Ráda nosí černou barvu i kalhoty – a těm královna pro oficiální příležitosti také nefandíFoto: Profimedia.cz

Klobouky jsou nutné

Ještě do padesátých let minulého století musely dámy z vyšších vrstev nosit na veřejnosti pokrývky hlavy. Ukazovat holé vlasy bylo nepřípustné. Této tradice se královna drží dodnes a bez proslulého klobouku ji lze zahlédnout jen zřídkakdy. Vévodkyně Kate a Meghan ji při slavnostnějších akcích směle následují. Ale pozor, po šesté hodině večerní už klobouk do společnosti nepatří! Vdané ženy jej mohou nahradit tiárou. Drahocenná čelenka zároveň okolí signalizuje, že je její nositelka zadaná, a případní nápadníci se tedy ani nemusejí snažit. Před 18. hodinou se však nosit nesmějí.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně z Cambridge oblékne jedny šaty v průběhu let i několikrát, jen je pokaždé ozvláštní jiným kloboučkem a doplňkyFoto: Profimedia.cz

Z vyšší společnosti  

Prvorozený syn Kate a Williama princ George (5) nosí kraťasy za každého počasí. Dlouhé nohavice jsou totiž vyhrazeny jen pro starší chlapce a dospělé muže. Kdyby malý šlechtic oblékl kalhoty dříve než v osmi letech, bylo by to dle etikety považováno za známku špatného původu. Správně by měl tedy šortky odložit až v roce 2021. Ale i toto pravidlo má své výjimky: v kalhotách mohla veřejnost George poprvé spatřit už na loňské svatbě strýce Harryho, kde zastával roli mládence.

Foto: Profimedia.cz

Prince George oblékl dlouhé kalhoty poprvé na svatbě Harryho a Meghan. Jinak ale nosí kraťasyFoto: Profimedia.cz

Ochrana před nemocí 

Elegantní rukavičky jsou bezesporu doplněk, který dodá celému outfitu punc noblesy. Zastávají ovšem ještě jednu důležitou funkci. Protože se královna dennodenně setkává s desítkami lidí a často si s nimi potřese rukou, chrání ji před možným přenosem bakterií. Nejčastěji je nosí v bílé nebo černé barvě (u doplňků je povolena) a většinou jsou ušity z bavlny či nylonu právě proto, aby zabraňovaly šíření mikroorganismů.

Tajné signály  

V kabelce Její Veličenstvo neskrývá jen nezbytné osobní poklady. Malá taštička plní mnohem mimořádnější úlohy. Pokud ji například královna položí na stůl, dává svým zaměstnancům jasně najevo, že je připravena do pěti minut odejít, a když ji přehodí z jedné ruky do druhé, naznačuje, aby ji zachránili z aktuálně probíhající konverzace.

Bez kabelky vidíme jen málokdy i vévodkyni Kate. Často svírá psaníčko oběma rukama, aby uchránila veřejnost neznalou pravidel od společenského faux pas. Členům královské rodiny totiž nemůžete nikdy podat ruku jako první.

Princezna Diana používala psaníčko ještě k jinému účelu. Svého času byla prakticky neustále obklopená neodbytnými paparazzi, a aby jim nedala příležitost k zachycení bulvární fotografie, zakrývala si kabelkou výstřih při každém výstupu z auta.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana byla nejfotografovanější žena světa. Od jistých faux pas ji několikrát zachránilo obyčejné psaníčkoFoto: Profimedia.cz

Jaká pravidla se vám líbí a jaká nikoliv? 

Reklama

Načítám