Hlavní obsah

Národ čtenářů: Češi milují fantasy, preferují tištěné knihy

Foto: sivilla, Shutterstock.com

Foto: sivilla, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

O Češích se často tvrdí, že jsou národem pivařů, cyklistů, chalupářů a pejskařů. To je jistě pravda. Stejně tak ale platí, že jsme národem knihomolů, ačkoli o tom se mluví už mnohem méně. Jaké jsou české čtenářské návyky?

Článek

Digitální doba změnila návyky lidí skoro po celém světě. A i když se často naříká, že se kvůli tomu čte stále méně a méně, knihkupectví zejména před Vánocemi praskají ve švech. Co říkají evropské žebříčky? Podle tři roky staré statistiky Eurostat jsme dle množství přečtených knih obsadili šestou příčku v Evropě. A to není vůbec špatné!

Nástup doby „internetové“ přece jen některé změny přináší. Zajímavý průzkum o čtení u nás zveřejnila v rámci letní čtenářské kampaně společnost Mondelez Czech Republic. Jaká fakta vás o zdejších čtenářích překvapí?

Češi čtou celkem dost

Podle dat evropského žebříčku přečte alespoň jednu knihu ročně skoro tři čtvrtiny lidí v Česku. Nový průzkum zjistil, že 42 procent Čechů přečte minimálně tři knihy ročně, 18 procent lidí se pak řadí mezi velice aktivní čtenáře se skórem jedenáct knih ročně. Mladí čtenáři do 24 let přečtou v průměru pět knih ročně. Je však třeba kalkulovat s tím, že z nezanedbatelné části se může jednat o povinnou školní četbu.

Přednost mají tištěné knihy

O elektronických knihách se u nás mnohem častěji mluví a píše. Ve skutečnosti se moc nečtou. V tomto směru nové technologie čtenářské návyky zatím příliš nezměnily. Celých 89 procent Čechů jednoznačně preferuje tištěné knihy, výhradně elektronické knížky čte pouhých 8 procent lidí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Na elektronické knížky si Češi zatím moc nezvykli. Přednost dávají písmenkám na papíruFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak to mají mladí?

Lépe než elektronické knihy dopadly audioknihy, a to zejména u mladých lidí. Více než polovina Čechů ve věku 15 až 24 let audioknihy poslouchá pravidelně. Stále větší oblibě se těší i podcasty.

Co číst? Sázka na sociální sítě

Velmi zajímavý výsledek přinesla i oblast hledání inspirace k četbě. Většina mladých Čechů si literaturu ke čtení vybírá na základě tipů na sociálních sítích. A na jakých konkrétně? Celých 32 procent Čechů sází zejména na YouTube, 30 procent na Facebook a 35 procent na Instagram. Videa o knižních novinkách a knihách natáčí tzv. booktubeři, a vznikl tak druh komunikačního kanálu zvaný BookTube. Svoji tvorbu sem dávají i některá knihkupectví.

Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Videa na YouTube jsou pro mladé Čechy velmi častým zdrojem inspirace k četběFoto: sergey causelove, Shutterstock.com

Češi milují fantasy

Když se zeptáte Čecha, jakému žánru dává přednost, jasně vítězí fantasy a hned po té následuje sci-fi. Fascinující nadpozemské prvky jednoznačně táhnou. Stejně jako napětí v podobě detektivek a thrillerů. Naopak po odborné četbě čili literatuře faktu našinci sahají v porovnání s jinými Evropany spíše méně.

Jaká kniha je vaše úplně nejoblíbenější? Napište nám svůj tip do diskuse. Pokud čtete a pracujete na počítači, máme pro vás radu jak ulevit očím?

Reklama

Načítám