Hlavní obsah

Zahřejte se domácím svařákem!

Foto: Marina Shanti, Shutterstock.com

Foto: Marina Shanti, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svařák si sice spousta lidí pojí se zimním obdobím, ale pít se dá kdykoliv. Stačí jen, aby počasí ukázalo svoji nevlídnou tvář. Vyzkoušejte klasický recept, ale i ty originální. Jak uvařit svařák?

Článek

Nejen s vůní Vánoc má člověk spojenou chuť svařeného vína, neboli lidově řečeno svařáku. Dokáže zahřát po vydatné procházce, navodit tu správnou atmosféru a funguje i jako prima originální nápoj pro návštěvy. Jenže nemyslete si, že svařák uděláte prostě a jen tak, že do hrnce nalijete víno, přidáte skořici, a dáte vařit. Je to alchymie. Záleží na tom, jaké vyberete víno, které koření přidáte, případně čím jej extra dochutíte.

Vhodné víno: volte zlatou střední cestu

Ta nejdůležitější otázka při přípravě svařáku zní: Jaké víno použít? Bílé? Červené? Stačí krabice nebo je lepší dražší? Je to jednoduché, držte se zlaté střední cesty a zvolte průměr. Na svařování stačí víno stolní i jakostní, není třeba kupovat přívlastková vína, která jsou jistě vynikající sama o sobě, a byla by spíše škoda je upravovat dalším způsobem. Kdo má raději sladší svařák, jako já, ať volí víno polosladké. (Jak je to vlastně s hubnutím a alkoholem?)

Svařák je možné připravit z červeného, ale i bílého vína, přestože tato varianta je méně známá. Bílý svařák je totiž lehčí a nemusí se tolik sladit. Připravuje se stejně jako svařák červený, ale je ideální s trochu jiným druhem ovoce. A na co si dát pozor? Určitě na „krabicáky“! Po levném převařeném krabicovém víně by vás ráno mohla pořádně bolet hlava.

Čím dochutit: skořice, badyán i rum

Skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, rozinky, pomerančová a citronová kůra i perníkové koření. Tím vším lze svařák dochutit. Záleží jen na vašem vytříbeném jazýčku a na receptu. Všeho ale s mírou. A aby vám koření, které povaříte společně s vínem, neskřípalo mezi zuby, doporučuji pak hotový nápoj lít do sklenic přes jemné sítko.

Kdo má raději méně kořeněné, může jen svařit samotné víno se špetkou cukru a do hrníčku připravit jen kolečko pomeranče a jednu celou skořici, což svařák jen lehce ovoní. Někdo dochucuje i panákem rumu. V obchodech narazíte také na hotové rozpustné směsi koření na svařák, ale ty bývají často dost sladké a chemické. Ale proti gustu…

Originální recepty na svařák

Svařené víno ale nemusí mít pokaždé jen chuť koření, se kterým jej máte spojený. Stačí přidat jednu ingredienci, a rázem dostane oblíbený nápoj úplně nový nádech. Může tak chuť vína zjemnit, jako třeba medový svařák. A i když je to spíše takový falešný, nesmíme zapomenout na ten nealkoholický svařák.

Servírování? Musí být vidět!

Svařené víno má krásnou barvu, která by rozhodně měla být vidět. Proto ho servírujte nejlépe ve skleněných silnostěnných hrníčcích či sklenicích. A pokud ho podáváte návštěvě, nebo si jen tak chcete zpříjemnit domácí atmosféru, můžete si také sklenici patřičně ozdobit. Stačí okraj sklenice navlhčit na talířku s trochou vody a obalit v cukru krystal nebo třtinovém cukru. Oku bude lahodit i plátek citronu či pomeranče, do jehož kůrky zapícháte celé hřebíčky. Plátek šikmo asi centimetr nakrojte a nasaďte na sklenici. Kdo má doma sušené křížaly z jablek nebo hrušek, ať je vhodí navrch svařáku.

Víte, že: Svařák se nikdy nesmí vařit. Víno v kastrůlku sice k varu přiveďte, ale s prvními bublinkami na hladině hned stáhněte na minimum. Pak nechte jen dostatečně prohřát, aby se z koření uvolnila vůně, ale neodpařoval se alkohol.

Tip: Aby se vám při svařování červeného vína odpařovalo co nejméně alkoholu, přidejte do něj lžičku klasického másla. To sice vytvoří na hotovém svařáku trochu mastná oka, ale máte záruku, že tak se pozná poctivá příprava.

A jaký je váš osvědčený recept na svařák? A co takhle jiné teplé alkoholické nápoje? 

Načítám